× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μνημείο για το Λέσβιο ζωγράφο Θεόφιλο στην Πετρούπολη

Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου των Μυτιληναίων της Πετρούπολης, σε χώρο που παραχωρήθηκε από το Δήμο της περιοχής.

Δημοσίευση 16/5/2022

Μνημείο για το Λέσβιο ζωγράφο Θεόφιλο στην Πετρούπολη

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, πραγματοποιήθηκαν στην Πετρούπολη, το πρωί της Κυριακής 18 Μαΐου, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Λέσβιου λαϊκού  ζωγράφου «ΘΕΟΦΙΛΟΥ». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μνημείο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου των Μυτιληναίων της Πετρούπολης, σε χώρο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Πετρούπολης. Πλήθος κόσμου, μελών, φίλων του συλλόγου και επισκεπτών παρευρέθηκε για να αποτίσει έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον ζωγράφο.

Η τελετή άρχισε με το καλωσόρισμα των επισήμων από την γραμματέα του συλλόγου κα Αγγελική Βαλελή.

Πραγματοποιήθηκε, επιμνημόσυνη δέηση από τον ιερέα πάτερ Αθανάσιο Ηλιόπουλο και ακολούθησε ομιλία από τον πρόεδρο του πολιτιστικού μας συλλόγου, κ. Ευάγγελο Ντούλα με την αναφορά στον βίο και την δράση του Θεόφιλου καθώς και των κινήτρων του Συλλόγου για τη δημιουργία της προτομής..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι κάτωθι:

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής νομού Λέσβου κος Χαράλαμπος Αθανάσιου, ο δήμαρχος της Πετρούπολης κος Στέφανος Βλάχος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) κος Νεκτάριος Βακάλης.

Κοινός παρονομαστής στις ομιλίες όλων ήταν η αδιαμφισβήτητη προσφορά του Θεόφιλου στην Τέχνη ενώ ακούστηκαν και σημαντικές προτάσεις σχετικά με την ονοματοδοσία του πάρκου που φιλοξενεί την προτομή, τη παρακείμενη στάση και το τμήμα Συντηρητών Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης του διπλανού ΕΠΑΛ Πετρούπολης με το όνομα του σπουδαίου μας ζωγράφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν από τον δήμαρχο της πόλης και τον εγγονό εξ αδελφού του Θεόφιλου, κο Δημήτρη Χατζημιχαήλ.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Το τέλος της εκδήλωσης την πλαισίωσε το χορευτικό τμήμα του συλλόγου με την συμμετοχή των χοροδιδασκάλων Γιάννη Μαρτίνη  και Ματίνας Ρωμανά του σωματείου ελληνικών χορών και λαογραφικών ερευνών «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ» του Βασίλη Τσούνη  και της Έφης Ρούτη με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της Λέσβου σε ζωντανή μουσική από τους μουσικούς: Παναγιώτη Κατσίπη (βιολί), Βασίλη Κανελόπουλο (λαούτο) και Μιχάλη Τσατίρη (κανονάκι).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μυτιληναίων  της Πετρούπολης, « Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ», ευχαριστεί θερμά όλους όσοι παρευρέθηκαν στην τελετή αυτή, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας, αλλά και όλους αυτούς που βοήθησαν ή πρόσφεραν το οτιδήποτε για την δημιουργία αυτής της προτομής πού στο εξής πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα σημαντικό σημείο μνήμης, όχι μόνο στην Πετρούπολη, αλλά και για ολόκληρη την Αττική. Ακολούθησε κέρασμα γλυκών και αναμνηστικά δώρα. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εδωσαν τρόφιμα σε πολίτες που έχουν ανάγκη

Δράση στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

40 μικροί «λογοτέχνες»

Στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εξι μήνες σε αναστολή γιατί… άνοιξαν λάκκο σε αρχαιολογικό χώρο

7 άτομα καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για «εργασίες» στου Απελή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πασχαλινές εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Αφορά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια που θα εκδοθούν για τις εορτές του Πάσχα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τραυματιοφορέας και ιδιοκτήτης γραφείου τελετών

Μετά την παρέλευση έξι μηνων αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΥΓΕΙΑ

«Να τα βάλετε με τα αφεντικά σας κ. Καλλιάνε, όχι με τους γιατρούς»

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση η Μυτιληνιά, Μίρνα Φαφουτέλλη, που έχασε τον άντρα της απαντά στο ξέσπασμα οργής του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής