× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Διεθνές Βραβείο Ειρήνης στην Έφη Λατσούδη

Ακόμα μια διεθνή διάκριση για την «πρέσβειρα» της Λέσβου της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/5/2022

Διεθνές Βραβείο Ειρήνης στην Έφη Λατσούδη

Μια ακόμα αναγνώριση της προσφοράς της στα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελεί η διεθνής διάκριση της Έφης Λατσούδη με το βραβείο Ειρήνης του Γερμανικού Ινστιτούτου die Schwelle.Η βράβευση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαίου στη Βρέμη.Να σημειωθεί ότι κατά καιρούς η Έφη Λατσούδη, εξαιτίας της ανθρωπιστικής της δράσης έχει στοιχοποιηθεί από ακραίους κύκλους στη Λέσβο μέσω συκοφαντικών δημοσιευμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης «Αλληλεγγύη Λέσβου»:

«Το 2022 ξεκίνησε με έναν ακόμη πόλεμο που οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπους στον δρόμο της προσφυγιάς αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο. Δέκα χρόνια πριν, το 2012, η Αλληλεγγύη Λέσβου έθετε τις βάσεις για αυτό που αργότερα θα γινόταν το σπιτικό εκατοντάδων προσφύγων που πέρασαν από το νησί της Λέσβου.


Το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης και η επιμονή στα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία της ζωής αποτελεί σήμερα το μοναδικό φωτεινό σημείο στο οποίο μπορούμε να επικεντρωθούμε, ενώνοντας τις δυνάμεις μας στον αγώνα για το μέλλον της Ευρώπης, σημειώνει η Έφη Λατσούδη που παραλαμβάνει το βραβείο στην κατηγορία «Ενθαρρυντικές πρωτοβουλίες»για τη συνολική δράσητου LesvosSolidarity.Πρόκειται για την τρίτη σημαντική διάκριση που αποδίδεται στην Αλληλεγγύη Λέσβου και την Έφη Λατσούδη. Η πρώτη ήρθε με το μεγάλο βραβείο Nansen που παρέλαβε από κοινού με την ελληνική ομάδα διάσωσης το 2016 ενώ το Σεπτέμβρη του 2021 η Έφη Λατσούδη τιμήθηκε με το βραβείο “Anita Augspurg Prize” από τον διεθνή οργανισμό WILPF (Women'sInternationalLeagueforPeaceandFreedom) για την συλλογική προσφορά της και την «αφοσίωσή της για την διατήρηση της ειρηνικής συνύπαρξης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αλληλεγγύη Λέσβου ξεκινά το ταξίδι της στη Γερμανία απότο Βερολίνο, εκεί όπουθα πραγματοποιηθεί μια πρώτη γνωριμία του κοινού με το συμμετοχικό artproject«People carrying their home».

Κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ανακυκλούμενα υλικά και με τη μέθοδο της ύφανσης,το κινούμενο γλυπτό του HumadeCraftsWorkshopξεκίνησε ως μέρος του project «Art in PIKPA», μιας δράσης για την στήριξη της λειτουργίας της δομής του ΠΙΚΠΑ που από το 2012 ως το 2020 φιλοξενούσε εκτοπισμένους από την χώρα τους ανθρώπους στη Λέσβο.

Στις 14 Μαΐου η ομάδα της LesvosSolidarity θα βρίσκεται στην αυλή του Café Abadän garden στο χώρο του Oyoun Space. Lucy-Lameck-Straße 32. (https://oyoun.de/raum/cafe-garten/) με στόχο την πληροφόρηση του κοινού σχετικά με το έργο που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα το ταξίδι του στην Ευρώπη!Από τις 16.00μ.μ. ως 18.30μ.μ. ο εικαστικός Γιώργος Κωνσταντίνου θα βρίσκεται στον χώρο της εκδήλωσης για να υπογράψει τα μοναδικά αντίτυπα της μεταξοτυπίας που φιλοτέχνησε ειδικά για τηLesvosSolidarity και το PeopleCarryingtheirhome.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

* Η Έφη Λατσούδη είναι ψυχολόγος και γεννήθηκε το 1968 στην Ελλάδα.Υπήρξε η συντονίστρια του καταυλισμου Pikpa –«του πιο ενάρετου προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο και ίσως σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», όπως το έχει περιγράψει ο Daniele Biella στο βιβλίο του «L'Isola. dei Giusti: Lesbo, crocevia dell'umanità». Την τελευταία δεκαετία, η Έφη ενεργεί με άξονα την υποστήριξη της υποδοχής των προσφύγων που εγκαταλείπουν τις χώρες τους (κυρίως την Αφρική και τη Μέση Ανατολή) προς την Ελλάδα, αλλά και μέσα απο την οργάνωση«Αλληλεγγύη Λέσβου» και το κέντρο υποστήριξης Μozaik (2016) αγωνίζεται καθημερινά για την ένταξη στην εκπαίδευση και στο σύστημα υγείας αλλάκαι στην αγορά εργασίας των αιτούντων ή έχοντων άσυλο.

* Το Ίδρυμα “die schwelle” απονέμει το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης από το 2003. Το Βραβείο χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Στην κατηγορία του «Grass-rootsPeaceWorker» το βραβείο λαμβάνει φέτος η JacquelineFlory, μεταφράστρια, συγγραφέας από το Μόναχο που το 2015 ξεκίνησε μια πρωτοβουλία το 2015, όταν πολλοί άνθρωποι κατέφυγαν από τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο περιοχές της Συρίας στην Ευρώπη. Το βραβείο «Πρέσβης της Ειρήνης στη Δημόσια Ζωή» πηγαίνει στον Κλέμενς Ρόνεφελντ, έναν Kαθολικόθεολόγο που αγωνίζεται για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την ακεραιότητα.Ο Κλέμενς συμμετείχε σε πολυάριθμα προγράμματα για την προετοιμασία και τη συνοδεία αντιρρησιών συνείδησης που εκτελούν κοινωφελή εργασία για παιδιά στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, την Κροατία και τη Σερβία.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου