× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι γίνεται με τον επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου;

Στη Βουλή η παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο μελών ΔΕΠ στην Αθήνα, αλλά και τα εξώδικα του Πανεπιστημιακού Ε. Παπάνη αλλά και του Δ.Σ του Μουσείου Τεριάντ στο «Ν» επειδή.... αναγνώρισαν τον εαυτό τους!

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 17/2/2022

Τι γίνεται με τον επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου;

Το δημοσίευμα του «Ν» στις 10 Δεκεμβρίου για τον μόνιμο επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου που παραπέμπεται με σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου του Ιδρύματος στο πειθαρχικό Συμβούλιο μελών ΔΕΠ κατηγορούμενος για εξωθεσμική διαχείριση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, γίνεται κεντρικό πολιτικό θέμα. Μετά από δυο ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή – μια προς την Υπουργό παιδείας και μια προς την Υπουργό Πολιτισμού – από το βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Μπουρνού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο δημοσίευμα του «Ν» αναφέρεται ότι «υπήρξαν σοβαρές καταγγελίες σχετικές με την εξωθεσμική διαχείριση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που «έτρεχε» συχνά συμπράττοντας με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη από το χώρο της εκπαίδευσης στο βόρειο Αιγαίο».

Όπως τονίζεται «ο πανεπιστημιακός πραγματοποίησε εκατοντάδες επιμορφωτικά σεμινάρια σε όλη της Ελλάδα χωρίς να ακολουθήσει τις οδηγίες του Πρυτανικού Συμβουλίου ενώ προέβαινε σε συνεργασία με φορείς στους οποίους «πουλούσε» σεμινάρια ακόμα και προς 100 ευρώ η βεβαίωση παρακολούθησης. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της συνεργασίας του με το Δήμο Μυτιλήνης στα στελέχη του οποίου «πουλούσε» βεβαιώσεις προς 100 ευρώ η μία!».

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι «ο πανεπιστημιακός έχει τοποθετηθεί και Πρόεδρος σε οργανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού στη Μυτιλήνη τον οποίο έχει μετατρέψει σε χώρο πραγματοποίησης επιμορφωτικών σεμιναρίων» ενώ τέλος γίνεται λόγος σε «ερωτήματα που γεννιούνται από το ότι οι βεβαιώσεις συμμετοχής στα σεμινάρια του εν λόγω πανεπιστημιακού χρησιμοποιήθηκαν για τη μοριοδότηση διορισμών μόνιμων ή αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο δημόσιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλάκωσαν τα εξώδικα
Λίγες μέρες μετά το «Ν» έλαβε δυο εξώδικα, ένα από τον Πανεπιστημιακό Ευστράτιο Παπάνη (γνωστό από προγράμματα ψυχολογίας που πραγματοποιεί ανά την Ελλάδα αλλά και από την παλιότερη υπόθεση της «Ακαδημίας των Πολιτών») αλλά και από πληρεξούσιο δικηγόρο του Νομικού Προσώπου «Μουσείο Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη Teriade».

Ο πρώτος αναγνώρισε τον εαυτό του στα όσα αναφέραμε στο ρεπορτάζ της 10ης Δεκεμβρίου και ζητά χρησιμοποιώντας απαξιωτικούς, εξυβριστικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς να ανακαλέσουμε με δήλωση μας ειδάλλως θα ζητήσει αποζημίωση αποκατάστασης. Ανάλογο και το εξώδικο του Νομικού Προσώπου «Μουσείο Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη Teriade» που προαναγγέλλει και αυτό αγωγή αποζημίωσης επειδή από το προαναφερθέν απόσπασμα εθίγη η τιμή και η υπόληψη του Νομικού Προσώπου, της Διοίκησης του αλλά και των εργαζομένων σε αυτό!Από μέρους της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ενημέρωση» υπήρξαν οι σχετικές νομικές αντιδράσεις που προφανώς δεν είναι αντικείμενο είδησης.

