× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μάθημα ζωής, μάθημα ιστορίας

Πολύτιμη εκδήλωση γνώσης για τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου Λουτρών στα πλαίσια των 100χρονων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/4/2022

Μάθημα ζωής, μάθημα ιστορίας

Επέτειος 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή και το Δημοτικό Σχολείο Λουτρών σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και την Κοινότητα Λουτρών και με τη συμμετοχή του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι», διοργάνωσαν μια πολύ ζεστή εκδήλωση στη Σκάλα Λουτρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την πρώτη μιας σειρά εκδηλώσεων που οι παραπάνω φορείς προγραμματίζουν για το επόμενο διάστημα σε μια προσπάθεια να μάθουν στα νέα παιδιά πως ζουν σε έναν τόπο ιστορικής μνήμης και πως πρέπει να κρατήσουν ζωντανές της μνήμες του μεγάλου ξεριζωμού.

Τα παιδιά ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Λουτρών Βασίλη Μαμώλη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «το Δελφίνι» Δημήτρη Παπαχρυσό και τη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών Εριφύλη Χιωτέλλη, πως στον τόπο τους πριν 100 χρόνια έφτασαν κυνηγημένοι από τους Τούρκους 165 πρόσφυγες από τη Φώκαια και το Τσεσμέ οι περισσότεροι μέσα σε καΐκια και βάρκες με τα λίγα υπάρχοντα που πρόλαβαν να πάρουν μαζί τους, κυνηγημένοι για να σώζουν τη ζωή τους αφήνοντας πίσω τα σπίτια τους, τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, όλη τη μέχρι τότε ζωή τους.

Τα παιδιά έμαθαν πως «αυτοί οι 165 πρόσφυγες, προ παππούδες κάποιων παιδιών του σχολείου, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Βατσίνα (αγριόχορτα) όπου τους παραχωρήθηκε ένα σπίτι με δυο πετρόχτιστα δωμάτια και 12 ρίζες ελιές στον καθένα. Δίδαξαν την αλιεία σ’ ένα αγροτικό-κτηνοτροφικό μέχρι τότε τόπο, ίδρυσαν το καρνάγιο που μέχρι σήμερα δουλεύει στη Σκάλα, άνοιξαν δύο καφενεία, του Καράμπελα που σήμερα δεν υπάρχει αλλά και το άλλο στην Κουντουρουδιά που λειτουργεί μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτοί οι 165 πρόσφυγες που ένιωθαν ως τίτλο τιμής την προσφυγική τους καταγωγή, που αποδεκατίζονταν από το μολυσμένο νερό στην αρχή και που μαράζωναν από την έλλειψη του σχολειού που δεν είχαν αγωνίστηκαν και με προσωπική εργασία απέκτησαν καθαρό νερό και σχολειό και απέδειξαν πως «οι τουρκόσποροι» και οι «τουρκομερίτες» είχαν πολιτισμό και αξίες!

Απέδειξαν την αλληλεγγύη τους στο ντόπιο πληθυσμό με τον πιο ανθρώπινο τρόπο όταν το 1941 που ο κόσμος πέθαινε από την πείνα, εκείνοι με τα καΐκια τους, τρυγούσαν τη θάλασσα και έδιναν δωρεάν σε όλους τη σοδειά της».

Τα παιδιά κρατώντας τη σημαία της μνήμης της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδα που δώρισαν οι αδερφές Τούλα και Μαρικούλα Κινικλή (στη μνήμη των γονιών τους) ακολούθησαν το δρόμο που περπάτησαν οι πρόσφυγες όταν έφτασαν στο λιμάνι, μέχρι την προσφυγική γειτονιά όπου έχτισαν τα σπίτια τους και κάτω από το βλέμμα της Παναγιάς της Αψηλής, της προσφυγοπαναγιάς, τραγούδησαν τα κάλαντα του Λαζάρου που τραγουδούσαν οι πρόσφυγες στην Ερυθραία της Μικράς Ασίας.

Αμέσως μετά υψώθηκε η σημαία της εθνικής μνήμης στον ιστό απέναντι στο μνημείο στη Σκάλα Λουτρών.Η εκδήλωση έκλεισε με πασχαλιάτικες λαμπάδες και «λαζαράκια» σε όλους από το Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων του σχολείου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Πανυπαλληλική απεργία την Τρίτη 21 Μαΐου

24ώρη απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, απεργιακή συγκέντρωση στη γενική γραμματεία Αιγαίου στη Μυτιλήνη διοργανώνει το Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερμού, σχολεία και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μεγάλη δράση εν όψει των ευρωεκλογών στα καταστήματα της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ευεξία, χαλάρωση και θεραπεία στα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι λουόμενοι των νέων ιαματικών εγκαταστάσεων Ιπποκράτης που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πάσχα. Οι Γερμανοί τουρίστες μιλώντας στην κάμερα του «Ν» περιγράφουν με θερμά λόγια την εμπειρία τους
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρώτη δύναμη η ΔΑΚΕ στην ΕΛΜΕ Λέσβου

Δείτε εδώ την κατανομή των εδρών και τις ψήφους που πήρε κάθε παράταξη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης στη Βαρκελώνη

Μαθητές του Σχολείου επισκέφθηκαν το «Tales of Volcanoes» για να γνωρίσει ακόμα καλύτερα τον κόσμο των ηφαιστείων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τέσσερα νέα ασθενοφόρα στο Βόρειο Αιγαίο

Θα καλύψουν τις ανάγκες σε Πολιχνίτο, Μυτιλήνη, Καλλονή και Πυργί Χίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις θάνατοι από covid‑19, πέντε οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παραμένει χαμηλή αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λήμνου για την ανάδειξη αντιπροσώπου στο συνέδριο της ΟΛΜΕ

Ο Ανδρέας Ξυπτεράς αναδείχθηκε αντιπρόσωπος από την πλειοψηφούσα παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πάλι τροχαίο ατύχημα στον κόμβο Αγίας Τριάδας!

Μέσα σε λίγες εβδομάδες έχουν γίνει στο ίδιο σημείο τουλάχιστον τέσσερα ατυχήματα, ενώ δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τα εγκαίνια του νέου οδικού δικτύου Καλλονής - Σιγρίου στη Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ανοιξαν οι κάλπες στην ΕΛΜΕ Λέσβου

Πέντε παρατάξεις διεκδικούν θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο και αντιπροσώπους στην ΟΛΜΕ- Μέχρι το απόγευμα οι εκλογές στα Κεντρικά Λύκεια
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

H ΑΜΚΕ «Αγκαλιά» για το Οικοτροφείο στη Μυτιλήνη και την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας

Μέλη του οργανισμού συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη