× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξενάγηση στα ευρήματα του jurassic park της Λέσβου

500 και πλέον ευρήματα καθαρίζονται προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσει η μελέτη τους και η εκθεσιακή παρουσίαση τους στο κοινό

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 2/1/2022

Ξενάγηση στα ευρήματα του jurassic park της Λέσβου

Πυρετωδώς εργάζονται στα εργαστήρια οι επιστημονικοί συνεργάτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου προκειμένου όσο το δυνατόν συντομότερα να ολοκληρώσουν τη διαδικασία του καθαρισμού των 500 και πλέον ευρημάτων ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η μελέτη τους και η εκθεσιακή παρουσίαση τους στο κοινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο διευθυντής του Μουσείου Καθηγητής Νίκος Ζούρος στην ξενάγηση που μας πραγματοποίησε στα νέα αυτά ευρήματα εξήγησε ότι «τα οστά που προσδιορίσαμε και μπορούν να μας δώσουν το είδος των ζώων που είχαμε στη Λέσβο πριν από δύο περίπου εκατομμύρια χρόνια. Δείχνουν ότι στην περιοχή αυτή έζησαν βοοειδή, ελάφια, αντιλόπες αλλά και άλογα. Επίσης στην περιοχή έζησαν σαρκοφάγα όπως και αρκετά μικρά θηλαστικά που είναι και ιδιαίτερα σπάνια για τον ελληνικό χώρο».
Όπως παρατηρήσαμε έχουν βρεθεί ολόκληρα κρανία και κάτω γνάθοι από τα μικροθηλαστικά, πολλά δόντια, πολλά κόκκαλα από τα υπόλοιπα είδη ζώων. Επίσης ανακαλύφθηκε μια σειρά, κυρίως μηριαίων οστών των ζώων καθώς και δάχτυλα αρκετά πού προέρχονται είτε από το θώρακα ή πλάτες των ζώων αυτών.

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε παλαιοντολογικά ευρήματα στην Ανατολική Λέσβο και είναι μία σημαντική ανακάλυψη θα έλεγα παλαιοντολογική. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια έτσι ώστε να έχουμε περισσότερα ευρήματα» διευκρίνισε ο κ.Ζούρος.
Τα περισσότερα κόκαλα έχουν βρεθεί μέσα σε ένα σκληρό κοκκινωπό ίζημα γι αυτό και οι άνθρωποι του Μουσείου καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να απελευθερώσουν τα κόκαλα αυτά και να προσδιοριστούν τα είδη των ζώων που έζησαν στη Λέσβο πριν από δύο περίπου εκατομμύρια.
Στη συνέχεια της ξενάγησης ο κ.Ζούρος εξήγησε ότι «τα είδη αυτά είναι σε χερσαίο περιβάλλον ,δηλαδή, είχαμε δάση εκείνη την εποχή στη Λέσβο. Είναι σαφώς χερσαίο ίζημα και δεν προέρχεται λίμνες. Μετά το θάνατο τους μεταφέρθηκαν τα κόκαλά τους με την ροή του νερού στη θέση αυτή όπου τα βρήκαμε σήμερα.Τα ευρήματα αυτά έχουν μια ηλικία από 1 έως 2 εκατομμύρια χρόνια έχουν τα ζώα αυτά έζησαν την περίοδο του κατώτερου πλειστοκαίνου».
Τέλος ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου επεσήμανε ότι «είναι μια αποκάλυψη σημαντική γιατί μας δίνει την εικόνα της εξέλιξης των οικοσυστημάτων αλλά και ευρύτερα της περιοχής του βορειοανατολικού Αιγαίου στο τελικό στάδιο του κατακερματισμού της ηπειρωτικής χέρσου της αιγίδας που πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια φιλοξενούσε πολύ πυκνά δάση.Η έκταση αυτή στη συνέχεια κατακερματιστεί και δημιουργήθηκαν τα νησιά και σιγά-σιγά διαμορφώθηκε το σημερινό ελληνικό αρχιπέλαγος».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει η ενορία του Κάτω Χάλικα στη Μυτιλήνη

Πανηγυρικές εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Φωτεινής