× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

19.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα νέων αγροτών

4 στους 10 υποψηφίους πανελλαδικά εκτός προγράμματος. 1.000 αιτήσεις από το βόρειο Αιγαίου, ένας στους δύο εντάσσεται στο πρόγραμμα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 13/12/2021

19.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα νέων αγροτών

Λίγο πάνω από τις 19.000 αναμένεται να διαμορφωθούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα των νέων αγροτών σε όλη την Ελλάδα. Η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων εκπνέει στις 14 Δεκεμβρίου. Τα συλλογικά όργανα των γεωτεχνικών έχουν ζητήσει να δοθεί παράταση για ένα μήνα προκειμένου με ομαλό τρόπο να ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των αναγκαίων δικαιολογητικών για κάθε αίτηση. Ως τις 8.00 το βράδυ της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου, που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το υπουργείο δεν έχει προβεί στη χορήγηση παράτασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τις πιστώσεις των 420 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμες για την τρέχουσα προκήρυξη μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ως 12.000 υποψήφιοι (κατά ανώτατο όριο). Αν δοθεί παράταση είναι βέβαιο πως θα αυξηθεί ο αριθμός των αιτήσεων που θα υποβληθούν και είναι πιθανό σε πανελλαδικό επίπεδο οι αιτήσεις ένταξης να φθάσουν τις 20.000.

 Εκτός προγράμματος 4 στους 10 υποψηφίους

 Με βάση τα παραπάνω αριθμητικά δεδομένα περίπου 4 στους 10 υποψηφίους θα μείνουν εκτός προγράμματος και δεν θα πάρουν την πριμοδότηση των 35 - 40.000 ευρώ. Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα οι 6 - 7.000 επιλαγχόντες είτε θα πρέπει να μειωθεί το ποσό της πριμοδότησης, είτε θα πρέπει να αυξηθεί η πίστωση που δίνεται στο πρόγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν επιλεγεί να γίνει μείωση του ποσού της πριμοδότησης θα φθάσει στα 20 -25.000 ευρώ περίπου. Αν προκριθεί να γίνει αύξηση των πόρων της προκήρυξης θα απαιτηθούν άλλα 240 εκατ. ευρώ.

  1.000 αιτήσεις από το βόρειο Αιγαίο

 1.000 - 1.100 αναμένεται να φθάσουν οι αιτήσεις που θα κατατεθούν από όσους - όσες θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα από το βόρειο Αιγαίο. Περίπου 600 αιτήσεις θα προέρχονται από την Λέσβο, άλλες 100 από την Λήμνο και οι υπόλοιπες 300 θα μοιραστούν ανάμεσα στην Χίο και την Σάμο. Με τις πιστώσεις των 19 εκατ. ευρώ που έχει πάρει το βόρειο Αιγαίο επαρκούν για την ένταξη ενός στους δύο υποψηφίους. Για να καλυφθεί το σύνολο των υποψηφίων απαιτείται να διπλασιαστούν οι πόροι που θα δοθούν για τα νησιά της περιφέρειας. Η άλλη επιλογή που έχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να εντάξει στο πρόγραμμα όλους τους υποψηφίους και να μειώσει το ποσό της εφάπαξη πριμοδότησης από τα 35 - 40.000 ευρώ στα 20 - 25.000 ευρώ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΡΓΑΣΙΑ

12 θέσεις στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 23 Μαΐου η υποβολή των αιτήσεων
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδήλωση στην Καλλονή για τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα

Υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση Αντωνέλλη με τους εργολάβους της Δακοκτονίας

Εν όψει της έναρξης του Προγράμματος καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς για το 2024
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελία εργασίας σε γραφείο ενοικιάσεων αυτοκινήτων

Ζητείται υπάλληλος στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατά 5.000 αυξήθηκαν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Οριακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης τον Απρίλη παρά την σημαντική αύξηση των πτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αρχισε η διαβούλευση για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ

Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει το 2025 δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.115 ήταν οι αφίξεις με τσάρτερ τον Απρίλη

Χωρίς εκπλήξεις το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου του 2024 για τη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Αντέχουν οι Ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου

Μέτρια αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας την ελαιοκομική περίοδο 2024 - 2025
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξησε τις εξαγωγές τυριών η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023

Μικρή αύξηση της παραγωγής αναμένεται για το 2024, σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την αγροτική οικονομία της Ε.Ε.
ΑΓΡΟΤΕΣ

20.000 ευρώ για υποστήριξη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας

Τεχνική σύμβουλο με απευθείας ανάθεση προσέλαβε η Περιφέρεια