× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Σπύρος Δανέλλης στο Πλωμάρι με τον Γ. Πάλλη

Συνοδεύτηκαν από υποψήφιους της «Πυξίδας» και της «Συμπαράταξης Πολιτών»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/5/2019

Ο Σπύρος Δανέλλης στο Πλωμάρι με τον Γ. Πάλλη

Τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Σπύρο Δανέλλη συνόδευσε ο βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης σε επίσκεψή του στο Πλωμάρι Λέσβου και σε τοπικές μονάδες ποτοποιίας και ελαιουργίας, την Τρίτη 14 Μαΐου. Τους δυο πολιτευτές υποδέχτηκαν οι Πλωμαρίτες  Ξενοφών Μαυραγάνης και Δημήτρης Μαλλιαρός –υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με την παράταξη «Με Πυξίδα τον Πολίτη» της Εριφύλης Χιωτέλη- και Ειρήνη Μιχαλέλλη –υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό «Συμπαράταξη Πολιτών του Βορείου Αιγαίου» του Γιάννη Σπιλάνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σπύρος Δανέλλης είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά την παραγωγική διαδικασία των γνωστότερων πλωμαρίτικων προϊόντων, του ούζου και του λαδιού, να συνομιλήσει με παραγωγούς των δυο κλάδων, να ακούσει για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν και να μοιραστεί τις εμπειρίες του από την προηγούμενη θητεία του ως ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (2009-2014).

Η ελιά και το ελαιόλαδο αποτελούν την ραχοκοκαλιά της λεσβιακής οικονομίας και στο Πλωμάρι συναντάμε υγιείς και πολλά υποσχόμενες επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στην ποιότητα προκειμένου να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους και να κατακτήσουν νέες αγορές. Τόσο το ελαιόλαδο ΕΙΡΗΝΗ της οικογένειας Καλαμποκά, όσο και το ελαιόλαδο AEGEAN GOLD της οικογένειας Πρωτούλη, έχουν βραβευτεί για την ποιότητα και τη γεύση τους επανειλημμένα σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Βασικό αίτημα των παραγωγών ήταν ο περιορισμός της γραφειοκρατίας που θέτει σε κίνδυνο τις αναπτυξιακές τους προσπάθειες, ενώ δεν παρέλειψαν να θίξουν και το θέμα της δακοκτονίας, τονίζοντας ότι ακόμα μια χρονιά χαμένη θα ήταν μοιραία για την οικονομία της Λέσβου.

Το ούζο είναι το σήμα κατατεθέν του Πλωμαρίου. Χαρακτηρισμένο από το 2004 ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), το ούζο Πλωμαρίου διακρίνεται μεταξύ άλλων για τις πρώτες ύλες, όπως ο γλυκάνισος Λισβορίου, και για τη διαδικασία απόσταξης. Ο Γιώργος Πάλλης ξενάγησε τον υποψήφιο ευρωβουλευτή σε τρεις ποτοποιίες διαφορετικής δυναμικότητας. Στην αγορά του Πλωμαρίου, συναντήθηκαν με τον Γιάννη Κλειδαρά που παράγει το ούζο ΠΙΤΣΙΛΑΔΗ και ο οποίος, έχοντας μια μικρή επιχείρηση, επικεντρώθηκε στην ανάγκη προσαρμογής των φορολογικών συντελεστών. Στη μονάδα παραγωγής του ούζου ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ, παρόντα ήταν όλα τα μέλη της οικογένειας, το καθένα στο πόστο του. Η συζήτηση εστιάστηκε στις δυσχέρειες που προκαλεί η άμεση καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης αλλά και οι καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ εξαγωγών. Στην τελευταία στάση της περιοδείας, στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής του ούζου ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ, βουλευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής εισέπραξαν την ανησυχία σχετικά με το μέλλον του ούζου ως προϊόν ΠΓΕ και τον κίνδυνο «χαλάρωσης» των τωρινών αυστηρών προδιαγραφών.   

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού