× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οικογενειακή η «επιχείρηση» κοκαΐνης‑ Γλίτωσαν τα ισόβια

Ένοχοι κρίθηκαν 5, αθωώθηκαν δύο στην υπόθεση που συγκλόνισε τη Λέσβο το 2021 και απασχόλησε 12 ώρες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 6/5/2022

Οικογενειακή η «επιχείρηση» κοκαΐνης‑ Γλίτωσαν τα ισόβια

Μια δύσκολη υπόθεση που αφορά εμπορία ναρκωτικών και είχε συγκλονίσει τη Λέσβο το 2021 με τους ισχυρισμούς και τα στοιχεία της Αστυνομίας περί εγκληματικής οργάνωσης απασχόλησε 12 ώρες χτες, Πέμπτη το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου και εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό.

Επτά κατηγορούμενοι, έξι συνήγοροι υπεράσπισης, τρεις μάρτυρες κατηγορίας, ομολογίες των κατηγορουμένων, νομικοί ισχυρισμοί, αλλεπάλληλες διακοπές για να συνεδριάσουν οι Εφέτες για αδικήματα που τελέστηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως και τον Δεκέμβριο του 2020 κράτησαν αμείωτη την αγωνία του ακροατηρίου. Την ίδια ώρα λοιπές σημαντικές υποθέσεις αναβλήθηκαν για τον προσεχή Ιούνιο με τα Δικαστικό Μέγαρο της Μυτιλήνης να αδειάζει μετά τις 10.30 το βράδυ.

Πέντε από τους 7 κατηγορουμένους αντιμετώπιζαν ισόβια κάθειρξη για εμπορία και διακίνηση 600 γραμμαρίων κοκαϊνης και 20 κιλών ινδικής κάνναβης. Ωστόσο κατά την ακροαματική διαδικασία και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, το είδος των αδικημάτων μετατράπηκε, αθωώθηκαν οι λοιποί δύο κατηγορούμενοι—ενώ δεν κατασχέθηκαν και δεν βρέθηκαν τα 20 κιλά κάνναβης τα οποία συνυπολογίστηκαν στις ποινές των πέντε.

Ας σημειωθεί ότι ο Εισαγγελέας έδρας ήταν εκείνος που είχε συντάξει το κατηγορητήριο με τα αδικήματα της α) συγκρότησης, ένταξης, διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, β) παράνομης διακίνησης ουσιών με τις μορφές της κατοχής, αποθήκευσης, μεταφοράς, παραλαβής, πώλησης, με σκοπό την περαιτέρω διάθεση κατ΄ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα και με όφελος άνω των 75.000 ευρώ στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης, γ) παράνομης διακίνησης ναρκωτικών μέσα στη φυλακή κατ΄εξακολούθηση με σκοπό περαιτέρω διάθεση σε τρίτους δ) παράνομης οπλοκατοχής από κοινού και κατά μόνας.

Εν τούτοις, κατά τη μετατροπή των κατηγοριών το αδίκημα περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης μετατράπηκε σε συμμορία πλημμεληματικού χαρακτήρα, και με πρόταση του Εισαγγελέα κι αυτό γιατί οι τρεις κατηγορούμενοι είναι αδέρφια με συναυτουργική δράση: δεν είχαν δομή, ιεραρχία, αλλά διαπροσωπική σχέση για αδικήματα που τελέστηκαν σε σύντομο χρόνο. Επίσης, αφαιρέθηκε και το αδίκημα της διακίνησης εντός της φυλακής.

 

Οι μάρτυρες κατηγορίας, τα περίφημα… «ζυγούρια» και το τιμολόγιο

Δύο αστυνομικοί και ένας λιμενικός ήταν οι μάρτυρες κατηγορίας. Ο δεύτερος αστυνομικός που κατέθετε πάνω από μία ώρα, προκάλεσε εντύπωση στο ακροατήριο για τις λεπτομέρειες που παρουσίασε σε σχέση με τους κατηγορουμένους.

Παρουσίασε τους κατηγορουμένους ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που είχε και τη δική της «ορολογία» προκειμένου να συνεννοείται κωδικοποιημένα. Τα παραπάνω προέκυψαν κατά την κατάθεση του αστυνομικού από την άρση απορρήτου και την παρακολούθηση των συνομιλιών κάποιων εκ των κατηγορουμένων.

Έτσι σύμφωνα με την κατάθεση του αστυνομικού, το… λεξικό της συμμορίας που αντικρούστηκε πολλάκις από τους συνηγόρους υπεράσπισης είχε ως εξής:

Αντί για κάνναβη κατηγορούνται ότι έλεγαν: πρώτο, τσιμπούρια, κρέας, χιώτικα πρόβατα

Αντί κοκαϊνης: δεύτερο, καινούριο, ισπανικά πρόβατα ή… ζυγούρια

Αντί χρημάτων: τιμολόγια, υπερωρίες, εμβόλια

Αντί συναλλαγών: να πιούμε καφέ, θα σε πάρω να φύγουμε.

Σε σχέση με τις τιμές πώλησης την κάνναβη, η οποία δεν βρέθηκε, την πωλούσαν 5.000 ευρώ το κιλό και την κοκαΐνη 85 ευρώ το γραμμάριο.

Κατηγορούμενοι για όλη την επιχείρηση είναι 38 και έχουν ταυτοποιηθεί οι 35, ενώ η αστυνομία εκτιμά ότι έγιναν 130 συναλλαγές ναρκωτικών ουσιών και 36 δοσοληψίες χρημάτων άνω των 75.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση ας σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το ότι δεν έγιναν αρκετές επιχειρήσεις της αστυνομίας με φυσική παρουσία, κατά τη διάρκεια όλων των μηνών των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ώστε να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία, γεγονός που στηλιτεύτηκε αρκετά… αιχμηρότερα από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Τα αδέρφια

Το ποσό ή «ταβάνι» των 75.000 ευρώ σε συνδυασμό με το αδίκημα περί εγκληματικής οργάνωσης ήταν κρίσιμα για τα ισόβια και πάνω σε αυτά παρενέβη αρκετές φορές ο συνήγορος υπεράσπισης των τριών αδερφών, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, επικαλούμενος αποφάσεις δεκάδων δικαστηρίων, αλλά και του Αρείου Πάγου. Πρόθεση του Μ. Δημητρακόπουλου ήταν αφενός να απαλλάξει τους «τρεις» από τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και να αποδείξει ότι το όφελος από την πώληση της κοκαϊνης και την αποζημίωση των «προμηθευτών» ήταν αρκετές χιλιάδες λιγότερες από τις 75.000 ευρώ.

Στα τρία αδέρφια, γνωστά σε μικρή κοινωνία εκτός Μυτιλήνης, παιδιά πολύτεκνης οικογένειας και αγροτοκτηνοτρόφοι επιβλήθηκαν από 9 χρόνια ποινή κάθειρξης και χρηματικές ποινές των 20.000 ευρώ, καθώς δικαστές και εισαγγελέας προσμέτρησαν την καλή διαγωγή τους στις φυλακές.

Ο πρώτος αδερφός, που αυτοχαρακτηρίστηκε ως «μπροστινός» εξέτιε ήδη την ποινή κάθειρξης δις ισόβιων στις φυλακές Μαλανδρίνου, όταν, όπως είπε βγήκε με άδεια τον Ιούλιο του 2020, «κόλλησα με την ηρωίνη» και στη συνέχεια «δραστηριοποιήθηκα με τα αδέρφια μου αρχικά με 500 γραμμάρια κοκαϊνης και στη συνέχεια με 600 γραμμάρια που πέραν της ιδίας χρήσης έπρεπε να πουλήσουμε για να γίνει η αποπληρωμή των προμηθευτών. Ουδέποτε κάναμε κάτι με 20 κιλά κάνναβης».

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το «λεξικό» τους και τα περίφημα ζυγούρια, καθώς ο ίδιος εξήγησε ότι πράγματι στη συνομιλία του στα τηλέφωνα μιλούσε για ζημιά που είχε με τα πρόβατα και ότι οι αποζημιώσεις αφορούσαν τον ΕΛΓΑ και δεν σχετίζονταν με ναρκωτικά.

Ο δεύτερος αδερφός, δούλευε 12 χρόνια οδηγός και συνελήφθη έπειτα από πολύωρο εξονυχιστικό έλεγχο της αστυνομίας και της ΟΠΚΕ στο φορτηγό του, όπου τελικά κατά την εκφόρτωση 30 τόνων (!) καλαμποκιού στην Καλλονή βρέθηκαν τα 600 γραμμάρια κοκαϊνης και έκτοτε κρατείται στις φυλακές της Χίου, όπως και ο τρίτος αδερφός που ομολόγησε ότι πωλούσε σε φίλους του, αλλά έκανε χρήση ο ίδιος «σαν τρελός», «κέρδος δεν είχα, άφηνα πίσω τις δουλειές μου. 15.000 ευρώ κέρδος θα είχα αν δεν έπινα, έπαιρνα τα λεφτά από τα ζώα, τις επιδοτήσεις για να ξεπληρώσουμε αυτά που είχαμε πιει».

