× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«H αγορά της Μυτιλήνης σε πολλά προϊόντα είναι πιο φθηνή από την Τουρκία»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης αναφέρεται στο δύσκολο χειμώνα που πέρασε για την αγορά της πόλης, το σχεδιασμό της Λευκής Νύχτας για τον Αύγουστο και τις τουριστικές ανταλλαγές με την Τουρκία

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 12/4/2022

«H αγορά της Μυτιλήνης σε πολλά προϊόντα είναι πιο φθηνή από την Τουρκία»

Τις ελπίδες τους στο Πάσχα και το καλοκαίρι που έρχεται με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, εναποθέτει ο εμπορικός κόσμος της Μυτιλήνης, μετά από ένα δύσκολο χειμώνα ο οποίος όπως αναφέρει, μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο Γιάννης Μουτζούρης από τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης ήταν ο δυσκολότερος των τελευταίων ετών, ακόμη χειρότερος και από την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Χειμώνας φέτος ήταν πρωτόγνωρος για τα καταστήματα της Μυτιλήνης. Η κατάσταση αυτή πιστεύω ήταν απόρροια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και εξάντλησης των πολιτών, της διετούς πανδημίας που δοκίμασε της αντοχές μας και της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε όπου οι λογαριασμοί είναι στα ύψη. Ο κόσμος λαμβάνει πλέον τους διπλάσιους λογαριασμούς από αυτούς που έπαιρνε και φυσικά είναι και η ακρίβεια. Όλο αυτό το σκηνικό είναι άκρως εκρηκτικό και προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στην αγορά».

Αναφερόμενος στις αυξήσεις στην αγορά της Μυτιλήνης, ο Γιάννης  Μουτζούρης σημειώνει μεταξύ άλλων, πως μέχρι σήμερα τα καταστήματα προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές, ωστόσο προσθέτει, αυτό δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια, κάποια στιγμή μέρος της επιβάρυνσης έστω μικρό, θα πρέπει να μετακυλιστεί στον καταναλωτή.

«Αυτά που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια με την πανδημία κυρίως και τώρα με τον πόλεμο είναι πρωτόγνωρα και έχουν προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην αγορά. Για παράδειγμα η τιμή του κοντέινερ μεταφοράς των προϊόντων από την Κίνα που είναι από τις δημοφιλείς αγορές του κόσμου από 1.500 ευρώ που κόστιζε πριν την πανδημία τώρα ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλέον το ποσό αυτό είναι απαγορευτικό και οι επιχειρήσεις αναζητούν νέες αγορές με μικρότερο μεταφορικό κόστος. Υπάρχουν τέτοιες αγορές στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα με πολύ καλά και ποιοτικά προϊόντα».

Αναφερόμενος ο Γιάννης Μουτζούρης στο άνοιγμα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με την Τουρκία σημείωσε ότι οι τουριστικές ανταλλαγές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και για την Ελλάδα και για την Τουρκία, πρόσθεσε ωστόσο πως καλό θα είναι οι συμπολίτες μας να μην επιδοθούν σε υπερβολές και ψώνια χιλιάδων ευρώ όπως γινόταν στο παρελθόν.

«Για τους Τούρκους τουρίστες, όσο και αν ακούγεται περίεργο η αγορά της Μυτιλήνης έχει αρκετό ενδιαφέρον. Τα επώνυμα προϊόντα είτε είναι ρούχα είτε παπούτσια είτε άλλα είδη, πωλούνται στην Τουρκία 30% ακριβότερα από ότι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα. Αυτό σημαίνει πως οι Τούρκοι υψηλού εισοδήματος, όπως είναι αυτοί που έρχονται για διακοπές, μπορούν να αγοράσουν διάφορα ποιοτικά προϊόντα από τη Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ότι αφορά τους συμπολίτες μας, πριν επιδοθούν σε ψώνια και αγορές από την Τουρκία, ας κάνουν μια μικρή έρευνα και στη δική μας αγορά. Είμαι βέβαιος πως θα εκπλαγούν όταν διαπιστώσουν ότι οι τιμές είναι πολύ καλές, ίσως σε ορισμένα προϊόντα πιο φθηνές από αυτές της Τουρκίας».

Αναφερόμενος ο Γιάννης Μουτζούρης στα σχέδια του Εμπορικού Συλλόγου για το καλοκαίρι που έρχεται, αποκάλυψε πως είναι στα σκαριά η διοργάνωση της πρώτης Λευκής Νύχτας στην αγορά της Μυτιλήνης μέσα στο 1ο δεκαήμερο του Αυγούστου σε συνεργασία με το Σύλλογο Εστίασης Ασπίδα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αδιαφορία για τους νησιώτες παραγωγούς

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΟΠΕΚΕΠΕ «ξέχασαν» να πληρώσουν τις επιδοτήσεις του Ειδικού Προγράμματος Στήριξης της Αγροτικής Παραγωγής στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σφαγή... των νησιωτών αγροτών στα οικολογικά σχήματα

Άγριο ψαλίδισμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αποκαλύπτουν οι πληρωμές που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα Μεγάλη Τρίτη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Πετούν στα σύννεφα» οι τιμές του πασχαλινού τραπεζιού

Σημαντικές αυξήσεις για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφονται σε αρνί, κατσικάκι, κρέατα, τσουρέκια και άλλα είδη που συνθέτουν το γιορτινό γεύμα της Κυριακής του Πάσχα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εργατική Πρωτομαγιά, για τους αγρότες της Λέσβου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί τους αγρότες να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου τη Μεγάλη Τετάρτη στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η πληρωμή των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 29 Απριλίου θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

ψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη