× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η κυτταρική γήρανση κάνει τον καρκίνο πιο επιθετικό

Η κυτταρική γήρανση αφορά στο μετασχηματισμό που παθαίνουν τα κύτταρα, όταν προσβάλλονται από στρεσογόνα βλαπτικά ερεθίσματα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/2/2022

Η κυτταρική γήρανση κάνει τον καρκίνο πιο επιθετικό

Το μηχανισμό, αλλά και το ρόλο που παίζει η κυτταρική γήρανση στην καρκινογένεση και δη στην υποτροπή του καρκίνου, μέσω των μεταλλάξεων, ανακάλυψε το Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας, της Ιατρικής Σχολής, του ΕΚΠΑ, και δημοσίευσε σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό «Molecular Cell», η οποία και χαρακτηρίστηκε από την Αμερικανική Ομοσπονδία για την Έρευνα στον Καρκίνο «break through».  Τη σημαντική αυτή αποκάλυψη έκανε σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας», ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Ιστολογίας - Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παθολογοανατόμος με εξειδίκευση στη μοριακή βιολογία Βασίλης Γοργούλης, που είναι και ο συντονιστής της εμβληματικής δράσης. O καθηγητής σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, εξηγεί πως η γνώση του μηχανισμού της κυτταρικής γήρανσης μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, τόσο στον καρκίνο, όσο και στην Covid19 με την βοήθεια σενολυτικών φαρμάκων, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές. «Είδαμε ξεκάθαρα σε νεκροτομικό υλικό ασθενών που αποβίωσαν από covid19 ότι ένα ποσοστό γύρω στο 20% των πνευμονοκυττάρων τους εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά της κυτταρικής γήρανσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Μεταλλάξεις και καρκινογένεση

Η έρευνά μας, μας οδήγησε να ανακαλύψουμε έναν από τους σημαντικότερους αμυντικούς μηχανισμούς των κυττάρων, όταν αυτά εκτίθενται σε καρκινογόνα ερεθίσματα ή ουσίες, αναφέρει ο καθηγητής και εξηγεί: «Ο μηχανισμός αυτός ονομάζεται μονοπάτι απόκρισης της βλάβης στο DNA. H ενεργοποίηση του, αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης με τα ογκογόνα σήματα, οδηγεί τουλάχιστον στα αρχικά στάδια, τα εν δυνάμει καρκινικά κύτταρα, είτε να πεθάνουν, μέσω ενός μηχανισμού που λέγεται απόπτωση, είτε να σταματάνε να πολλαπλασιάζονται και να μετασχηματίζονται σε γηρασμένα κύτταρα. Όμως, όταν ο οργανισμός μας είναι εκτεθειμένος συνεχώς σε καρκινογόνους παράγοντες, έχει σαν αποτέλεσμα ο αμυντικός αυτός μηχανισμός, ο οποίος επιδιορθώνει τις βλάβες και στην ουσία προστατεύει το γενετικό μας υλικό, να δυσλειτουργεί. Απόρροια αυτού είναι να δημιουργούνται σφάλματα στο γενετικό υλικό, δηλαδή γενομική αστάθεια, που με απλά λόγια είναι οι μεταλλάξεις, οι οποίες συσσωρεύονται και προάγουν την καρκινογένεση. Στην πορεία έχουμε ανακαλύψει με ποιον τρόπο δυσλειτουργεί αυτός ο αμυντικός μηχανισμός και άρα αν τον στοχοποιήσουμε, αυξάνονται οι πιθανότητες αναστολής του καρκίνου. Η σημασία αυτού του μηχανισμού έχει αναγνωριστεί διεθνώς και πλέον θεωρείται η γενομική αστάθεια, ένα από τα χαρακτηριστικά του καρκίνου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Τι είναι η κυτταρική γήρανση

Η κυτταρική γήρανση αφορά στο μετασχηματισμό που παθαίνουν τα κύτταρα, όταν προσβάλλονται από στρεσογόνα βλαπτικά ερεθίσματα. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των κυττάρων είναι ότι δεν πολλαπλασιάζονται, σύμφωνα με τον κ. Γοργούλη. «Τουλάχιστον αυτό πιστεύαμε μέχρι πρόσφατα. Αυτή η ιδιότητα εμποδίζει την διαιώνιση της βλάβης. Μάλιστα ορισμένοι ερευνητές ονομάζουν τα γηρασμένα κύτταρα, ζόμπι. Η κατάσταση της κυτταρικής γήρανσης είναι παροδικά καλή για τον οργανισμό, αφού εμποδίζει την διαιώνιση της βλάβης. Αν όμως αυτά τα κύτταρα παραμείνουν, δημιουργούνται φλεγμονώδεις καταστάσεις, οι οποίες προάγουν την καρκινογένεση. Για αυτό και πρέπει γρήγορα αυτά να απομακρυνθούν από το ανοσολογικό μας σύστημα. Σε αυτή τη μελέτη ανατρέψαμε την παγιωμένη αντίληψη ότι δηλαδή τα γηρασμένα κύτταρα δεν πολλαπλασιάζονται, αφού βρήκαμε ότι ο μηχανισμός της γενομικής αστάθειας (σσ μεταλλάξεις) επανενεργοποιεί τον πολλαπλασιασμό τους. Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτός ο μηχανισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην υποτροπή του καρκίνου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Η γνώση του μηχανισμού των μεταλλάξεων οδηγεί σε νέα αντικαρκινικά φάρμακα

Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι τι ρόλο παίζει στη θεραπεία η γνώση αυτού του μηχανισμού; «Με την ανακάλυψη μας μπορεί να αναθεωρηθούν οι τρέχουσες αντικαρκινικές θεραπευτικές στρατηγικές, με την προσθήκη σενολυτικών φαρμάκων, τα οποία είναι σε φάσεις κλινικών δοκιμών και έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν εκλεκτικά τα γηρασμένα κύτταρα, άρα και μία πιθανή πηγή υποτροπής. Αν αυτά τα φάρμακα συνδυαστούν με την κλασσική χημειοθεραπευτική προσέγγιση, θα εξουδετερώσουμε και τα κύτταρα που ταχέως πολλαπλασιάζονται, και την ίδια στιγμή και μία πηγή υποτροπής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Νέος δείκτης κυτταρικής γήρανσης και πού την εντοπίζουμε

Ο νέο δείκτης κυτταρικής γήρανσης, που επίσης έχει ανακαλυφθεί στο εργαστήριο του κ. Γοργούλη και έχει πατενταριστεί, έχει πλέον ενσωματωθεί ως θεμελιώδης στις κατευθυντήριες οδηγίες για την ανίχνευση της κυτταρικής γήρανσης, που όπως αναφέρει ο ίδιος, για πάρα πολλά χρόνια μπορούσε να εντοπιστεί μόνο σε πειραματικές διατάξεις και όχι σε ανθρώπινο ιστό. Πού αλλού όμως εντοπίζεται η κυτταρική γήρανση; «Η κυτταρική γήρανση εκτός από τον καρκίνο εμπλέκεται στο σύνολο της παθολογίας. Ενδεικτικά αναφέρω : πνευμονοπάθειες, ΧΑΠ, ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, νευροεκφυλιστικά νοσήματα όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, αθηροσκλήρωση, ηπατίτιδες, γλαύκωμα, καταρράκτη, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, διαβήτης, οστεοαρθρίτιδα, νεφροπάθειες, εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου κ λ π».

 

 

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ξενάγηση στα Λαδάδικα της Μυτιλήνης με την «Παρέα»

Περπατάμε στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης, τον 19ο αιώνα -Γράφει η ΠΑΡΕΑ*
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ορνιθοπαρατήρηση στις Αλυκές Καλλονής

Διανύουμε την καλύτερη περίοδο για την παρακολούθηση της ανοιξιάτικης μετανάστευσης των πουλιών από τη Λέσβο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ξενάγηση στο Μουσείο Αγίας Παρασκευής

Μη χάσετε την περιοδική έκθεση 1922
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Στη γιορτή της κούνιας στο Ακράσι...

Λουλούδια, χορός και ψησταριές στο αγαπητό έθιμο
ΥΓΕΙΑ

Αποτοξίνωση μετά τον πασχαλινό οβελία

Πως θα αντιστρέψουμε με υγιεινό τρόπο χωρίς υπερβολές το δείκτη της ζυγαριάς μετά το Πασχαλινό τραπέζι
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Γονεϊκό στρες, άγονα επιδόματα

Η κρατική στήριξη στις οικογένειες δεν καλύπτει τις υψηλές απαιτήσεις της σύγχρονης γονεϊκότητας σε χρόνο και χρήμα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Οχι smartphone κάτω των 13 ετών, όχι social media κάτω των 18

Η έκθεση σε οθόνες επηρεάζει αρνητικά «την όραση, τον μεταβολισμό και τη συγκέντρωση» των παιδιών, ενώ οι αλγόριθμοι προκαλούν «εθισμούς» στους ανήλικους χρήστες
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

«Με προσοχή το τσιμπολόγημα του οβελία...»

Tι συμβουλεύει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
ΓΕΥΣΗ

Πάσχα Κυρίου Πάσχα και στη Λέσβο τρώμε «αρνί γιουμοστό»

Το παραδοσιακό πασχαλιάτικο φαγητό της Λέσβου
ΓΕΥΣΗ

«Roll ice and more», παγωτό σε άλλη διάσταση!

Το νέο κατάστημα με φρέσκο παγωτό και ατελείωτες άλλες γευστικές δροσερές επιλογές έρχεται στη Μυτιλήνη στην οδό Κουντουριώτη 63 από την Παρασκευή 3 Μαΐου