 

Αθώος ο παιδικός φίλος

Μπλεγμένος βρέθηκε ο παιδικός φίλος των τριών αδερφών, όχι από τους ίδιους, αλλά από συνομιλίες όπως για παράδειγμα την παραμονή Χριστουγέννων του 2020 που κάνει λόγο για τσιπούρες και 300 ευρώ, αλλά και το προσωνύμιο του ψαρά, μεταξύ άλλων. Ο ίδιος στην απολογία του ανέφερε ότι βοηθούσε πολλές φορές την οικογένεια των αδερφών προσφέροντας ψάρια, γαρίδες και μέλι δικό του, λόγω του ότι ο ένας αδερφός βρίσκονταν στη φυλακή, αλλά ουδέποτε έπινε ή κάπνιζε.

Ο συνήγορος υπεράσπισής του, Σταύρος Τόγιας, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω απέσπασε βραβείο το 2018 από την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, απέδειξε ότι πράγματι ο παιδικός τους φίλος είναι επαγγελματίας ψαράς και είχε λάβει πρόστιμο για παράνομη αλιεία ύψους 300 ευρώ λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας που ίσχυαν το 2020. Επίσης κατέρριψε τον ισχυρισμό ότι στο παρελθόν ο πελάτης του είχε συλληφθεί με ένα γραμμάριο κοκαΐνης, καθώς επρόκειτο για άλλον κατηγορούμενο με παρόμοιο επίθετο.

 

Ήρθε για μια ημέρα και ξανάρθε για το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Έτερος κατηγορούμενος, μη συγγενής και άγνωστος με τους υπόλοιπους κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε συμμορία πλημμεληματικού χαρακτήρα και για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών με ποινή κάθειρξης 7 ετών και χρηματική ποινή, κάτοικος… Καλαμάτας.

Σύμφωνα με την αστυνομία και τον λιμενικό, εξετάστηκε εξονυχιστικά το αυτοκίνητό του όταν έφτασε με το καράβι στη Λέσβο τον Σεπτέμβριο του 2020, δεν βρέθηκαν ναρκωτικά, αλλά τέθηκε υπό παρακολούθηση και συγκεκριμένα βρέθηκε σε καφετέρια της Μυτιλήνης, όπου στην ίδια καφετέρια παραδίπλα κάθονταν τα αδέρφια- κατηγορούμενοι. Ο αστυνομικός κατέθεσε ότι εκεί του δόθηκαν 300 ευρώ από τους αδερφούς ως μεταφορικά έξοδα για τη μεταφορά ναρκωτικών. Ο ίδιος από την άλλη ανέφερε ότι έφτασε στη Λέσβο με σκοπό να συναντήσει μία γυναίκα που ανακάλυψε ότι είναι παντρεμένη με παιδιά, δεν την είδε εν τέλει και έφυγε την επόμενη ημέρα, καθώς και ότι δεν γνώριζε κανέναν από τους συγκατηγορούμενούς του.

Επικράτησε πράγματι σύγχυση σε αυτό το σημείο, καθώς δεν βρέθηκαν στην κατοχή του ναρκωτικά ούτε χρήματα, όμως οι υποψίες κινήθηκαν επειδή είναι αλβανικής καταγωγής και επειδή τα αδέρφια θα άφηναν σε ένα καλαθάκι στην εν λόγω καφετέρια κάποια χρήματα σε κάποιον Γιάννη Αλβανό…

 

Αθώος και ο συγκρατούμενος του ισοβίτη

Κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών μέσα στη φυλακή κατ εξακολούθηση ήταν ο συγκρατούμενος του πρώτου αδερφού, κρατούμενου στις φυλακές Μαλανδρίνου. Ο ίδιος εξήγησε ότι για πρώτη φορά ήρθε χτες στη Μυτιλήνη, ότι έκανε 18 χρόνια στη φυλακή, αλλά για ληστείες: «Τα πλήρωσα όλα όσα έκανα, δεν είχα καμία σχέση όμως με ναρκωτικά», «είχα δανείσει μόνο καπνούς στον συγκρατούμενό μου επειδή είχε ξεμείνει, όχι όμως με αντάλλαγμα ναρκωτικά ή χρήματα».

 Ο «γάτος»…

Κάτοικος Παλαιού Φαλήρου κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή στη συμμορία με ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή, καθώς στην απολογία του ομολόγησε ότι παραλάμβανε χρήματα που «δεν ήξερα μέχρι πρότινος ότι ήταν από πώληση ναρκωτικών». Είχε λέει το προσωνύμιο γάτος και ο προμηθευτής ναρκωτικών όπως προέκυψε στην συνέχεια «εμπιστεύτηκε την εντιμότητά μου»…

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνήγοροι υπεράσπισης θα ασκήσουν έφεση, καθώς εντοπίζουν αρκετές ελλείψεις στη στοιχειοθέτηση πράξεων, όπως η μη κατάσχεση της κάνναβης, οι αντιφάσεις στο «λεξικό» και στις συνομιλίες κ. ά.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Πολιτικές αποφάσεις που έκριναν την τύχη της Συνεταιριστικής

Πώς η Τράπεζα της Ελλάδας κράτησε στη ζωή τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου – Λήμνου με «αφανείς» αποφάσεις
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΥΓΕΙΑ

Τέσσερις μόνιμες νοσηλεύτριες στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

54 νέες προσλήψεις του κλάδου από την πανδημία και μετά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Διάβαζα παντού, ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητο...»

Η Αφροδίτη Καμπέρου, εργαζόμενη και μητέρα διαπρέπει με τη βαθμολογία της στις Πανελλαδικές εξετάσεις και βάζει πλώρη για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Ας γίνει ο Κουρός ο λόγος για να ανοίξουν τα Γενικά Λύκεια σε όλα τα παιδιά»

Ο συντονιστής εκπαίδευσης προσφύγων ΚΥΤ Λέσβου από το 2016, Διονύσης Παύλου μιλά στο «Ν» για τα προσφυγόπουλα που ενσωματώθηκαν χάρη στα ανοιχτά σχολεία της Λέσβου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

«Θα κοπούν ευρωπαϊκά κονδύλια αν συνεχιστούν τα pushbacks»

Η Ίλβα Γιόχανσον ξεκαθάρισε σε τρεις υπουργούς ότι πρέπει να σταματήσουν οι απελάσεις και προειδοποίησε ότι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ενδέχεται να σταματήσει
ΕΛΛΑΔΑ

Η 4η δόση αφορά τα ευάλωτα άτομα

Παρά τον αυξημένο αριθμό μολύνσεων έχουμε λιγότερες νοσηλείες και θανάτους
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Ημέρες ποδηλάτου» και εναλλακτικός τουρισμός στη Λέσβου

Την τρίτη κατά σειρά ημερίδα του, διοργανώνει την Τετάρτη 6 Ιουλίου η ΑΜΚΕ Αστερίας στο χώρο που διατηρεί απέναντι από το Ταχυδρομείο της Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

91 κρούσματα στη Λέσβο την Πέμπτη 30 Ιουνίου

Πανελλαδικά καταγράφονται 15.498 νέες μολύνσεις, 13 θάνατοι και 97 ασθενείς διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πιάστηκαν στα χέρια στη ΔΕΥΑΛ

Ένταση επικράτησε το μεσημέρι στην Υπηρεσία Ύδρευσης του Δήμου όπου διαπληκτίστηκαν έντονα ένας πολίτης και δύο υπάλληλοι προϊστάμενοι τμημάτων, μπροστά σε πολίτες και άλλους εργαζομένους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι αριστούχοι του Λυκείου Πέτρας διηγούνται...

Οι μαθητές και οι μαθήτριες από τη Βόρεια Λέσβο, που αρίστευσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, μιλούν για τα όνειρα τους στόχους και τις δυσκολίες της χρονιάς που πέρασε
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Όσα έγιναν το 2004 καθόρισαν το μέλλον της Συνεταιριστικής Τράπεζας

Ξεκίνησε η κατάθεση του πρώην εσωτερικού ελεγκτή της Τράπεζας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Η 12χρονη κόρη μου, με έπεισε να σπουδάσω»

Η Μαρία Ζαχαρίου, μητέρα δύο παιδιών από το Πλωμάρι, βάζει πλώρη από το Επαγγελματικό Λύκειο για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Τμήμα Περιβάλλοντος, με την καλύτερη βαθμολογία στο σχολείο της
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