× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ισπανία: Πτώση της ζήτησης και των τιμών του ελαιολάδου

Παρά την πρόσκαιρη ηρεμία αργεί η επιστροφή στην κανονικότητα της αγοράς

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 1/4/2022

Ισπανία: Πτώση της ζήτησης και των τιμών του ελαιολάδου

Οι ανοδικές τάσεις στις τιμές του ελαιολάδου και του πυρηνελαίου αποτελούν παρελθόν. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία τα στοιχεία από τα παρατηρητήρια τιμών σε Ιταλία και Ισπανία. Η τάση αυτή αποτυπώθηκε στις αρχές της εβδομάδας στα στοιχεία του Ιταλικού ινστιτούτου Ismea. Την ίδια εικόνα αποτυπώνουν και τα στοιχεία που έρχονται από το Ισπανικό ίδρυμα Olivar. Ωστόσο οι τιμές σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες του ελαιολάδου, στην Ισπανία, είναι υψηλότερες από τις τιμές που είχαν διαμορφωθεί στις πρώτες ημέρες του Μάρτη.


 


Το κενό που δημιουργήθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές σε ηλιέλαιο, λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ως ένα βαθμό καλύφθηκε από την αύξηση των πωλήσεων πυρηνελαίου, ραφιναρισμένων βιομηχανικών ελαιολάδων και άλλων σπορελαίων. Έτσι καταγράφηκε γρήγορη μείωση των αποθεμάτων ελαιολάδου που οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης και σε πρόσκαιρη αύξηση των τιμών.

Όμως όταν οι καταναλωτές, οι αλυσίδες λιανικής πώλησης και οι τυποποιητικές επιχειρήσεις προμηθεύτηκαν τις ποσότητες ελαιολάδου που χρειάζονταν η ζήτηση μειώθηκε. Επίσης η αύξηση των τιμών σε επίπεδα μη αποδεκτά από τους καταναλωτές έστρεψε την ζήτηση σε άλλα φυτικά έλαια υποκατάστατα του ελαιολάδου.

 

 

Ισπανοί αναλυτές της αγοράς του ελαιολάδου εκτιμούν πως θα υπάρξει μια περίοδος περίπου ενός μήνα με μειωμένες πωλήσεις ελαιολάδου. Δική μας εκτίμηση είναι πως είναι πολύ παρακινδυνευμένο να μιλήσει κανείς για την εξέλιξη της ζήτησης του ελαιολάδου. Η ηρεμία που επικρατεί αυτή την εβδομάδα στην αγορά των λιπαρών ουσιών δύσκολα θα διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα. Άλλωστε αυτή την στιγμή κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την έκταση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία στην συγκεκριμένη αγορά.



Ακόμη κι αν ο πόλεμος σταματήσει άμεσα. Η δυνατότητα της Ουκρανίας να παράγει ηλιέλαιο θα παραμείνει μειωμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο λιπαρών ουσιών από τον εμπορικό «πόλεμο» μεταξύ Ρωσίας και των χωρών της δύσης. Σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε πως εκτιμούμε πως στο τέλος του Σεπτεμβρίου τα αποθέματα ελαιολάδου θα είναι αισθητά μικρότερα από αυτά που αναμένονταν στα τέλη του 2021. Αν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση θα είναι μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη συνολικά για τον κλάδο της ελαιοκομίας.

 

Οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος Olivar οι μέσες χονδρικές τιμές στην Ισπανία, στις 5.00 το απόγευμα της Παρασκευής 1 Απριλίου, διαμορφώθηκαν ως εξής:

- Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 3,49 ευρώ ανά κιλό.

- Παρθένο ελαιόλαδο 3,38 ευρώ ανά κιλό.

- Βιομηχανικό ελαιόλαδο 1ο βαθμού 3,18 ευρώ ανά κιλό.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΡΓΑΣΙΑ

12 θέσεις στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 23 Μαΐου η υποβολή των αιτήσεων
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδήλωση στην Καλλονή για τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα

Υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση Αντωνέλλη με τους εργολάβους της Δακοκτονίας

Εν όψει της έναρξης του Προγράμματος καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς για το 2024
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελία εργασίας σε γραφείο ενοικιάσεων αυτοκινήτων

Ζητείται υπάλληλος στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατά 5.000 αυξήθηκαν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Οριακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης τον Απρίλη παρά την σημαντική αύξηση των πτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αρχισε η διαβούλευση για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ

Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει το 2025 δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.115 ήταν οι αφίξεις με τσάρτερ τον Απρίλη

Χωρίς εκπλήξεις το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου του 2024 για τη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Αντέχουν οι Ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου

Μέτρια αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας την ελαιοκομική περίοδο 2024 - 2025
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξησε τις εξαγωγές τυριών η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023

Μικρή αύξηση της παραγωγής αναμένεται για το 2024, σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την αγροτική οικονομία της Ε.Ε.
ΑΓΡΟΤΕΣ

20.000 ευρώ για υποστήριξη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας

Τεχνική σύμβουλο με απευθείας ανάθεση προσέλαβε η Περιφέρεια