× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Να μην καταργηθεί η μονιμότητα γιατρών ζητά η ΔΗΠΑΚ

Ανακοίνωση για την επαναπροκήρυξη θέσεων έπειτα από πέντε χρόνια των επιμελητών γιατρών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/3/2022

Να μην καταργηθεί η μονιμότητα γιατρών ζητά η ΔΗΠΑΚ

H Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, απαιτεί την άμεση κατάργηση της διάταξης που καταργεί τη μονιμότητα των ήδη υπηρετούντων γιατρών του ΕΣΥ. Το άρθρο 82 του Ν.4915 που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπει επαναπροκήρυξη της θέσης έπειτα από 5 χρόνια των επιμελητών Β' επί θητεία και μόνο στην περίπτωση που αξιολογηθούν για 2η φορά θετικά μονιμοποιούνται. «Επαναφέρει δηλαδή διάταξη του Ν.3204/2003, που όμως είχε καταργηθεί με τον Ν.3754/2009!» εξηγεί η ΔΗΠΑΚ και προσθέτει σε ανακοίνωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θυμίζουμε το ισχύον καθεστώς, που έχει ως εξής: Οσοι έχουν δύο κρίσεις στο ΕΣΥ - δηλαδή είτε μετά από επαναπροκήρυξη της ίδιας θέσης, είτε καταλάβουν άλλη θέση σε άλλο νοσοκομείο κ.λπ. - εφόσον συμπληρώσουν 5ετία μονιμοποιούνται αυτοδίκαια, με απόφαση μονομελούς οργάνου διοίκησης - διοικητή.

Αν υπάρχει μία κρίση στο ΕΣΥ επί θητεία, με τη συμπλήρωση 5ετίας πραγματικής υπηρεσίας στο ΕΣΥ μονιμοποιούνται με «κρίση» από συμβούλιο εντός του ΝΠΔΔ, που είναι η συνέλευση του Τομέα, έπειτα από εισήγηση για τα τυπικά προσόντα από το γραφείο προσωπικού και για τα επιστημονικά προσόντα από τους εισηγητές του τομέα στην αντίστοιχη ειδικότητα, και εν συνεχεία η απόφαση της συνέλευσης του Τομέα διαβιβάζεται στη διοίκηση της ΥΠΕ για τελική.

Άρα, ο ισχυρισμός του υπουργού Υγείας ότι δεν αλλάζει τίποτα ΔΕΝ ισχύει. Ο κ. Πλεύρης ή δεν γνωρίζει τι ισχύει, άρα οφείλει άμεσα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ή γνωρίζει πολύ καλά και επιδιώκει με ύπουλο τρόπο να χτυπήσει τη μονιμότητα των γιατρών που δουλεύουν σήμερα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ανοίγοντας τον δρόμο στο μέλλον για την πλήρη κατάργηση της μονιμότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για σχεδιασμούς ενταγμένους στα σχέδιά τους για το εμπορευματοποιημένο και ιδιωτικοποιημένο ΕΣΥ. Αν ισχύσει αυτό, κινδυνεύουν με απόλυση όλοι οι επιμελητές που προσλήφθηκαν την περίοδο της πανδημία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την κατάργηση της διάταξης, μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, να καταργηθεί ο θεσμός του επιμελητή Β' επί θητεία και όλοι οι γιατροί που προσλαμβάνονται να διορίζονται σε μόνιμες θέσεις επιμελητών Β'.

 

ΌΣΟΝ αφορά στις  δηλώσεις του πρώην Υπ. Υγείας Α.Ξανθού απαντάμε ότι, το θέμα δεν είναι με ποιο τρόπο θα επαναξιολογείται ο γιατρός στα πέντε χρόνια (ατομική κρίση ή επαναπροκήρυξη της θέσης), αφού ο θεσμός της αξιολόγησης είναι αντιδραστικός, δεν υπηρετεί την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας και αξιοποιείται ως δούρειος ίππος για το χτύπημα της μονιμότητας. Σε τι ακριβώς θα επαναξιολογείται ο γιατρός; Στο αν έχει πτυχίο και τίτλο ειδικότητας; Γιατί αυτές είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να εργαστεί ως μόνιμος γιατρός στο δημόσιο σύστημα Υγείας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο κύκλος του νερού

Περιβαλλοντική εκπαίδευση σε μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση στον Λόφο Ξενία για την Παλαιστίνη

Από τον Σύλλογο ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και Βιώσιμη Διαχείριση

Σύνοδος Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και Διεθνές Σεμινάριο Γεωπάρκων
ΥΓΕΙΑ

Ο αγώνας των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών συνεχίζεται

Δεν κατέληξε σε κανένα συμπέρασμα η συνάντηση με το υπουργείο Υγείας, αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά Μανωλακέλλη στις εκλογές του ΤΕΕ

Αναλυτικά τα αποτελέσματα από όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Θέμα μηνών και ΣτΕ το άνοιγμα της δομής της Βάστριας»

«Δεν είναι φυλακή» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δ. Καιρίδης μιλώντας στο «Ν» για τις ευρωεκλογές, τη βίζα και το Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκδήλωση μνήμης για την Αγλαΐα Αρχοντίδου‑Αργύρη

Ένας χρόνος από το θάνατο της εμβληματικής αρχαιολόγου και για πολλά χρόνια Εφόρου Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πιάστηκαν στα χέρια

Τραυματισμός και σύλληψη για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο με τραυματισμό στη Γέρα

Οδηγός μηχανής συγκρούστηκε με πρόβατα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

18χρονός με χασίς στη Μυτιλήνη

Σύλληψη από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκδήλωση ύμνος στον πολιτισμό της ελιάς

Η μεγάλη προσέλευση κόσμου και η ποιότητα των ομιλητών χαρακτήρισαν για μια ακόμα φορά την έκθεση της «Εταιρείας Αρχιπέλαγος» στο Μουσείο – Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ικανοποιητική προσέλευση στις εκλογές του ΤΕΕ στη Λέσβο

Μέχρι τις 7 το απόγευμα της Κυριακής θα είναι ανοιχτές οι κάλπες