× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τσιγκούνης και στις υποσχέσεις ο Γεωργαντάς

Στην μέγγενη των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων της Ν.Δ. οι αγρότες του Αιγαίου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 4/3/2022

Τσιγκούνης και στις υποσχέσεις ο Γεωργαντάς

Μια αόριστη υπόσχεση, πως θα αυξηθεί η πίστωση για τα φετινά προγράμματα της δακοκτονίας του Βορείου Αιγαίου, ήταν το αποτέλεσμα των πολύωρων συναντήσεων που είχε ο Πρόεδρος του παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ Παναγιώτης Κατσαβέλης, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά και στελέχη της ηγεσίας του υπουργείου, την Πέμπτη 3 Μαρτίου. Το πλαίσιο της συνάντησης φαίνεται να προσδιορίστηκε από τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στην Ν.Δ. Έτσι στην συνάντηση δεν κλήθηκε να μετέχει η Γενική Γραμματέας του υπουργείου και πρώην Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, επίσης δεν συμμετείχε εκπρόσωπος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ακόμη χειρότερα στην συνάντηση δεν συμμετείχε κανένας εκπρόσωπος των αγροκτηνοτρόφων του Βορείου Αιγαίου. Αντίθετα συμμετείχαν στην σύσκεψη ο υφυπουργός Γεώργιος Στύλιος και οι γενικοί γραμματείς Κωνσταντίνος Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, παρών στην συνάντηση ήταν και ο βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπου Αθανασίου. Αλλά δεν κλήθηκε κανένας των άλλων βουλευτών των νησιών του Αιγαίου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ότι ζητήματα τέθηκαν από την πλευρά του ΓΕΩΤΕΕ, απαντήθηκαν με μετάθεση των ευθυνών στον προηγούμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό και στις υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας του Βορείου Αιγαίου. Πρόκειται για την συνηθισμένη πρακτική της μετάθεσης των ευθυνών που ακολουθείται πάντα από την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο δύσκολα μπορεί να πει κανείς πως όλες οι αιτιάσεις του υπουργείου είναι αβάσιμες.

 

Η κριτική του υπουργείου

Ορισμένες από τις επισημάνσεις που έγιναν από την πλευρά του υπουργείου ήταν πως η προσλήψεις γεωπόνων για την δακοκτονία θα μπορούσαν να γίνονται κάθε τρία χρόνια κι όχι κάθε χρόνο, όπως ήδη έχει γίνει με τις συμβάσεις που αφορούν τους ψεκασμούς και τις παγιδοθεσίες. Επίσης η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε πως από την στιγμή που έχει γίνει η κατανομή των πόρων και του προσωπικού που θα απασχοληθεί στο πρόγραμμα της δακοκτονίας μπορεί άμεσα να γίνουν οι προσλήψεις και το προσωπικό να αξιοποιηθεί σε άλλες εργασίες μέχρι να ξεκινήσει η δακοκτονία. Η αναφορά αυτή έγινε σε απάντηση της «γκρίνιας» πως η Περιφέρεια δεν έχει το αναγκαίο προσωπικό για την ολοκληρώσει γρήγορα την διαδικασία ελέγχου των φακέλων των υποψηφίων νέων αγροτών. Με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η πλευρά του υπουργείου υποστήριξε πως σκόπιμα δεν γίνεται η έγκαιρη πρόσληψη των γεωπόνων της δακοκτονίας και έδειξε ως υπεύθυνες για αυτό τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Επίσης τα στελέχη του υπουργείου υποστήριξαν πως έχει κατατεθεί μόνο ένα αίτημα από το Βόρειο Αιγαίο για χρηματοδότηση έργων βελτίωσης του αγροτικού οδικού δικτύου, κι αυτό προέρχεται από την Λήμνο. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ανοιχτή από τις αρχές του χρόνου.  Η περιφερειακή παράταξη Ανταρσία στο Αιγαίου είχε προτείνει η Περιφέρεια να προχωρήσει στην σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους και να κατατεθεί αίτημα στο πλαίσιο της τρέχουσας προκήρυξης.

 

Η δακοκτονία

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης οι τομεάρχες της δακοκτονίας στην Λέσβο θα είναι 15, στην Χίο 2 και στην Σάμο 5. Πριν το 2010 οι τομεάρχες της δακοκτονίας στην Λέσβο ήταν 28. Στην συνέχεια με τις μεγάλες περικοπές που έγιναν στις πιστώσεις για την δακοκτονία οι τομεάρχες μειώθηκαν δραστικά. Η υπόσχεση πως θα αυξηθούν πόροι για το πρόγραμμα της δακοκτονίας ήταν αόριστη, καθώς δεν έγινε καμία αναφορά στο ποσό που θα δοθεί. Κι επιπλέον η κατανομή των πόρων ήδη έχει ολοκληρωθεί. Πολύ δύσκολα θα υλοποιηθεί η υπόσχεση γιατί αν γίνει αυτό για το Βόρειο Αιγαίου ανάλογα αιτήματα θα υποβληθούν από όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Η συζήτηση, για την δακοκτονίας, περιορίστηκε σε διαχειριστικού χαρακτήρα θέματα του φετινού προγράμματος. Καμία αναφορά δεν έγινε στην ανάγκη αναμόρφωσης του τρόπου αντιμετώπισης του δάκου στη βάση των νέων δεδομένων που δημιουργούν: 1) η κλιματική κρίση, 2) οι νέες τεχνολογικές εφαρμογές, 3) τις προτάσεις που κατά καιρούς έχει καταθέσει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Λέσβου.

 


 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Πανηγυρίζει η Μονή Αγίου Ραφαήλ στο Λόφο των Καρυών

Ξεχωριστή μέρα για τη Λέσβο η Λαμπροτρίτη 7 Mαίου
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση σε Ίππειος και Μιστεγνά

Δείτε εδώ τα έθιμα που συνδέονται μαζί της
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου