× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ο Νόμος της Μνήμης» του Νίκου Περέλη

Ο Μυτιληνιός σκηνοθέτης παρουσιάζει νέο θεατρικό έργο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/1/2022

«Ο Νόμος της Μνήμης» του Νίκου Περέλη

 Το νέο αυτό θεατρικό έργο όπως γράφει ο Νίκος Περέλης…«αναφέρεται στη συλλογική Μνήμη, στην παραποίηση, στην εξασθένηση και στην εκμετάλλευσή της, αναδεικνύοντας την αξία της για την ομοψυχία και το μέλλον του λαού μας. Ένας φακός στα έγκατα της καταστροφής, εκεί όπου εκρηκτικά υλικά σιγοβράζουν, διατηρώντας ένα θλιβερό μίγμα διαχωρισμού και διαμελισμού. Εκεί όπου σέρνεται μια τεράστια Ανακόντα, που καιροφυλαχτεί να τυλιχτεί θανάσιμα γύρω από τα θύματά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα εφιαλτικό φίδι που κρατάει φοβισμένο, παραπλανημένο και παράλυτο τον λαό μας».Μετά την κυκλοφορία το 2021 από τις εκδόσεις Αγγελάκη του  θεατρικού έργου του συντοπίτη μας θεατρικού συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Νίκου Περέλη με τίτλο «Οδυσσέας, το λιοντάρι της Ρούμελης», αφιερωμένου στον ήρωα του 1821 Οδυσσέα Ανδρούτσο,  τις πρώτες  μέρες του 2022 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΟΤΑΝ,  «Ο Νόμος της Μνήμης».

Ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Νίκος Περέλης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη όπου και μεγάλωσε, σπούδασε θέατρο στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ και σε σεμινάρια στο εξωτερικό. Το 1968 δημιούργησε με τον σκηνοθέτη Νίκο Παπαδάκη, τη θεατρική ομάδα «Κύκλος» (παρουσίαση του έργου του Ίρβιν Σω «Ένας πόλεμος πριν από πολλούς πολέμους», στο θέατρο Βεργή) και το 1970, σε θέατρο της Πλάκας, το έργο του Μρόζεκ «Στριπ-τηζ». Και τα δύο θέατρα τα έκλεισε η λογοκρισία της δικτατορίας Παπαδόπουλου. Το 1971 φεύγει στο Κεμπέκ, από όπου επιστρέφει μετά το τέλος της δικτατορίας.

Σκηνοθέτησε περισσότερα από 150 έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και παρουσίασε δουλειά του κυρίως στα κρατικά και δημοτικά θέατρα, στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο και στον Λυκαβηττό. Δημιούργησε το "Θέατρο 3ης Σεπτεμβρίου" στην Αθήνα και το "Theatredel' AvenueduPark" στο Μόντρεαλ.  Διευθυντής στα Δημοτικά Θέατρα Πάτρας και Ιωαννίνων. Δημιουργός της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου και διευθυντής της μέχρι το 2001. Δίδαξε θέατρο στο Conservatoire του Κεμπέκ, στο ΚΘΒΕ, στη Σχολή Κατσέλη, στο Εργαστήρι του Εθνικού Θεάτρου και στη Σχολή Βεάκη. Έγραψε θεατρικά έργα που παίχτηκαν στο Εθνικό Θέατρο, στο Θέατρο 3ης Σεπτεμβρίου, στην ΕΡΤ και σε διάφορα άλλα θέατρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρώτο θεατρικό του έργο "Η μπόμπα" που παρουσιάστηκε το 1981 στο Θέατρο Αναλυτή, το 1982 στο Λαϊκό Δωδεκανησιακό Θέατρο Ρόδου και στην ΕΡΤ1 και το 1984 στο Θέατρο 3ης Σεπτεμβρίου. Ακολούθησε η "Φελάχα Γιουλαλάμ" που παρουσιάστηκε στο Θέατρο 3ης Σεπτεμβρίου και στην ΕΡΤ1. Το 1992 βραβεύεται με το κρατικό βραβείο θεάτρου το έργο του "Η μοναξιά των σκουληκιών" που παρουσιάζεται το 1994 στο Εθνικό Θέατρο. Το 2010 τιµήθηκε από τον Δήμο Μυτιλήνης µε το μετάλλιο της Πόλης, σε εκδήλωση παρουσίασης του αυτοβιογραφικού του βιβλίου «Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ». Είναι µέλος της Εταιρείας Σκηνοθετών και της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Ως ηθοποιός συμμετείχε σε ελάχιστες παραστάσεις, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους (Μπόργκµαν-Ίψεν, Κρόγκσταντ-Ίψεν, Στόκµαν-Ίψεν, Χαµ-Μπέκετ κ.α).

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ: «Υπόγειος χώρος», «Η Διαθήκη του Αχιλλέα», «Ο κώδικας της μάσκας», «Το θέατρο ως κύτταρο παιδείας και πολιτισμού και ως κατανάλωση».

ΤΑ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑ: “Η Μπόμπα” (Σύγχρονη Εποχή 1981), “Η Φελάχα Γιουλαλάμ” (Θεωρία 1984), “Η Μοναξιά των Σκουληκιών” (Δωδώνη 1998), “Συμβόλαιο τιμής” (Δωδώνη 1999), “Η Μπόμπα» (2η έκδοση – Δωδώνη 1998), “Μπλακ-άουτ” (Δωδώνη 1999), “Το τελευταίο μήνυμα” (Δωδώνη 2005), “Η Πόλη στον πάτο” (Δωδώνη 2007 – Αγγελάκης 2014), “Η επιστροφή της φελάχας” (Αγγελάκης 2013), “Η Μπόμπα» (3η εκδοχή, Δωδώνη 2014), “Η Σαπφώ της Λέσβου» (Αγγελάκης 2017).

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

O ΦΟΜ ανεβάζει τις «Στιγμές»

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης 20, 21 και 22 Απριλίου