× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Με τον χωρικό σχεδιασμό μπορεί να σωθεί η παραλία της Ερεσού»

«Αρκεί να παραμείνει ενεργή πρωτοβουλία υπεράσπισής της» επισημαίνει ο Αρχιτέκτονας μελετητής Χωρικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας, Ηρ. Πιτσιλαδής

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 14/1/2022

«Με τον χωρικό σχεδιασμό μπορεί να σωθεί η παραλία της Ερεσού»

Αρκετές ελπίδες «διάσωσης» της παραλίας της Ερεσού από την τσιμεντοποίηση έδωσε με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99», ο Ηρακλής Πιτσιλαδής, Αρχιτέκτονας μελετητής Χωρικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας- επισημαίνοντας όμως ότι η Πρωτοβουλία Υπεράσπισης της Παραλίας της Ερεσού πρέπει να μείνει ενεργή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλέσαμε τον κ. Πιτσιλαδή ο οποίος γνωρίζει το θέμα, όχι μόνο από την περιβαλλοντική του δράση στην Ερεσό μέσω του παλιού δραστήριου Συλλόγου «Ναυτίλου εν δράσει», αλλά και γιατί από την επαγγελματική του ιδιότητα έχει ασχοληθεί και υλοποιήσει στη Λέσβο με τα Σχέδια Χωρικής, Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων.

Θυμίζουμε ότι μόλις προχτές το Συμβούλιο της Επικρατείας δημοσίευσε την απόρριψη της προσφυγής του παλαιού Δήμου Λέσβου, ο οποίος ζητούσε επαναχάραξη ορίων του αιγιαλού, με επίμαχη έκταση την περιοχή «Αφεντέλλι» στη Σκάλα Ερεσού. Μάλιστα το «Ν» ανέδειξε πρώτο το θέμα, ενώ χτες μετέβησαν η συναδέλφισσα, Μαρία Χατζηγεωργίου και ο συνάδελφος Παναγιώτης Μπαλάσκας στην περιοχή για να μιλήσουν με τους κατοίκους- μέλη της «Πρωτοβουλίας» για τον προσανατολισμό τους.

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Πιτσιλαδής τόνισε ότι στην παλιά δημοτική ενότητα Ερεσού δεν έχει γίνει τοπικός χωρικός σχεδιασμός, γεγονός που θα είχε «σώσει» την παραλία, μια που τα ΣΧΟΑΠ αφορούν στην προστασία του τοπίου, των καλλιεργήσιμων εκτάσεων κλπ- ενώ σε άλλες δημοτικές ενότητες έχει ολοκληρωθεί. Ο ίδιος θεωρεί ότι από τη στιγμή που πλέον ανέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος τα τοπικά χωρικά σχέδια που δεν έχουν μελετηθεί, θα πρέπει να δοθεί η μάχη ώστε να μην είναι εφικτή η «τσιμεντοποίηση» στο «Αφεντέλλι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο μεταξύ, μόλις χτες ανακοίνωσε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ότι με στόχο την προώθηση του χωρικού σχεδιασμού, την ολοκλήρωση της εφαρμογής των σχεδίων πόλης και την απόκτηση των χαρακτηρισμένων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, ο Δήμος εντάχθηκε στο χρηματοδοτικού πρόγραμμα: «Δράσεις Περιβαλλοντικού ισοζυγίου» του Πράσινου Ταμείου, για την κατάρτιση Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Εξασφάλιση Κοινόχρηστων και Κοινωφελών χώρων (ΕΣΕΚΚ), εντός των διοικητικών ορίων του.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη:

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Ταγματάρχης Παπαγιάννης... ξανά στο Κιόσκι Μυτιλήνης

Άπαντες παρόντες στην πλατεία Ελευθερίας, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του νεκρού Διοικητή του Τάγματος των Λεσβίων στρατιωτών, στην πολύνεκρη Μάχη του Σκρά
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν πάει άλλο με αυτή την Ευρώπη»

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά μιλά στο «Ν» για τις ευρωεκλογές, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επίσκεψη Μουτζούρη στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών

Ενημερώθηκε για εκπαιδευτικά θέματα του νομού ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καθυστέρησαν πάρκο της Επάνω Σκάλας και πάρκο αναψυχής»

Υπέγραψε ο Μουτζούρης την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστή η Ζωοδόχου Πηγής τη Δευτέρα

Λόγω επισκευής βλάβης από τη ΔΕΥΑΛ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στο 13ο μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας ο Περιφερειάρχης

Παρακολούθησε την παρουσίαση ψηφιακών εργασιών που πραγματοποίησαν μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της Λέσβου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερμού, σχολεία και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μεγάλη δράση εν όψει των ευρωεκλογών στα καταστήματα της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έλληνες και Τούρκοι, με προορισμό τον Μανταμάδο στη χάρη του Αρχαγγέλου

Χιλιάδες επισκέπτες καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας ακτοπλοϊκά στη Λέσβο για το πανυγήρι του Ταξιάρχη. Μεγάλο ενδιαφέρον και από τους Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι μεταβαίνουν στο προσκύνημα για να δουν τα δρώμενα
ΧΩΡΙΑ

Συμβουλές‑οδηγίες της Τροχαίας για τους προσκυνητές του Ταξιάρχη Μανταμάδου

Για την ασφαλή κίνηση των οδηγών οχημάτων και των πεζών