× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι αναρμόδιοι που μας κυβερνούν

Γράφει ο: ΞΕΝΟΦΩΝ Ε. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/5/2022

Οι αναρμόδιοι που μας κυβερνούν

Διαβάζω έκπληκτος ΣΤΟ ΝΗΣΙ, πως ο υπουργός εμπορικής ναυτιλίας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Λέσβου Γιάννη Μπουρνού, δηλώνει αναρμόδιος να εντάξει στο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, το λιμάνι της Μυτιλήνης, επιβεβαιώνοντας απλώς,  ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση Μυτιλήνης-Θεσσαλονίκης, διακόπτεται τους θερινούς μήνες. Συμβουλεύει όμως ταυτόχρονα  τον βουλευτή και κατά συνέπεια τους Λέσβιους, να πείσουν τους πλοιοκτήτες να περιλάβουν το νησί τους στην ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Ναι έτσι ανενδοίαστα, ξεδιάντροπα όπως θα λέγαμε στην καθομιλουμένη απάντησε ο υπουργός ναυτιλίας. Που διαθέτει και Γενική  Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Τι να την κάνει; Για μια νταμπέλα χωρίς ουσία, χωρίς περιεχόμενο, χωρίς αντικείμενο;

Ο υπουργός ναυτιλίας, δηλώνει αναρμόδιος μη γνωρίζοντας την ρήτρα νησιωτικότητας που καθιερώνει ο νόμος 4150/2013, εναρμονιζόμενος με το άρθρο 101 του ελληνικού Συντάγματος. Δηλαδή στην ουσία μη ενδιαφερόμενος για τον τομέα τον οποίο υποτίθεται ότι διοικεί και ελέγχει.

Δεν μπορεί δηλαδή να κατανοήσει ότι τα νησιά και ιδίως η Λέσβος χρειάζονται ουσιαστική βοήθεια  και μέριμνα, ώστε να επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη διαρκείας και όχι ευκαιριακές και εν πολλοίς πολιτικάντικες  αντιμετωπίσεις  της οικονομικής τους υστέρησης.

Δεν γνωρίζει ο υπουργός ναυτιλίας ότι άλλες χώρες της Ε.Ε. (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία) έχουν εκπονήσει ειδικά προγράμματα ανάπτυξης των νησιών τους, μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο. «Που δεν αποτελεί μια προνομιακή μεταχείριση των νησιωτικών περιοχών,  αλλά επιβάλλεται από την διαφορετικότητα του νησιωτικού χώρου ώστε να καμφθούν οι γεωγραφικές ,φυσικές και οικονομικές ανισότητες που αναπόφευκτα δημιουργούνται» ( Πρ. Μανωλάκης- Άποψη).

Πού λοιπόν είναι αρμόδιος ο κύριος υπουργός. Στο να πηγαίνει στις δεξιώσεις  των εφοπλιστών και να κουβεντιάζει μαζί τους τα «προβλήματα» που τους απασχολούν; Να λέει ναι, σε ότι του ζητούν; Να μην αντιδρά στις επιδιώξεις τους; Επιδοτείται λέει η γραμμή Μυτιλήνης-Θεσσαλονίκης ως άγονη την περίοδο  Σεπτεμβρίου-Μαϊου, όταν  το σαββατιάτικο καράβι είναι ντίγκα και δε βρίσκεις εισιτήριο. Και δεν επιδοτείται την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, οπότε και ακυρώνεται η γραμμή, γιατί οι πλοιοκτήτες τα θέλουν όλα. Και κέρδη και επιδοτήσεις. Και δεν μπορεί (δεν θέλει δηλαδή) ο υπουργός να τους υποχρεώσει να καλύψουν την γραμμή, ελέγχοντας τις εισπράξεις τους για όλη τη χρονιά.

Πιέστηκε η κυβέρνηση στην οποία μετέχει ο κατά δήλωσή του, αναρμόδιος υπουργός, όταν η  (άλλη άσχετη) Ε.Ε. σκέφτηκε να επιβάλλει «κυρώσεις» και στα δεξαμενόπλοια που θα μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο. Γιατί πλήττονται έτσι τα συμφέροντα των φίλων και υποστηρικτών της εφοπλιστών. Και εναντίον της Ρωσίας στους αποκλεισμούς  και μαζί της στην επίτευξη κερδών.

 Σύμφωνα με την δήλωση του υπουργού ναυτιλίας, μας κυβερνούν αναρμόδιοι, άσχετοι  και ανίκανοι. Που δεν μπορούν να υποστηρίξουν τα δικαιώματα του λαού και που κατά τον δημοσκόπο κ. Παναγόπουλο, προηγούνται  στις προτιμήσεις του κόσμου.

Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε, που θα έλεγε και ο  Λουίτζι Πιραντέλο.    

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Δυστυχώς κοιμηθήκαμε»

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΕΛΛΗΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό,30/6/2022

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας!
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 29/6/2022

Το καυστικό σχόλιο της Ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αμβλώσεις και.... Νέα Δημοκρατία

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΙΡΑΣΓΕΝΤΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ενθύμηση και μνημοσύνη

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ο δρόμος είναι κλειστός»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πατήστε τον αχινό, 24/6/2022

Το καυστικό σχόλιο της Ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ένα Αϊβαλιώτικο πανηγύρι στη Μυτιλήνη

Από την Παναγιά της Φανερωμένη του Αϊβαλιού στη Μυτιληνιά Παναγιά την Προβιάδαινα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Και γιατί παρακαλώ κύριε (ή κυρία) θέλετε να μας σώσετε;

Επειδή οι υποψήφιοι κάθε λογής πάνε κι έρχονται, ας πούμε από τα τώρα κάποια πράγματα. Μη λέτε πως δεν τα είπαμε....
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σήμερα λιοστάσι ή λιοτρόπι

21 Ιουνίου, η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού-Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΠΙΩΤΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ανοησία της ημέρας!

Γράφει η ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΤΑΤΖΗ*