× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι σημαίες της Μικρασιατικής Μνήμης παντού

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η πρώτη εκδήλωση του Δήμου Μυτιλήνης την ερχόμενη Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας

Δημοσίευση 8/3/2022

Οι σημαίες της Μικρασιατικής Μνήμης παντού

Την ερχόμενη Κυριακή 13 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στην Επάνω Σκάλα, ο Δήμος Μυτιλήνης σε συνεργασία με τα προσφυγικά σωματεία, το Σύλλογο κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρα και Κιόσκι «το κιρκινέτσι», το Σύλλογο της Επάνω Σκάλας και το Σύλλογο των Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «το δελφίνι» θα πραγματοποιήσουν επιμνημόσυνη δέηση. Και θα υψώσουν τη σημαία της Μικρασιατικής Μνήμης, τη σημαία που θέσπισε η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας και η οποία υψώνεται σε όλη την Ελλάδα σε εμβληματικούς χώρους μνήμης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ύψωση της σημαίας στο χώρο του αγάλματος θα αποτελέσει και την έναρξη των εκδηλώσεων στο Δήμο Μυτιλήνης για την επέτειο των 100 χρόνων από τα γεγονότα εκείνα που σημάδεψαν την ταυτότητα του τόπου μας. Σύμφωνα με πληροφορίες επιτροπή που συστάθηκε ειδικά για το σκοπό σχεδιάζει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων το οποίο και θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις ύψωσης σημαιών της Προσφυγικής Μνήμης έχουν πραγματοποιήσει η Εκκλησία στο Ναό του Αγίου Θεράποντα, σε ιστό δίπλα στην προτομή του Χρυσοστόμου Σμύρνης και οι Πρόσκοποι της Λέσβου στο μνημείο των Προσκόπων του Αιδινίου στο Μακρύ Γυαλό. Εκδήλωση πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου σε συνεργασία με την Ένωση Μικρασιατών του λεκανοπεδίου Καλλονής. Η σημαία υψώθηκε δίπλα στο άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στην πλατεία της Καλλονής.

Πρώτη η εκκλησία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σειρά εκδηλώσεων για τη Μνήμη της Μικρασίας πραγματοποιεί και η Μητρόπολη Μυτιλήνης έχοντας ανακοινώσει και το σχετικό πρόγραμμα.

Στις 17 Φεβρουαρίου, ξεκίνησαν οι σχετικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής, με τρισάγιο για τους νεκρούς της Μικρασιατικής Εκστρατείας και τους «αδίκως τελειωθέντες» στην Καταστροφή του 1922. Στο τραπέζι με τα κόλλυβα στο κέντρο του Ναού ήταν η σημαία μνήμης με το έμβλημα των 100χρονων, της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας.

Η Μητρόπολη Μυτιλήνης με ειδική επιτροπή που έχει συστήσει έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει πέραν των θρησκευτικών τελετών και μουσικών και άλλων παραστάσεων σε επιλεγμένους χώρους στα όρια της Μητρόπολης, τα παρακάτω:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- το Σαββάτο 29 Μαΐου ημερίδα για τη συμβολή των Μητροπόλεων Μυτιλήνης και Μηθύμνης στην αντιμετώπιση της κρίσης της Μικρασιατικής Καταστροφής

- Το τριήμερο 21 με 23 Ιουνίου επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Μικρασία Γη Αγίων».

- στο διάστημα Σεπτέμβριος – Νοέμβριος έκθεση Μικρασιατικών ενθυμημάτων, στο Βυζαντινό Μουσείο της Μυτιλήνης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση σε Ίππειος και Μιστεγνά

Δείτε εδώ τα έθιμα που συνδέονται μαζί της
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