× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία που καλό θα ήταν να διαβάσουν τα παιδιά μας ή και να διαβάσουμε μαζί με τα παιδιά μας!

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 9/4/2022

Βιβλία που καλό θα ήταν να διαβάσουν τα παιδιά μας ή και να διαβάσουμε μαζί με τα παιδιά μας!

Γιατί σβήσαμε το γράμμα Β, είναι ο τίτλος του βιβλίου της συγγραφέως και περιβαλλοντολόγου, Ελένης Αντρεάδη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ξαφνιάστηκα ομολογώ όταν συνάντησα αυτόν τον τίτλο, με παραξένεψε και το εξώφυλλο, την πολύ ταιριαστή εικονογράφηση του βιβλίου έχει κάνει η Σάντρα Ελευθερίου, και είπα να το διαβάσω, να δω τι έχει να μας πει. Ανακάλυψα ότι, έχει να μας πει πολλά, που καλά θα κάνουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως να σώσουμε το Α. «Γιατί χωρίς Α, δεν υπάρχει Β. Χωρίς Α, δεν θα υπάρχουν ούτε και τα υπόλοιπα γράμματα. Δεν ακολουθεί τίποτα». Και ότι, « […] σιγά σιγά η απάντηση με βρίσκει. Δεν έχουμε άλλο σπίτι εκτός από τη Γη. Δεν υπάρχει Γη πρώτη και δεύτερη. Γη Α και Β. Μόνο μία Γη και μοναδική. Η Α.». Για να δούμε τι λέει και το σημείωμα του εκδότη, «Όταν η αδερφή του σβήνει το γράμμα Β από τον μαυροπίνακα, το αγόρι ξεκινάει ένα ταξίδι για να καταλάβει γιατί το δεύτερο γράμμα της αλφαβήτας δεν της αρέσει καθόλου… » Εν τέλη έχω να πω ‘’Διαβάστε το’’. ( Από 4 ετών).


Χωρίς βοηθητικές! Τώρα που πλησιάζει το Πάσχα, ένα από τα δώρα που είναι στην λίστα είναι το ποδήλατο, για κορίτσια και αγόρια. Το δεκαπενθήμερο των διακοπών ένα πολύ βοηθητικό διάστημα και ικανό να απαλλάξει από τις βοηθητικές ρόδες!
Εδώ στο βιβλίο της Σοφίας Τσιάμη, σε εικονογράφηση της Λήδας Βαρβαρούση, το θέμα περιπλέκεται και ξεμπλέκεται γλυκά! Για να δούμε όμως τι μας λένε σχετικά με το θέμα του βιβλίου, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, (και την σειρά φραουλίτσα, για παιδιά 5-6 ετών). « Η καλύτερη φίλη της Δέσποινας τη σέρνει βιαστικά μπροστά στον πίνακα ανακοινώσεων της τάξης. «Κοίτα! Δεν είναι τρομερό; Το καλύτερο έπαθλο απ’ όλα! Γιούπιιι!», χοροπηδάει από τη χαρά της η Άννα.

Όχι όμως και η Δέσποινα.Το έπαθλο είναι όντως το καλύτερο, αλλά η ιδέα και μόνο πως για να το διεκδικήσει θα πρέπει να πάρει μέρος σε ποδηλατικό αγώνα την κάνει να κοκκινίζει από ντροπή. Ο λόγος; Οι βοηθητικές ρόδες που φοβάται να βγάλει από το ποδήλατό της.Τότε είναι που εμφανίζεται ο Παύλος.

Οι δυο τους κλείνουν μια μυστική συμφωνία. Θα καταφέρει άραγε η Δέσποινα με τη βοήθειά του να απαλλαγεί από τις άβολες ρόδες και να διεκδικήσει το έπαθλο;» Να προσθέσω ότι, στο βιβλίο υπάρχουν και χρήσιμες συμβουλές για ορθοπεταλιές χωρίς βοηθητικές!

Η Αέρινη Παρέα, της Ντένιας Πάτρα, σε εικονογράφηση της Ιωάννας Καλοστεφάνου, από τις εκδόσεις πνοή, ασχολείται με το μεγάλο θέμα της φιλίας, της αποδοχής και της παρέας, με έναν τρόπο τρυφερό, μα δίνει και λύσεις, ενθαρρύνει την κοινωνικότητα, και την αναγνώριση των συναισθημάτων. Τα παιδιά δεν αγαπούν την μοναξιά, δεν είναι στη φύση μας, στη φύση των ανθρώπων γενικότερα. Κάποιες φορές εφευρίσκουν φανταστικούς φίλους, μα τι καλύτερο από το να έχεις πραγματικούς φίλους στην ζωή!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας δούμε και το σημείωμα από τις εκδόσεις: Τι συμβαίνει όταν ο μοναδικός μας φίλος έχει μετακομίσει μακριά; Ποιoς μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε φίλους; Ο Ορέστης έχει συντροφιά τα σύννεφα που αντικρίζει κάθε πρωί από το παράθυρο του δωματίου του και δημιουργεί με τη φαντασία του την Αέρινη Παρέα. Πώς μπορεί άραγε ένα σύννεφο να ενώσει τις παιδικές καρδιές; Μα με τον μαγικό τρόπο της Αέρινης Παρέας που ενώνει απρόβλεπτα τον Ορέστη με μια ομάδα συμμαθητών του. Είναι βέβαιο πως μπορούμε να αποκτήσουμε φίλους όταν αναγνωρίσουμε και εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, αξιοποιώντας τη δύναμη της φαντασίας και της θέλησης. Μια τρυφερή ιστορία γεμάτη έντονα συναισθήματα και αισιοδοξία που αγγίζει με ευαισθησία το θέμα της φιλίας.

Η μικρή ξαχαροπλάστισσα, της Χέλι Μπάρετ, σε εικονογράφηση της Άλισον Τζέι, από τις εκδόσεις κόκκινη κλωστή δεμένη, για παιδία από 7 ετών. Είναι το κερασάκι στην τούρτα για σήμερα, με πρωταγωνιστές μικροσκοπικά πλάσματα, έντομα πασχαλίτσες, ακρίδες, μυρμήγκια, ακρίδες και φυσικά την ξαχαροπλάστισσα την μέλισσα, που όλους μαζί τους δένει και τους βοηθά η δυνατή τους φιλία! Όλα αυτά σε έμμετρο λόγο, σε μετάφραση της Εύης Γεροκώστα. Πάρτε μια γεύση από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Ένα γλυκό βιβλίο για τους φίλους που έρχονται πάντα όταν τους χρειαζόμαστε…
Ζαχαροπλάστισσα γλυκιά,
γλυκιά σαν τα γλυκά της,
φτιάχνει καινούριες συνταγές
μ’ όλα τα υλικά της.
Μες στην κουζίνα… αλαλούμ!
Στο τέλος ακούγεται ένα μεγάλο…
ΜΠΟΥΟΥΟΥΜ!

Μιλώντας για πασχαλίτσες για τους πολύ μικρούς μας φίλους προτείνω μιας και μαζί με την άνοιξη και την πασχαλιά έρχονται και οι πασχαλίτσες, το βιβλίο, …Πασχαλίτσα μου μικρή Τι να κρύβεται εκεί; Από τις εκδόσεις δεσύλλας. Ένα υπέροχο μικρό βιβλίο, για μικρά χεράκια, με υπέροχα χρώματα, φανερές και κρυφές εικόνες και στην τελευταία σελίδα έχει ενσωματωμένο ένα καθρεφτάκι, και εκεί καθρεφτίζεται κάθε παιδάκι! Οι σελίδες σε χοντρό χαρτί για να μην σκίζονται, ότι πρέπει για τις πρώτες επαφές των παιδιών με τα βιβλία. Από 1 έτους.

Από το οπισθόφυλλο: Άνοιξε τα παραθυράκια για να βοηθήσεις την πασχαλίτσα να βρει τι κρύβεται εκεί!
Χρησιμοποίησε το καθρεφτάκι στο τέλος του βιβλίου για να παίξεις κρυφτό και με τον ίδιο σου τον εαυτό! Ώρα για διασκεδαστικές ανακαλύψεις!

Κουταλάκια και Πιρουνάκια 30 αρτύσιμες και νηστίσιμες συνταγές αποκλειστικά για παιδιά! Της Ιωάννας Σκαρλάτου, σε εικονογράφηση της Πέγκυ Φούρκα, από τις εκδόσεις έαρ, για παιδιά από 5 ετών και για όλη την οικογένεια. Μια εξαιρετική δουλεία και πρόταση για οικογενειακά μαγειρέματα! Γιατί η κουζίνα είναι η καρδιά του σπιτιού, και το μαγείρεμα όπως και το οικογενειακό τραπέζι μας φέρνει πιο κοντά!
Οι σελίδες του είναι πλαστικοποιημένες, (για να μην λερώνονται), είναι σπιράλ και αυτό κάνει τα πράγματα πιο εύκολα! Ψάξτε το, βρείτε το, χαρείτε το! Καλά μαγειρέματα! « Κουταλάκια, πιρουνάκια μπείτε όλοι στη σειρά, το μαγείρεμα ξεκινά με πολλή χαρά!»

Και κλείνω τις σημερινές βιβλίο προτάσεις μου, για παιδιά, με ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο για μεγαλύτερα παιδιά, Η Επανάσταση του Επίκτητου, από την σειρά Μικροί Πλάτωνες, των εκδόσεων Κάκτος, σε κείμενο του Yan Marchand και εικονογράφηση του Donatien Mary, σε μετάφραση της Ερμιόνης Σακελλαροπούλου. Μου άρεσε πολύ από κάθε άποψη. Είναι εξαιρετική όλη η σειρά. ‘’Η σειρά Οι Μικροί Πλάτωνες φέρνει στους μικρούς αναγνώστες (8+) βιβλία εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο σπουδαίων φιλοσόφων και επιστημόνων. Έτσι τα παιδιά έρχονται σε επαφή με μεγάλες ιδέες μέσα από ιστορίες με ζωηρή εικονογράφηση.’’
Ας δούμε την περιγραφή του βιβλίου: Ο Επίκτητος γεννήθηκε σκλάβος.
Είναι κουτσός και κοιμάται σ’ ένα αχυρένιο στρώμα.
Κι όμως είναι ο πιο ελεύθερος άνθρωπος στη Ρώμη.
Κάποιοι λένε πως είναι πιο ευτυχισμένος κι από τον ίδιο τον αυτοκράτορα…
Μια ιστορία για παιδιά εμπνευσμένη από τη ζωή του μεγάλου στωικού φιλόσοφου Επίκτητου.

Ολοκληρώνω με ένα βιβλίο για ενήλικες, αυτό της Λένας Διβάνη, με τον τίτλο Ονειρεύτηκα την Διδώ, από τις εκδόσεις Πατάκη. Σύνοψη: «Εγώ σ’ όλη μου τη ζωή πήγαινα ασορτί με την Ελλάδα. Δράμα αυτή; Δράμα κι εγώ. Αδύνατον να ξεσπάσει καταιγίδα στη χώρα και να μη βρεθώ στο κέντρο της εγώ».

Διδώ Σωτηρίου
Μέσα στον ζόφο των αλλεπάλληλων κρίσεων ένιωσα ξαφνικά την έντονη ανάγκη να ανασάνω λίγο φρέσκο αέρα, να αισιοδοξήσω. Αποφάσισα λοιπόν ότι είχε έρθει η ώρα να ξαναζωντανέψω το ίνδαλμά μου, τη Διδώ Σωτηρίου. Είναι άδικο να τη λησμονούν σιγά σιγά οι παλιότεροι και να την αγνοούν τελείως οι νεότεροι. Δεν υπήρχε άλλη σαν κι αυτή τη γυναίκα-πολεμίστρια του καλού που διέσχισε ολόκληρο τον 20ό αιώνα, βρέθηκε στο επίκεντρο κάθε ελληνικής τραγωδίας (από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι τη χούντα) και κατάφερε να δρασκελίσει όλα τα ερείπια φορώντας το αιώνιο χαμόγελό της, κόκκινο μπερέ, κολιέ και άρωμα. Άρχισα αμέσως την έρευνα (με αφορμή την οποία εν τέλει εμπνεύστηκα το βιβλίο Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας) και ευτυχώς, γιατί χάθηκαν εν τω μεταξύ η Άλκη Ζέη κι ο Νίκος Μπελογιάννης, οι μοναδικοί επιζώντες που την ήξεραν από την καλή και την ανάποδη.

Ελπίζω ότι έγραψα μια εντελώς υβριδική βιογραφία με τον χαρακτηριστικό τίτλο Ονειρεύτηκα τη Διδώ. Γιατί πράγματι την ονειρεύτηκα ολοζώντανη, ακαταπόνητη και γελαστή, όπως ήταν πάντα, να μου διηγείται με το νι και με το σίγμα τη ζωή της που ήταν αγρίως απίθανη!
Λ. Δ.

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος – Θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

O ΦΟΜ ανεβάζει τις «Στιγμές»

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης 20, 21 και 22 Απριλίου