× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μάρτης ο κακός μήνας της Συνεταιριστικής Τράπεζας

Από το διορισμό Επιτρόπου στο κλείσιμο της Τράπεζας. ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ από την κατάρρευση του «ονείρου»

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 16/3/2022

Μάρτης ο κακός μήνας της Συνεταιριστικής Τράπεζας

Ο Μάρτιος ήταν πάντα ο κακός μήνας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου. Μάρτιο του 2012 λήφθηκε η απόφαση για το κλείσιμο της Τράπεζας, Μάρτιο του 2005 είχε αποφασισθεί και η τοποθέτηση επιτρόπου στην Τράπεζα.

Τα δύο γεγονότα είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Διότι αν το 2004 δεν είχε γίνει το απίστευτο πάρτι με τις πληρωμές ακάλυπτων επιταγών μιας μικρής ομάδας επιχειρηματιών, δεν θα είχε αποφασισθεί ο διορισμός Επιτρόπου το 2005. Επίσης αν δεν είχαν σπαταληθεί τα κεφάλαια της Τράπεζας δεν θα είχε αποφασισθεί το κλείσιμο της.

Το σκεπτικό της απόφασης για το κλείσιμο της Συνεταιριστικής έρχεται σήμερα για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

 

18  Μαρτίου 2012,  η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος πήρε την απόφαση να ανασταλεί η λειτουργία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου (η ίδια απόφαση λήφθηκε για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες Λαμίας και Αχαϊκή). Μια μέρα μετά η απόφαση δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και τίθεται άμεσα σε ισχύ. Εκκαθαριστής διορίζεται ο Μιχάλης Ανδριώτης, παλαιό και έμπειρο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι λόγοι που επικαλείται η Τράπεζα της Ελλάδος για το κλείσιμο της Συνεταιριστικής είναι 1) η αδυναμία να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας, 2) οι ανεπαρκείς προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις 3) το πολύ υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας.

Όμως οι παραπάνω λόγοι δεν ήταν από μόνοι τους αρκετοί για να οδηγηθεί η Τράπεζα σε κλείσιμο. Υπήρξε και ένας επιπρόσθετος λόγος όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση: «η επί μακρόν αδυναμία εκ μέρους του πιστωτικού ιδρύματος να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα αποκαθιστούν την βιωσιμότητα αυτού, προκύπτει αδυναμία αύξησης των ιδίων κεφαλαίων του ώστε να αρθεί η παρούσα ανεπάρκειά τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Επιπλέον η απόφαση αναφέρει: «εξαιτίας της ως άνω ανεπάρκειας των ιδίων κεφαλαίων του (σ.σ. της Συνεταιριστικής) αλλά και λόγω αφενός της έλλειψης επαρκούς ενεχύρου η οποία καθιστά ανέφικτη την οποιαδήποτε έκτακτη παροχή ρευστότητας και αφετέρου της οφειλόμενης στις συνθήκες της αγοράς έλλειψης ρευστότητας, το πιστωτικό ίδρυμα αυτό δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του ιδίως έναντι των καταθετών του».


 

Ο διορισμός Επιτρόπου το Μάρτη του 2005


Στις 28 Μαρτίου 2005 (ΠΔ/ΤΕ 2559/28.3.2005) με πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τοποθετήθηκε Επίτροπος στην Τράπεζα. Ήταν ο κ. Χαράλαμπος Βασιλαδιώτης υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στο δελτίο τύπου που γνωστοποιούσε την απόφαση η Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε: «Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει λάβει, ως προς τη συγκεκριμένη συνεταιριστική τράπεζα, ορισμένα μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι η αντικατάσταση των υπευθύνων προσώπων για τη διοίκηση της τράπεζας, ο περιορισμός της συνολικής επέκτασης των δανείων και η χορήγησή τους με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ο διορισμός Επιτρόπου κρίνεται αναγκαίος μετά τη διαπίστωση παραβάσεων σημαντικών εποπτικών κανόνων της Τράπεζας της Ελλάδος και προκειμένου να επισπευσθεί η εφαρμογή των μέτρων που σκοπεύουν στη διατήρηση της ρευστότητας σε ικανοποιητικό επίπεδο και στη βελτίωση της λειτουργίας της τράπεζας.

Ο Επίτροπος δεν υποκαθιστά τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, αλλά απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του για να έχουν ισχύ οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της.


Ο διορισμός του Επιτρόπου αποβλέπει στην εμπέδωση της σταθερότητας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου και στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της. Η παρουσία του Επιτρόπου και η συνδρομή των συνεταίρων, ιδιαίτερα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, εκτιμάται ότι θα συντελέσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, λαμβανομένου υπόψη ότι η καθαρή θέση της τράπεζας είναι σήμερα θετική».


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Γιορτάζει η Παναγιά Κρυφτή στο Παλαιοχώρι

Την Δευτέρα 13 Μαΐου με ολοήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων από τις 8 το πρωί έως αργά το βράδυ, από τον πολιτιστικό σύλλογο «Παναγιά Κρυφτή»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με την ψήφο μας στις 9 Ιουνίου λέμε όχι στις ακροδεξιές δυνάμεις»

Ανακοίνωση του κόμματος «Κόσμος» για την ημέρα της Ευρώπης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Τα βρόντηξε» ο Γιώργος Αυγουστίδης από την Αναπτυξιακή του δήμου Μυτιλήνης

Παραίτηση με αιχμές από τον μέχρι πρότινος διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δεν επιστρέφουν στην εργασία τους οι συμβασιούχοι covid της Μυτιλήνης

Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους για προσωρινή παραμονή στις θέσεις τους έως ότου γίνει η εκδίκαση των Ασφαλιστικών Μέτρων
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Μακάβριο εύρημα

Εντοπίστηκε σωρός άνδρα σε προχωρημένη σήψη σε βραχώδη ακτή της Σκάλας Συκαμιάς
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι σε δράση στην αναζήτηση του Πασχαλινού αυγού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο άλσος Τσαμάκια, η εκδήλωση του Δήμου Μυτιλήνης με το κυνήγι του κρυμμένου αυγού.
ΧΩΡΙΑ

Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Μετά το τέλος της τελετής η Ηγουμένη Ταβιθά απηύθυνε ευχές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ξενάγηση στο Μουσείο‑ Ελαιοτριβείο (τ. Βρανά) της εταιρείας «Αρχιπέλαγος»

Γνωρίστε τις τέσσερις ξεχωριστές μόνιμες εκθέσεις
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου

Επίδειξη αλόγων βράβευση αναβατών και μεγάλο γλέντι στη Θερμή Λέσβου τη Λαμπροδευτέρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παντρεύτηκε ο Νίκος Γιαννάκας

Το απόγευμα της Λαμπροδευτέρας ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Χρύσα Κεραμίδου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Κυνήγι του Κρυμμένου Αυγού στα Τσαμάκια

Την Λαμπροτρίτη, στις 11 π.μ. με διοργανωτή την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης