× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η «ΘΕΣΙΣ» διδάσκει Αισχύλο

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΓΟΥΤΣΟΣ

Δημοσίευση 25/7/2019

Η «ΘΕΣΙΣ» διδάσκει Αισχύλο
Μύρωνας Παυλής

Ο “Αγαμέμνων” είναι η πρώτη τραγωδία της τριλογίας του Αισχύλου “Ορέστεια” (Αγαμέμνων, Χοηφόρες, Ευμενίδες) και θεωρείται ως βάση των σπουδών της δραματικής τέχνης του Αισχύλου. Αυτή την τραγωδία τόλμησε να “διδάξει” στο θεατρόφιλο κοινό η “ΘΕΣΙΣ”. Θεωρώ ότι ήταν μία αναμέτρηση με τον εαυτό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αποτέλεσμα, όμως, δικαίωσε το εγχείρημα, αφού οι θεατές απόλαυσαν ένα κλασσικό έργο ενός μεγάλου τραγικού σε όλα τα σημεία: υποκριτική τέχνη των ηθοποιών, χορογραφία, σκηνικά, κοστούμια, ισορροπημένα μεταξύ τους, ώστε να αποδοθεί το βάθος των ιδεών και η ποιητικότητα των εικόνων του Αισχύλου. Στέκομαι, εν πρώτοις, με σεβασμό στις δύο Κλυταιμνήστρες. Στη Γεωργία Σαλεβουράκη, ως βασίλισσα – υποκριτής, που υποδέχεται τιμητικά τον άντρα της, στο μεγαλοπρεπές βάθρο της, ενώ μηχανεύεται δόλια τη δολοφονία του.

Υπέροχη και επιβλητική σκηνική παρουσία. Ιδιαίτερα με συγκίνησε η υποκριτική της Μαρίας Αϊβαλιώτου ως Κλυταιμνήστρας - φόνισσας και τη συγχαίρω για την ερμηνεία της﮲ ευσταθής και άκαμπτη, δωρική, αλλά και λυρική συνάμα, χωρίς ακρότητες, με καθαρό λόγο και τέλεια σκηνική παρουσία, λιτή στην κίνηση, πληθωρική ως παρουσία, εξέφρασε το δολοφονικό πάθος της για τον Αγαμέμνονα, το οποίο συγκίνησε το κοινό. Ο Σταμάτης Γιαννάκης στο ρόλο του Αγαμέμνονα τήρησε ευλαβικά τις αναλογίες του ρόλου του. Επιβλητικός ως βασιλιάς νικητής, μεγαλοπρεπής και αγέρωχος, με την κατάλληλη κίνηση και ύφος, δικαίωσε τον αισχύλειο ήρωα, όχι μόνο κατά το ανάστημα, αλλά και ως προς το πάθος της ερμηνείας. Αλλά και η Πέγκυ Χατζημιχαήλ ως Κασσάνδρα, αν και υστερούσε λίγο φωνητικά (δικαιολογημένα γαρ), κινήθηκε αρμονικά στις διαστάσεις του ρόλου της ως τραγικού προσώπου.

Ο γνωστός και τόσο συμπαθής πια ως “τραγωδός” Κωνσταντίνος Πολίτης στο ρόλο του Αίγισθου, αν και μικρός σκηνικά, κατόρθωσε, με το γνωστό του “παίξιμο” να τον μεγιστοποιήσει και να τον απολαύσουμε σε μία ακόμα ερμηνεία του. Τέλος, ο χορός, ο πρωταγωνιστής του έργου, αποθέωσε το κοινό με την εύρυθμη του κίνηση, υπό τους ήχους του νταουλιού – εξαίρετο σκηνοθετικό εύρημα – και έδεσε αρμονικά όλους τους ήρωες. Επιτυχής η ερμηνεία του Στρατή Καφαλούκου, ως κήρυκα, αλλά και του Χάρη Ζαχαριάδη, ως φύλακα, ο οποίος, με ευρηματικό τρόπο, μας εισήγαγε στην τραγωδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να επισημάνουμε και το έξυπνο τέχνασμα της σκηνοθέτιδος να δώσει στο χορό και δεύτερο ρόλο, να αναδειχθούν από αυτόν οι ήρωες – πρωταγωνιστές (Αγαμέμνονας, Αίγισθος, φύλακας, κήρυκας), ενώ οι υπόλοιποι χορευτές (Αχιλλέας Χατζηνικολάου, Βαγγέλης Φραγκουλάκης, Κώστας Σταμόπουλος) στάθηκαν επάξια στο ρόλο τους ως προεστοί. Δεν υποβαθμίζω καθόλου τους άλλους συντελεστές, που τους άφησα τελευταίους.

