× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Περιφέρεια και Δήμοι να στηρίξουν τις τεχνικές εταιρείες της Λέσβου»

Την ενσωμάτωση του μεταφορικού κόστους στον προϋπολογισμό των έργων της Λέσβου ζητά η πρόεδρος των εργοληπτών Βάσω Αψόκαρδου, με δεδομένα τα προβλήματα και τις αυξήσεις στα υλικά και τα καύσιμα

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 29/4/2022

«Περιφέρεια και Δήμοι να στηρίξουν τις τεχνικές εταιρείες της Λέσβου»

Στις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργολήπτες του Βορείου Αιγαίου με την αύξηση των τιμών και τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να υπάρξει εξομάλυνση της κατάστασης σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, αναφέρθηκε σε συνέντευξή της  στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» η πρόεδρος των εργοληπτών Βορείου Αιγαίου Βάσω Αψόκαρδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε η κ. Αψόκαρδου οι πρώτες ανατιμήσεις έκαναν την εμφάνισή τους τον Ιούνιο του 2021 κυρίως εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας, κορυφώθηκαν όμως το τελευταίο δίμηνο με την έναρξη του πολέμου. «Αυτό που αντιμετωπίσαμε σε πρώτη φάση ήταν η αύξηση στις τιμές όλων των υλικών αλλά και του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων μας κατά 30%. Παράλληλα παρατηρήθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην παράδοση των υλικών κι όλα αυτά εμείς στο Βόρειο Αιγαίο, ως νησιωτική Περιφέρεια τα αντιμετωπίσαμε ως προβλήματα σε ακόμη πιο έντονη μορφή.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αύξησης τιμής η πρόεδρος των εργοληπτών αναφέρθηκε στην τιμή του ασφαλτικού το οποίου από 250 ευρώ που κόστιζε αρχικά πριν τις ανατιμήσεις πλέον έχει ξεπεράσει τα 800 ευρώ.

Μιλώντας για τα μέτρα που ελήφθησαν από το Υπουργείο προς την κατεύθυνση στήριξης των τεχνικών εταιρειών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η Βάσω Αψόκαρδου αναφέρει ότι το Υπουργείο σε πρώτη φάση δίνει τη δυνατότητα παρατάσεων στα έργα από 4-6 μήνες μέχρι να σταθεροποιηθεί κάπως η κατάσταση και κυρίως οι τιμές των υλικών οι οποίες σήμερα ανεβαίνουν συνεχώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από κει και πέρα, σημειώνει,  έγινε αναθεώρηση κάποιων συντελεστών σε ορισμένες εργασίες, όμως οι εταιρείες και ο Σύνδεσμος των Εργοληπτών  θεωρούν πως αυτή η αναθεώρηση καλύπτει μικρό μόνο μέρος των αναγκών και ζητούν να εφαρμοσθεί αυτό σε όλο το εύρος των εργασιών, αφού οι αυξήσεις είναι παντού».

Το επιπλέον αίτημα που αφορά το Βόρειο Αιγαίο και το οποίο ζητά η Βάσω Αψόκαρδου να ληφθεί υπόψη από την Περιφέρεια και από τους Δήμους της Λέσβου είναι η επιστροφή της πρόσθετης δαπάνης που ίσχυε στο παρελθόν για τα έργα των νησιών μας και κάλυπτε το μεταφορικό κόστος.

«Η δαπάνη αυτή έμπαινε στον προϋπολογισμό των έργων, ανέφερε η πρόεδρος των εργοληπτών,  ήταν ένα σχετικά μικρό ποσό, βοηθούσε όμως τις εταιρείες μας στο μεταφορικό κομμάτι. Καταργήθηκε πριν μερικά χρόνια, από την Περιφέρεια και το παράδειγμά της ακολούθησε τότε και ο Δήμος Λέσβου. Ο Δήμος Χίου ωστόσο εξακολουθεί να το δίνει. Πλέον όπως έχει γίνει η κατάσταση, θεωρούμε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οφείλει και πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα και να ενσωματώσει και πάλι το κόστος μεταφοράς στον προϋπολογισμό των έργων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο να σταματήσουν αυτή τη στιγμή έργα στο Βόρειο Αιγαίο και στη Λέσβο ειδικότερα, η Βάσω Αψόκαρδου σημείωσε ότι η αύξηση των τιμών, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση δικαιολογία για να κάνει ένας εργολάβος διακοπή εργασιών.

«Οι εταιρείες παρά το γεγονός ότι δυσκολεύονται αυτή τη στιγμή με τις υπέρογκες αυξήσεις, δεν θα προχωρήσουν σε διακοπή εργασιών. Κανείς δεν θα σταματήσει αυτή τη στιγμή έργα που έχουν ξεκινήσει με μηχανήματα και δεκάδες εργαζόμενους. Εξάλλου η νομοθεσία επιτρέπει διακοπή εργασιών μόνο αν ο φορέας υλοποίησης των έργων σταματήσει να πληρώνει λογαριασμούς για 2 μήνες».

Αναφερόμενη στις πληρωμές των έργων από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τους Δήμους, η Βάσω Αψόκαρδου σημείωσε ότι στην περιοχή μας οι πληρωμές σε γενικές γραμμές πραγματοποιούνται χωρίς σοβαρά προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις όπως ίσως σε άλλες περιοχές της χώρας, ωστόσο πρόσθεσε, καλό θα ήταν όλοι οι φορείς υλοποίησης βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα να είναι λίγο πιο συνεπείς στις πληρωμές τους και να μην ταλαιπωρούν τις εταιρείες οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Δείτε εδώ ολόκληρο το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΧΩΡΙΑ

Πένθος στη Μόρια

Εφυγε από τη ζωή η 49χρονη Ολγα Τακτικού
ΧΩΡΙΑ

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Φράγματος Ερεσού»

Ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Πρωτοβουλία Ερεσού»
ΧΩΡΙΑ

Με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία στον Παλαιόκηπο της Γέρας

«Η Κοινότητα ενωμένη για τη Ζωή και την Αλληλεγγύη» δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευστράτιος Καραβασίλης
ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λέσβο

Την Παρασκευή σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες προσγειώνεται στη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα και του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αντικατάσταση των φωτιστικών στην πλατεία Δημαρχείου της Αγιάσου

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αθανασίου με Κολοκοτρώνη

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας συζήτησε με τον νέο Στρατηγό της 98 ΑΔΤΕ σημαντικά θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και την ασφάλεια της περιοχής μας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση»

Σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Μυτιλήνης του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι