× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τι συμβαίνει με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας

Την αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Καθησυχάζει η Κομισιόν και ο Έλληνας αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/7/2019

Τι συμβαίνει με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας

Την αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής που έχει συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε) ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ως αντίποινα στις κυρώσεις της Ε.Ε για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε την συμφωνία επανεισδοχής», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT, που αναδημοσιεύτηκε σε πολλά  Τουρκικά και Ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα, αντιδρώντας στις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. λόγω των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσε ως αντίποινα ότι σταματά την εφαρμογή της συμφωνίας, βάσει της οποίας υποχρεούνταν να δέχεται πίσω στην Τουρκία και να επαναπροωθεί στις πατρίδες τους μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

«Ακούσαμε τα σχόλια από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, αλλά δεν βλέπουμε αλλαγή σε επίπεδο πολιτικής», ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί αναστολής της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ Αγκυρας και Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Τα δύο συμβαλλόμενα μέρη συνεχίζουν να είναι δεσμευμένα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της Κοινής Δήλωσης, αλλά η εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής για τους Πρόσφυγες μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, στην οποία αναφερόταν, παραμένει ένας από τους όρους για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για Τούρκους πολίτες», αναφέρει στη δήλωσή της η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν ολίγοις, οι Βρυξέλλες διευκρινίζουν ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών στην τοποθέτησή του αναφερόταν στη συμφωνία μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών από το 2014, η οποία ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Αντίθετα, όπως προκύπτει από τη δήλωση της κ. Μπερτό, οι δύο πλευρές παραμένουν πλήρως δεσμευμένες στην συνεχιζόμενη εφαρμογή της δήλωσης Ε.Ε – Τουρκίας του 2016, που θέσπισε τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και η Ελληνική πλευρά

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δεν αφορά στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, κ. Τσαβούσογλου, περί μονομερούς μη εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας του 2014 καθ' όσον χρόνο δεν υπάρχει από την ΕΕ απελευθέρωση των θεωρήσεων (visa) για τους Τούρκους πολίτες, επαναλαμβάνουν γνωστές ήδη από το 2017, τουρκικές θέσεις και αποφάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν αφορούν στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να τονίζει τη σημασία της πλήρους εφαρμογής αυτής της Κοινής Δήλωσης και λαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τo Άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών αρμοδίων για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων και Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ελσίνκι, που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, καθώς και την άτυπη συνάντηση που διοργάνωσε η Γαλλία, με την συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ στο Παρίσι την περασμένη Δευτέρα, υπογράμμισα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, τονίζοντας παράλληλα τη σοβαρότητα της σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στις 7:30 το πρωί αναχωρεί το Aqua Blue

Αλλαγή στην ώρα αναχώρησης του πλοίου λόγω κακοκαιρίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχυροί άνεμοι στο ανατολικό Αιγαίο

Προειδοποιητική ανακοίνωση για τους ναυτιλλόμενους που αφορά την Παρασκευή 10 Μαΐου εξέδωσε το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
ΕΛΛΑΔΑ

Το τελευταίο αντίο στην Αννα Παναγιωτοπούλου

Συγκίνηση για την σπουδαία ηθοποιό - Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι αλλά και απλός κόσμος αποχαιρετούν την Άννα Παναγιωτοπούλου
ΕΛΛΑΔΑ

«Τρεις γυναίκες πέθαναν στην Ελλάδα από το εμβόλιο της AstraZeneca»

Σε πάνω από 100 τα περιστατικά των επιπλοκών στη χώρα μας -Δηλώσεις της Καθηγήτριας Επιδημολογίας Αθηνάς Λινού
ΚΟΣΜΟΣ

Ο αθέατος εμπορικός πόλεμος του ελαιολάδου

Ισπανο-Ιταλική διαμάχη για τον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς του υγρού χρυσού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η αύξηση του κόστους των νέων δανείων

Στις 5,78 εκατοστιαίες μονάδες διαμορφώθηκε το επιτοκιακό περιθώριο κέρδους των τραπεζών
ΕΛΛΑΔΑ

56 χρόνια από τη δολοφονία του βουλευτή Γιώργη Τσαρουχά

Ο Σ.Φ.Ε.Α. 1967 - 1974 θα τιμήσει τη μνήμη του, καταθέτοντας στεφάνι στον τάφο του, στα κοιμητήρια Ευαγγελίστριας, την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Τιμούν την 9η Μαΐου ημέρα της αντιφαστικής νίκης των λαών

Ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Έφεση κατά της αποφυλάκισης Μιχαλολιάκου

Ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών Λαμίας και θα εξεταστεί από το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας
ΕΛΛΑΔΑ

Έφεση κατά της απόφασης για όλους τους κατηγορούμενους για το Μάτι

Θα γίνει ξανά η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι σε δεύτερο βαθμό - Την έφεση άσκησε η Εισαγγελία Εφετών
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις φορολογικού έτους 2023

Οι δικαιούχοι των αγροτικών επιδοτησεων μπορούν να πάρουν και να εκτυπώσουν τις βεβαιώσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Υποχωρούν οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου

Παρά την ανησυχία που προκαλούν οι πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Γάζα