× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πέθανε ο «Αγιος» των άγριων ζώων της Λέσβου

Η τελευταία σελίδα του ιστορικού «Ζωοκομείου της Λέσβου» στην Αγία Παρασκευή γράφτηκε με το θάνατο του Γιάρις – Γιώργου, του Ολλανδού ιδρυτή του

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/2/2022

Πέθανε ο «Αγιος» των άγριων ζώων της Λέσβου

Πέθανε πριν λίγες μέρες στην Αγία Παρασκευή όπου ζούσε και είχε δραστηριοποιηθεί ο Ιόρις, ο Ολλανδός ιδρυτής του «Ζωοκομείου της Λέσβου», της πρώτης μονάδας περίθαλψης άγριων ζώων που φτιάχτηκε στο νησί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ιόρις και η Ίνεκε Πέετερς - Λέγγε, (ο Γιώργης και η Κατερίνα όπως τους λέγαν οι ντόπιοι) ήταν ένα ζευγάρι Ολλανδών που το 1993 έφτιαξε στη Θερμή το «Lesbian Wildlife Hospital - Ζωοκομείο Λέσβου», το «Ζωοκομείο» όπως απλά αποκαλούσαν την τιτάνια για την εποχή – πριν 30 χρόνια – προσπάθεια περίθαλψης άγριων ζώων του νησιού και ευαισθητοποίησης του ντόπιου πληθυσμού στην ανάγκη προστασίας τους.

Κάποια στιγμή το ζευγάρι των Ολλανδών και το «Ζωοκομείο» τους μετακόμισε στην Αγία Παρασκευή μετά από διαμαρτυρίες μερίδας περιοίκων της Θερμής που ενοχλήθηκαν από την παρουσία τους («μύριζαν» οι εγκαταστάσεις τους έλεγαν και ενοχλούσαν ... τους τουρίστες!). Εκεί το «Ζωοκομείο» ξαναστήθηκε σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις λειτουργώντας ως μια σύγχρονη «Κιβωτός του Νώε».

Μέχρι τον Αύγουστο του 2011 που το ζευγάρι των Ολλανδών ανέστειλε τη λειτουργία του «Ζωοκομείου» έχοντας περιθάλψει στα 18 χρόνια της λειτουργίας του περισσότερα από 5.000 ζώα και πουλιά δίνοντας σε πολλά από αυτά μία δεύτερη ευκαιρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα με το έργο της περίθαλψης, δεχθήκανε πολλές εκπαιδευτικές εκδρομές σχολείων και όπως έλεγαν στην ανακοίνωση τους με την οποία έκλεισαν το «Ζωοκομείο» τους «μπορέσαμε να δείξουμε και να πούμε σε πολλούς τουρίστες που μας επισκέφτηκαν πόσο έχει αλλάξει προς το καλό η κατάσταση των ζώων και πουλιών στη Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια». Βεβαίως έλεγαν πάντα πως «αυτό δεν οφείλεται μόνο στη δουλειά μας, αλλά οπωσδήποτε χάρη στην προσοχή, την αγάπη και την επίγνωση πολλών Ελλήνων».

Το 2014 έφυγε από τη ζωή η Ινέκε, η σύζυγος του Ιάρις, ως αλλόδοξη χριστιανή ετάφη σε μια άκρη του νεκροταφείου της Αγίας Παρασκευής από τον μοναχό αδελφό της. Πριν λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή και ο Ιόρις. Ανοιχτός μέχρι την τελευταία στιγμή στην τοπική κοινωνία, για συμβουλές και βοήθεια στα ζώα.

Ας σημειωθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια προσφοράς και αγάπης στο νησί, τους ανθρώπους του και την πανίδα του οι δυο Ολλανδοί τα χρηματοδότησαν από το υστέρημα τους με τη συνδρομή λίγων φίλων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