Τη σκηνοθέτιδα (Μαρία Αϊβαλιώτου), το υπέροχο σκηνικό (Β. Λοΐζος, Χ. Ζαχαριάδης), την πρωτοτυπία των κοστουμιών (Π. Χατζημιχαήλ, Κ. Φραγκουλάκη, Α. Ταξείδη, Ε. Βουνάτσου) και το άρτια δομημένο φιλολογικά κείμενο, που ανέδειξε τη ρωμαλέα γλώσσα του Αισχύλου (Π. Σκορδάς, Α. Ταξείδη, Α. Παππά). Υπέροχη και η μουσική επένδυση από τους μουσικούς του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, ιδίως με το νεκρικό κομμάτι στο τέλος. Ήρθε και… έκλεισε την όλη παράσταση. ΜΠΡΑΒΟ, παιδιά! Μας διδάξατε τραγωδία. Σας ευχαριστούμε. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Μουσικοθεατρική παράσταση στο ΦΟΜ

Το Σάββατο 25 Μαΐου, στις 9 το βράδυ με την Λυδία Φωτοπούλου, τον Χρήστο Στεργιόγλου και τον Ηρακλή Πασχαλίδη
ΒΙΒΛΙΟ

«Ο Αρχάγγελος των βράχων» γεννήθηκε στη Λέσβο

Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Μένιος Σακελλαρόπουλος μίλησε για το τελευταίο του βιβλίο που είναι εμπνευσμένο από τις ιστορίες και τα γεγονότα του προσφυγικού.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Η Ελιά, το Λάδι, και η Συμβολή τους στον Πολιτισμό»

Ανακοίνωση και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου για τα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο Βρανά, παρουσία του Νίκου Σηφουνάκη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερμού, σχολεία και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μεγάλη δράση εν όψει των ευρωεκλογών στα καταστήματα της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Στη ΦΕΜ, με θέμα τα ζώα, τα φυτά και τους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
ΒΙΒΛΙΟ

Εύα Πάλμερ Σικελιανού, Υφαίνοντας τον μύθο μιας ζωής

Παρουσίαση του βιβλίου της Αρτέμιδος Λεοντή την Τετάρτη 15 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Λέσβιον από τις εκδόσεις Πατάκη και το Βιβλιοπωλείο Χατζηδανιήλ
ΘΕΑΤΡΟ

«Στο μέλλον» της Ντέπης Χατζηκαμπάνη ανεβαίνει στο Artοποιώ

Σε σκηνοθεσία του Ιωάννη Παπλωματά
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ο κόσμος αγκάλιασε την εκδήλωση της Συνύπαρξης

Μεγάλη προσέλευση για το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Δεύτερη παράσταση με τους αδελφούς Τσαχουρίδη στη Μυτιλήνη

Μετά το ενδιαφέρον του κόσμου για την παράσταση «Αρωθυμία! Όσο ζω, θυμάμαι…», προγραμματίσθηκε νέα εκδήλωση στις 7.30 το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Η Ελιά, το Λάδι, και η Συμβολή τους στον Πολιτισμό»

Το Μουσείο Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος με την παρουσία του Νίκου Σηφουνάκη εγκαινιάζει το Σάββατο 18 Μαΐου μια αξιόλογη αρχαιολογική έκθεση στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας μουσείων
ΘΕΑΤΡΟ

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Μαλούχος

Σε ηλικία 91 ετών