Η μια ερώτηση
Τις τελευταίες ημέρες για το θέμα κατατέθηκαν δυο ερωτήσεις στη Βουλή.
Η μία υπογράφεται από 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς και απευθύνεται στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτήν με θέμα «Διερεύνηση υπόθεσης διαχείρισης προγραμμάτων επιμόρφωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου» αναφέρονται τα παρακάτω:

«Πρόσφατο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Στο Νησί» αναφέρει την ύπαρξη καταγγελιών κατά μέλους ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου σχετικά με την διαχείριση εκπαιδευτικών - επιμορφωτικών προγραμμάτων.

Στο εν λόγω δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας αναφέρεται επίσης ότι η υλοποίηση των επιμορφωτικών σεμιναρίων σε όλη την επικράτεια γινόταν κατά παρέκκλιση των οδηγιών των αρμόδιων θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενώ, παράλληλα, γίνεται αναφορά σε τακτική σύμπραξης του εν λόγω μέλους του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου με διάφορους φορείς για τη χορήγηση βεβαίωσης παρακολούθησης των σεμιναρίων σε πολίτες έναντι αντιτίμου.
Περαιτέρω, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι, κατόπιν καταγγελιών και με τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου ου Πανεπιστημίου Αιγαίου, η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο μελών ΔΕΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επειδή:
- Το κράτος οφείλει να παρακολουθεί και να συμβάλει στην εύρυθμη και διαφανή λειτουργία των δημοσίων πανεπιστημίων, με σεβασμό πάντα στο αυτοδιοίκητό τους.

- Ειδικότερα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί νευραλγικό μοχλό ανάπτυξης και μετάδοσης επιστημονικής γνώσης σε μια ευαίσθητη, νησιωτική και συγχρόνως ακριτική περιοχή και άρα δεν πρέπει να δημιουργούνται σκιές ως προς τη λειτουργία του.

- Το ζήτημα της χορήγησης βεβαιώσεων παρακολούθησης μοριοδοτούμενων επιμορφωτικών σεμιναρίων έχει ιδιαίτερη σημασία για το Υπουργείο Παιδείας, εφόσον αυτά συμβάλλουν στο διορισμό μόνιμων ή αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο δημόσιο.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Είναι ενήμερη για την ως άνω υπόθεση που δημοσιοποίησε η ηλεκτρονική εφημερίδα;

2. Βάσει των προβλεπομένων στην Φ.ΠΕΙΘ/48401/Ζ2/27.04.2021 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, έχει γνωστοποιηθεί στην Υπουργό σχετική παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο μελών ΔΕΠ;

3. Προτίθεται το Υπουργείο να διερευνήσει αν ήταν καθ’ όλα σύννομη η έκδοση και χρήση των βεβαιώσεων παρακολούθησης των ως άνω μοριοδοτούμενων σεμιναρίων, ειδικά εφόσον αυτά συντελούν στο διορισμό μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών;».

Και η δεύτερη ερώτηση
Ακολούθησε ερώτηση – αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού που υπογράφεται από τον Γιάννη Μπουρνού με θέμα «σχετικά με διαδικασία λήψης απόφασης εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Μυτιλήνη» και σε αυτήν αναφέρονται τα παρακάτω:

«Σε πρόσφατο δημοσίευμά της η ηλεκτρονική εφημερίδα «Στο Νησί» αναφέρεται σε ύπαρξη καταγγελιών κατά μέλους ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου σχετικά με την, κατά παρέκκλιση των οδηγιών των αρμόδιων θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υλοποίηση και διαχείριση εκπαιδευτικών - επιμορφωτικών προγραμμάτων.

Επιπλέον, στο δημοσίευμα αναφέρεται η τοποθέτηση του ως άνω ακαδημαϊκού στη θέση του Προέδρου «σε οργανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού στη Μυτιλήνη τον οποίο έχει μετατρέψει σε χώρο πραγματοποίησης επιμορφωτικών σεμιναρίων».

Με αφορμή το εν λόγω δημοσίευμα, κατά το οποίο δεν κατονομάζεται το μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά ούτε το σχετιζόμενο ΝΠΔΔ, η διοίκηση του ΝΠΔΔ «ΜΟΥΣΕΙΟΝ – ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΘΡΑΣ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ – ΤΕΡΙΑΝΤ», που εδρεύει στη Βαρειά Μυτιλήνης, προέβη στην αποστολή εξώδικης δήλωσης – διαμαρτυρίας, ως θιγόμενη από την εν λόγω αναφορά, προς την ηλεκτρονική εφημερίδα, με την οποία αξιώνει την αποκατάσταση της ακρίβειας των πραγματικών περιστατικών με νεότερη δημοσίευση.

Αν και η ενέργεια της διοίκησης φαίνεται να αποσκοπεί στη διαφύλαξη της πραγματικά αξιομνημόνευτης διαδρομής και συμβολής του διεθνούς ακτινοβολίας μουσείου στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Λέσβου, η εμπλοκή ενός εποπτευόμενου ΝΠΔΔ σε μια νομική διένεξη με ένα μέσο ενημέρωσης, χωρίς να έχει υπάρξει ονομαστική αναφορά στο εν λόγω ΝΠΔΔ, επισκιάζει την αρχική επιδίωξη της διοίκησης.

Επιπροσθέτως, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης υφίσταται η επίσημη σελίδα του Μουσείου μέσω της οποίας γνωστοποιούνται στο ευρύ κοινό οι δράσεις του. Παράλληλα, όμως, υφίσταται σχετική σελίδα «Φίλοι Μουσείου Στρατή Ελευθεριάδη Teriade», στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία κατά το παρελθόν έχουν ανακοινωθεί, επίσης, τα προγράμματα επιμόρφωσης του Μουσείου. Σημειώνουμε ότι κατόπιν του δημοσιεύματος της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Στο Νησί», οι σχετικές αναρτήσεις αποσύρθηκαν.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Είναι ενήμερη η κ. Υπουργός για την ως άνω ενέργεια, ήτοι την απόφαση και την αποστολή εξώδικης δήλωσης – διαμαρτυρίας, του ΝΠΔΔ «ΜΟΥΣΕΙΟΝ – ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΘΡΑΣ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ – ΤΕΡΙΑΝΤ» προς την ηλεκτρονική εφημερίδα «Στο Νησί» και, αν ναι, ποια είναι η θέση της;
Είναι ενήμερη για την υλοποίηση επιμορφωτικών σεμιναρίων από το εν λόγω ΝΠΔΔ - εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου και τυχόν συνεργασία του με προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου;

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων:

  • Να κατατεθούν τα πρακτικά συνεδριάσεων του ΔΣ για το εν λόγω θέμα, καθώς και τα αποδεικτικά πρόσκλησης των μελών του ΔΣ σε συνεδρίαση για τη λήψη της ως άνω απόφασης.
  • Να κατατεθεί η απόφαση του ΔΣ του ΝΠΔΔ «ΜΟΥΣΕΙΟΝ – ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΘΡΑΣ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ – ΤΕΡΙΑΝΤ» για την επίδοση εξώδικης δήλωσης – διαμαρτυρίας στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Στο Νησί», συμπεριλαμβανομένης της εισήγησης και της έγκρισής της.».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

9 μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη λίστα κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως

Δύο περισσότεροι καθηγητές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης στη Λέσβο

6.000 ευρώ η λεία των δυο γυναικών που συμμετείχαν στην απάτη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

18χρονος ο φερόμενος δράστης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Παλαιστίνη...

Παρέμβαση της Κίνησης «Μνήμη και Δράση» το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επισκέφθηκαν το Γηροκομείο Μυτιλήνης

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αλλες δύο συλλήψεις στη Μυτιλήνη

Ένα άτομο βρέθηκε με πλαστό δίπλωμα οδήγησης και ένα άλλο άτομο κατηγορείται για απείθεια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ο οδηγός που εγκατέλειψε θύμα τροχαίου

Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα καθώς του είχε αφαιρεθεί για προηγούμενη παράβαση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέα σύλληψη για κατοχή πυροτεχνημάτων

Κατασχέθηκαν 213 κροτίδες που προορίζονταν για πώληση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΥΓΕΙΑ

«Όσο σάλιο κι αν χαλάσει ο Αδωνις, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα»

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου για τις κινητοποιήσεις και την ημέρα επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Κλείνουν τα ιατρεία τους οι εργαστηριακοί γιατροί

Η κινητοποίηση ξεκινά από τις 8 Μαΐου σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου