× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Και ξαφνικά τα πουλιά του Φασιανού.... βρέθηκαν!

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας γνωστοποίησε στο Νίκο Σηφουνάκη ότι αποκόλλησε το σημαντικό έργο ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου και... το έχει υπό την επίβλεψη του

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/1/2022

Και ξαφνικά τα πουλιά του Φασιανού.... βρέθηκαν!

Η δημοσιογραφική έρευνα αλλά προπάντων η άμεση αντίδραση του πρώην βουλευτή και Υπουργού Αιγαίου Νίκου Σηφουνάκη είχε σαν αποτέλεσμα το σημαντικό έρεγο του πρόσφατα εκλιπόντα Αλέκου Φασιανού που είχε εξαφανιστεί από τα ντουβάρια του κτηρίου του Υπουργείου Αιγαίου στην Αθήνα να βρεθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βρίσκεται στην κατοχή του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κ. Κόλλια ο οποίος και επικοινώνησε με τον κ. Σηφουνάκη γνωστοποιώντας του ότι «μερίμνησε να αποκολληθούν και έχει υπό την επίβλεψή του τα έργα».

Ας σημειωθεί ότι το μεν κτήριο του πάλαι ποτέ Υπουργείου Αιγαίου είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Παιδεάις και παραχωρήθηκε τα τελευταία χρόνια στο Οικονομικό Επιμελητήριο προκειμένου να το χρησιμοποιήσει αφού ανακαινισθεί ως έδρα του το δε έργο του Φασιανού, ανήκει στο Υπουργείο Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, πληρώθηκε από τους Έλληνες πολίτες  αποτελεί δηλαδή ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου. Εντύπωση πάντως προκαλεί το πώς ακόμα και εκπρόσωπος φορέα όπως  το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας παρενέβη σε ένα έργο τέχνης υπογεγραμμένο αλλά και φανερά γνωστής ταυτότητας δημιουργού!

«Μετά την βοή που δημιουργήθηκε δημοσιογραφικά, λέει με δήλωση του ο Νίκος Σηφουνάκης, μου τηλεφώνησε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, κύριος Κ. Κόλλιας, (νέος ένοικος του κτηρίου είναι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας)  και με ενημέρωσε ότι μερίμνησε να αποκολληθούν και έχει υπό την επίβλεψή του τα έργα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον κ. Σηφουνάκης «το έργο ανατέθηκε, πραγματοποιήθηκε, και ανήκει στο Υπουργείο του Αιγαίου, και τα έργα τους όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες ουσιαστικά τα προσέφεραν σε αυτό».

Ο κ. Σηφουνάκης σημειώνει στη δημόσια του τοποθέτηση, ότι ελπίζει: «όλο το έργο των  ‘Πουλιών του Αιγαίου’  που ήταν τοποθετημένα στο αίθριο της εισόδου, αλλά και εκείνων που επίσης ήταν τοποθετημένα στην μεγάλη πλευρά της εσωτερικής κλίμακας, όπως και τα άλλα έργα ζωγραφικής, να έχουν εξίσου όλα προφυλαχτεί».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ούτε τηλέφωνο....

Και συνεχίζει ο κ. Σηφουνάκης καταγγέλοντας ότι παρά τα τηλέφωνα του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας ουδείς του απάντησε καν. «Από την σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, και τον Υπουργό δεν είχα την τιμή να μου απαντήσουν στα τηλέφωνα που τους έχω κάνει, ακριβώς για να ενημερώσω» λέει. Και συνεχίζει:

«Τους ενημερώνω λοιπόν ότι το σπάνιο έργο του Α. Φασιανού ‘Τα πουλιά του Αιγαίου’’, πρέπει να τοποθετηθεί:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-                     Στο κτήριο στην έδρα του Υπουργείου Αιγαίου στην Μυτιλήνη, που είναι δημόσιο κτήριο, καθώς και οι πίνακες ζωγραφικής που υπήρχαν στην οδό Φιλελλήνων.

-                     Στο κτήριο που εγκατέστησε τον πλοίαρχο  Κώστα Μελά, αδελφό του Παύλου Μελά, ως Διοικητή του Νησιού, την ημέρα της απελευθέρωσης της Λέσβου στις 8 Νοεμβρίου 1912 ο Παύλος Κουντουριώτης.

-                     Στο κτήριο της Μυτιλήνης, που τοποθετήθηκαν χωροταξικά τα έργα το 2002, ακριβώς πριν 20 χρόνια, σε συνεργασία μου με τους δημιουργούς – καλλιτέχνες.

-                     Στο κτήριο στο νησί της Λέσβου, πρέπει να επιστρέψουν όλα τα έργα και αυτά που μεταφέρθηκαν στο σημερινό διάδοχό Υπουργείο στην Ακτή Μιαούλη του Πειραιά, και αυτά που δεν γνωρίζω που βρίσκονται όπως το επίσης άλλο ένα ωραίο έργο του Α. Φασιανού ‘Σαπφώ και ο Αλκαίος’».

 

Αναφορά στο Φασιιανό και στο κτήριο πινακοθήκη

Στη δήλωση του ο κ. Σηφουνάκης σημειώνει:

«Ο Αλέκος Φασιανός υπήρξε ένας μεγάλος ζωγράφος  και άνθρωπος με ήθος και καλοσύνη, με παγκόσμια αναγνώριση.

Στα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών συνδέθηκα μαζί του στο Παρίσι που τον πρωτογνώρισα.

Η Τζιά, η Κρήτη, η Λέσβος, το Παρίσι, υπήρξαν κοινοί μας τόποι, και τόποι αγαπημένων εκθέσεων του.

Η τετραετία 2000-2004 με βρίσκει επικεφαλής του Υπουργείου Αιγαίου, οπότε και δρομολογήσαμε και ολοκληρώσαμε, την αναστήλωση του Ιστορικού κτηρίου του στην Μυτιλήνη.

Ταυτόχρονα αναθέσαμε σε πλειάδα ζωγράφων και γλυπτών να φιλοτεχνήσουν έργα με κεντρικό θέμα την ιστορία του Αιγαίου, και των επιμέρους νησιών, αλλά και τις προσωπογραφίες – πορτρέτα σημαντικών πολιτικών που γεννήθηκαν ή υπήρξαν εκπρόσωποι του λαού του Αιγαίου.

Μεταξύ των καλλιτεχνών οι οποίοι με συμβολικό τίμημα προσέφεραν τα έργα του, είναι οι:

Α. Φασιανός, Π. Τέτσης, Γ. Ψυχοπαίδης, Γ. Ρόρρης, Ν. Στεφάνου, Δ. Μυταράς, Η. Αγγελή, Χ. Μποτζόγλου, Γ. Σορόγκας, Π. Ζουμπουλάκης, Β. Σπεράτζας, Γ. Μυγάδης κ.α.

Στο ιστορικό και διατηρητέο κτήριο στην Μυτιλήνη οι αίθουσες του Υπουργείου έγιναν ανοιχτοί εκθεσιακοί χώροι προσβάσιμοι στους πολίτες, δημιουργώντας μια σύγχρονη πινακοθήκη – γλυπτοθήκη.

Η Κυβέρνηση που προέκυψε μετά τις εκλογές του 2004, κατήργησε το Υπουργείο Αιγαίου, και άρχισε η εγκατάλειψη.

Ειδικότερα το γραφείο του Υπουργού κοσμούσε το μεγάλων διαστάσεων έργο ‘’Η Απελευθέρωση της Μυτιλήνης’’ του Αλέκου Φασιανού, και το πορτρέτο του Ελευθερίου Βενιζέλου του απελευθερωτή των νησιών Β. Αιγαίου, έργο του ζωγράφου Γ. Ρόρρη.

Στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Υπουργείου- Μουσείου ήταν παρόντες όλοι οι καλλιτέχνες και τιμήσαμε επίσης τον Λέσβιο στην καταγωγή αείμνηστο δημοσιογράφο Λέοντα Καραπαναγιώτη.

Εκείνη την ημέρα ζήτησα από τον Αλέκο Φασιανό να φιλοτεχνήσει και ένα έργο για το νεοκλασικό κτήριο του Υπουργείου στην οδό Φιλελλήνων στην Αθήνα.

Δική του ιδέα υπήρξε η φιλοτέχνηση ως ένα ενιαίο γλυπτό τα ‘’Πουλιά του Αιγαίου’’.

Για το έργο αυτό εργάστηκε μήνες, στο εργαστήριο του στου Παπάγου, και σε ένα συνεργαζόμενο σιδηρουργείο.

Με τον καθηγητή Αρχαιολογίας και σύμβουλο μου στο Υπουργείο Ν. Σταμπολίδη επισκεπτόμαστε το εργαστήρι του, και παρακολουθούμε το επίπονο έργο και όταν ολοκληρώθηκε, ο ίδιος πάνω στην σκαλωσιά, στο αίθριο της εισόδου του κτηρίου, με αγάπη τοποθετούσε ένα προς ένα τα ‘’Πουλιά του Αιγαίου’’, και από κάτω τοποθετήθηκε η υπογραφή του σκαλισμένη με το ίδιο υλικό.

Περνούσα συχνά τα τελευταία χρόνια από την οδό Φιλελλήνων και έβλεπα από το κλειστό κάγκελο της σιδερένιας σκουριασμένης πόρτας, το έργο του έτοιμο να καταπέσει εγκαταλελειμμένο».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

O ΦΟΜ ανεβάζει τις «Στιγμές»

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης 20, 21 και 22 Απριλίου