× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η εμμονή Μηταράκη για τη δομή οδηγεί σε ανάφλεξη τη Λέσβο»

Δήλωση Γιάννη Μπουρνού με αφορμή την κινητοποίηση στη Βάστρια

Δημοσίευση 7/2/2022

«Η εμμονή Μηταράκη για τη δομή οδηγεί σε ανάφλεξη τη Λέσβο»

Για αποδοχή του ρόλου του δεσμοφύλακα της Ευρώπης, κατηγορεί την κυβέρνηση ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπορνούς σε ανακοίνωσή του με αφορμή την κινητοποίηση των κατοίκων της Λέσβου στη Βάστρια. Μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μπουρνούς σημειώνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια τώρα που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης να συμπεριληφθεί ρήτρα υποχρεωτικής αλληλεγγύης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολόκληρη η δήλωση του βουλευτή Γιάννη Μπουρνού

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Μηταράκης οδηγούν για δεύτερη φορά, με την προκλητική τους εμμονή, σε ανάφλεξη της κατάστασης στη Λέσβο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια, τώρα που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, για να συμπεριληφθεί σε αυτό ρητά η υποχρεωτική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με άλλα λόγια η υποχρεωτική και αναλογική μετεγκατάσταση προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντιθέτως, ο κ. Μητσοτάκης αποδέχτηκε εθελόδουλα για τη χώρα μας τον μόνιμο ρόλο του δεσμοφύλακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικαιώνοντας έτσι τις ακροδεξιές κυβερνήσεις των χωρών του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία κ.α.), που φέρουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στα νησιά μας, αφού σε όλη την περίοδο της προσφυγικής κρίσης έχουν αρνηθεί να δεχτούν έστω κι έναν πρόσφυγα, παραβιάζοντας έτσι τις ευρωπαϊκές συμφωνίες μετεγκατάστασης και αφήνοντας όλο το βάρος στις χώρες εισόδου.

Όλα αυτά δεν γίνονται με το αζημίωτο: Μόνο για το νέο φαραωνικό ΚΥΤ στη Βάστρια, ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 87,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ όλη την προηγούμενη περίοδο το Υπουργείο Μετανάστευσης λειτουργεί ως βιομηχανία σκανδαλωδών απευθείας αναθέσεων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων!

Για να χρυσώσει το χάπι της κατασκευής των νέων ΚΥΤ και να εξασφαλίσει τη συναίνεση των συντηρητικών ψηφοφόρων της, η κυβέρνηση της ΝΔ εφηύρε τον όρο «Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή». Μόνο που, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί κλειστές δομές, γιατί, ορθώς, απαγορεύεται ρητά ο υποχρεωτικός εγκλεισμός των αιτούντων άσυλο που αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους. Και η νέα δομή στη Βάστρια υποχρεωτικά θα έχει ελεγχόμενη, ελεύθερη είσοδο και έξοδο, όπως συμβαίνει και σήμερα με τη δομή στον Καρά Τεπέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλάι της η κυβέρνηση έχει τον – επί ΣΥΡΙΖΑ - σφοδρό πολέμιο της ύπαρξης δομών, κύριο Αθανασίου, που τώρα που το κόμμα του κυβερνά, επικαλείται δήθεν διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, για να συνηγορήσει δημόσια πλέον στην κατασκευή της υπερδομής στη Βάστρια. Αλλά και τη Δημοτική Αρχή Κύτελη, που ενέκρινε ψήφισμα υπέρ μιας (μη προσδιοριζόμενης) νέα δομής με πραξικοπηματικό τρόπο.

Τα ψέματα τελείωσαν. Μπορεί ο κ. Μηταράκης και οι ντόπιοι απολογητές της κυβέρνησης Μητσοτάκη να έχουν…87,5 εκατομμύρια λόγους να επιμένουν με νύχια και με δόντια στην κατασκευή της νέας υπερδομής 5000 ανθρώπων, αλλά εμείς έχουμε έναν σημαντικότερο λόγο να ξαναβρεθούμε απέναντί τους, όπως τον Φεβρουάριο του 2020 στην Καράβα και το Διαβολόρεμα: Την γνώση ότι η πολιτική της κυβέρνησης καταδικάζει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε μόνιμη μετατροπή τους σε αποθήκες ψυχών της Ευρώπης, με μοναδικό «αναπτυξιακό εργαλείο» τα «αντισταθμιστικά» κονδύλια που οι Ευρωπαίοι θα δίνουν στην Ελλάδα για να διαχειρίζεται μόνη της το πρόβλημα.  

Δεν αξίζει αυτό το μέλλον στα νησιά μας. Ο εμπαιγμός των Λέσβιων πρέπει να σταματήσει τώρα, με πρώτο βήμα την άρση της απόφασης για την κατασκευή της υπερδομής στη Βάστρια.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Στη ΦΕΜ, με θέμα τα ζώα, τα φυτά και τους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Θλίψη Βέρρου για το Πνευματικό Κέντρο της Καλλονής

«Στερεί από τις γενιές του σήμερα και του αύριο ένα κομμάτι ιστορίας που έγινε στάχτη»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Δια πυρός 2024» για καλύτερη αντιπυρική οργάνωση στη Λέσβο

Το σενάριο της άσκησης στην οποία συμμετείχαν η Πυροσβεστική, οι Δήμοι, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Δασική Υπηρεσία, περιλάμβανε φωτιά μεγάλης κλίμακας στους Λάμπου Μύλους
ΥΓΕΙΑ

«Δεν αντέχουμε άλλο να πεθαίνουμε με την υποβάθμιση της Υγείας»

Ανανοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 16 Μαΐου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ψευδής αναγγελία για πυρκαγιά κοντά στο αεροδρόμιο

Περί τα πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή και επέστρεψαν
ΧΩΡΙΑ

Κάηκε το ιστορικό κτήριο της Λέσχης Αρίσβης

«Μόνο τα ντουβάρια μείνανε» λένε στο «Ν» κάτοικοι στην Καλλονή
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Υποψήφιος ξανά στο Σύλλογο του νοσοκομείου ο Στρατής Κλεάνθης

Στη συνέντευξή του αναφέρεται στα διαχρονικά αιτήματα των εργαζομένων, στις προτάσεις της παράταξής του, αλλά και στα επεισόδια που έγιναν στα εγκαίνια του ΕΚΑΒ με τον Άδωνι
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατά 5.000 αυξήθηκαν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Οριακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης τον Απρίλη παρά την σημαντική αύξηση των πτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Opening fiesta για το Bracciera στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 17 Μαΐου με τον dj Bobito
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριήμερη επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης στη Λέσβο

Το πρόγραμμα συναντήσεων και η κεντρική ομιλία για τις ευρωεκλογές