× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία για κάθε ώρα της μέρας που μας δείχνουν πως όλα αν το θέλουμε τα μπορούμε

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 26/2/2022

Βιβλία για κάθε ώρα της μέρας που μας δείχνουν πως όλα αν το θέλουμε τα μπορούμε

Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΚΙ Ο ΓΕΛΩΤΟΠΟΙΟΣ είναι ένα παραμύθι που διαβάζεται ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους, διότι έχει κάτι να πει σε όλους. Είναι από τις ιστορίες εκείνες που μπορεί να εκτυλίσσεται σε μια άλλη εποχή, μα αφορά κάθε εποχή, και την σημερινή. Γιατί οι ανάγκες των ανθρώπων δεν αλλάζουν! Πάντα θα υπάρχουν φιλόδοξοι άνθρωποι, που θα αναζητούν την επιτυχία αλλά και την ευτυχία! Ηρωικές μορφές που τελικά θα αλλάξουν ρότα στην ζωή τους και θα βρουν την ευτυχία, ή μάλλον θα κερδίσουν τελικά την ευτυχία, μέσα από τα απλά και φαινομενικά μικρά μα πραγματικά σπουδαία και μεγάλα. Όπως και ο Ιππότης της ιστορίας και ο φίλος του ο γελωτοποιός! Το παραμύθι που αξίζει να διαβάσετε για τα παιδιά σας και σας τους ίδιους, έχουν συγγράψει οι Θεοδωρής Δεύτος και Αλεξάνδρα Στεργίου. Την εικονογράφηση έχει κάνει ο Σπύρος Ζαχαρόπουλος. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, για παιδιά από 4 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα παραμυθένιο ταξίδι θα κάνουμε παρέα με έναν αλλιώτικο ήρωα, ένα πετάρι, που ονειρεύεται, και που παρά το μικρό του μέγεθος έχει θάρρος και δύναμη μεγάλη! Θέλει να γνωρίσει τον κόσμο, θέλει να μάθει, και να ζήσει πράγματα που φαντάζουν απαγορευμένα για εκείνο. Όταν θέλουμε κάτι πολύ με όλο μας το είναι , τότε όλα μπορούν να συμβούν. Ακόμα και οι πιο απίθανες φιλίες και συμμαχίες, (στο πετάρι του παραμυθιού ένας αητός γίνεται φίλος του)! Αυτό το ότι , όλα γίνονται, μας αποδεικνύει μέσα από την ιστορία του Άρη, ο ΑΡΗΣ ο ΠΕΤΑΡΗΣ θέλει να πετάξει, η Ελένη Φωτοπούλου που έγραψε το παραμύθι αυτό. Οι εικόνες είναι της Νικολέττας Φιλιππίδη. Κυκλοφορεί από της εκδόσεις διόπτρα, για παιδιά από 6 ετών.

Ο Ρούντι και τα μικρούτσικα γατιά του Ντέιβιντ Μέλινγκ, έρχονται να μας δείξουν πως το ‘’σαν τον σκύλο με την γάτα ‘’, δεν ισχύει πάντα! Αν είναι κανόνας έχει πολλές εξαιρέσεις! Ο Ρούντι, ήταν από εκείνα τα σκυλάκια που αρχικά δεν του άρεσαν καθόλου τα γατάκια, μέχρι που η τριβή μαζί τους, του δείχνουν ότι η παρέα , η φιλία και το μοίρασμα είναι πολύ σπουδαία πράγματα! Η εικονογράφηση του βιβλίου, τα σκίτσα και τα χρώματα, βοηθούν τα μικρά παιδιά να το χαρούν. Είναι για παιδάκια από 2 ετών, την μετάφραση έχει κάνει η Μάρω Ταυρή, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Μοιράζομαι σημαίνει ευτυχία, είναι ο τίτλος του λογοτεχνικού βιβλίου με πολύχρωμη εικονογράφηση για μικρά παιδιά, από 3 ετών, της Μπιγκίττε Βένιγκερ, με τις υπέροχες ζωγραφιές της Εύας Θάρλετ. Αγαπημένο και επιτυχημένο δίδυμο! Μας λένε ότι, οι φίλοι βοηθάνε ο ένας τον άλλον, μοιράζονται τα μυστικά τους, τις χαρές και τις λύπες τους, προσπαθούν μαζί και πάνω από όλα μοιράζονται , γιατί όποιος τα θέλει όλα δικά του μένει στο τέλος μόνος του και χωρίς την χαρά και την ευτυχία του μοιράσματος και της συνεργασίας που τα κάνει όλα ομορφότερα! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΜΠΙΛΥ & ΒΙΛΗ Πρωινό Ξύπνημα και ΜΠΙΛΥ & ΒΙΛΗ Ώρα για ύπνο, δυο υπέροχα μικρά βιβλία για πολύ μικρά παιδάκια, από 1 έτους! Γιατί ευτυχώς υπάρχουν βιβλία και για τους εκκολαπτόμενους βιβλιόφιλους από πολύ μικρή ηλικία! Με το ανάλογο σκληρό χαρτί, τα ανάλογα χρώματα, τις ανάλογες εικόνες και κειμενάκια, και σε τούτα τα αδελφά βιβλία υπάρχει και ένα έξυπνο παιχνίδι στις σελίδες του, με κινούμενες εικόνες, για να εξοικειώνονται τα μικρά δακτυλάκια με τα μυστικά παιχνιδίσματα και τις εκπλήξεις των βιβλίων. Έχουμε δηλαδή δυο ευχάριστα και χαρούμενα διαδραστικά βιβλιαράκια. Το πρώτο με τις πρωινές ετοιμασίες και το δεύτερο με ετοιμασίες για ύπνο, με τον τρόπο του Μπίλυ και της Βίλη, που είναι φιλαράκια και κάνουν ότι όλα τα παιδάκια! Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις δεσύλλας.

Θα ολοκληρώσω τις βιβλίο προτάσεις μου, με ένα βιβλίο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς. ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΜΜΗ STORYLINE Η παιδαγωγική προσέγγιση που μεταμορφώνει την εκπαίδευση. Της Ιφιγένειας Ηλιοπούλου. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις πεδίο.

Τι πιο σημαντικό και ουσιαστικό από την μάθηση με ευχάριστο τρόπο, έχω γράψει με κάθε ευκαιρία, ένα τέτοιο ‘’εργαλείο’’ με αυτή την λογική είναι ως φαίνεται και τούτο το πόνημα. Μεταφέρω ένα απόσπασμα από το κείμενο των συμπερασμάτων της συγγραφέως του, μια ευχή της ‘’Ας γίνει, η Ιστοριογραμμή ένα ζωντανό εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών και μια ευχάριστη διαδικασία μάθησης και εμπειριών για τους μαθητές και τις μαθήτριες κάθε ηλικίας’’. […]

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ιστοριογραµµή (Storyline), που εφαρµόζεται σε 45 χώρες σε όλο τον κόσµο, είναι ένας καινοτόµος, ολοκληρωµένος και δοµηµένος τρόπος οργάνωσης της γνώσης και ενοποίησης του αναλυτικού προγράµµατος, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των µαθητών/τριών κάθε ηλικίας. Χρησιµοποιεί τη δύναµη της ιστορίας για να δηµιουργήσει ένα πλαίσιο αληθινό και ουσιαστικό, µέσα στο οποίο τα παιδιά αποκτούν γνώσεις, εξασκούνται σε δεξιότητες, αναπτύσσουν στάσεις και συµπεριφορές, εκφράζουν συναισθήµατα.

Το βιβλίο παρουσιάζει το θεωρητικό υπόβαθρο της Ιστοριογραµµής και περιγράφει οκτώ θέµατα, όπως αναπτύχθηκαν από τη συγγραφέα σε βιωµατικά σεµινάρια µε εκπαιδευτικούς, αλλά και στην τάξη µε τους/τις µαθητές/τριες.

Ένα έργο που θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιµο σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές παιδαγωγικών τµηµάτων, εκπαιδευτές εκπαιδευτικών, µέλη παιδαγωγικών οµάδων των ΚΠΕ, στελέχη εκπαίδευσης, αλλά και υπεύθυνους καινοτόµων προγραµµάτων.

Η Ιφιγένεια Ηλιοπούλου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γλασκώβη, όπου εξειδικεύτηκε στην παιδαγωγική προσέγγιση Ιστοριογραμμή (Storyline). Εργάστηκε για 16 χρόνια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και από το 2017 είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του οποίου είναι διδάκτωρ και υποψήφια μεταδιδάκτωρ. Αρθρογραφεί σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών. Συμμετέχει στο διεθνές δίκτυο Storyline και είναι επιστημονική υπεύθυνη και διδάσκουσα σε πρόγραμμα του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που εκπαιδεύει και πιστοποιεί στην Ιστοριογραμμή.

*Η ΑθαΝασια Δαφιώτη είναι δημοσιογράφος-θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Κατανυκτική βραδιά στη Μονή Λειμώνος

Γέμισε με κόσμο ο προαύλιος χώρος για την εκδήλωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου «Ιδού θυσία μυστική»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία για τον φάρο πολιτισμού, το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης συνδράμουν και ζητούν να φτιαχτεί η στέγη του ιστορικού σωματείου- Τι λένε Α. Σαμαρτζίδου, Χ. Μαλακός και Θ. Χατζηλάμπρου στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ

H Nάσια Δαφιώτη στο Βook and Αrt

Το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο ραφτάκος των λέξεων» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Οι Γονείς του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης φέρνουν τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το λιομάζωμα του Θεόφιλου δίπλα στον Ελύτη, στο πάρκο Χατζηδήμου

Μια ακόμη εικαστική παρέμβαση υψηλής αισθητικής έρχεται να προστεθεί δίπλα στο γκράφιτι του Λέσβιου ποιητή, στο κέντρο της Μυτιλήνης, στην οδό Κομνηνάκη
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για τα συναισθήματα και τις επιλογές μας

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης