× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χωρίς επίδομα ανεργίας 200.000 εποχικά εργαζόμενοι

Τροπολογία - εμπαιγμός του υπουργείου Εργασίας εξαιρεί χιλιάδες εργαζόμενους σε επισιτισμό και τουρισμό από την τακτική επιδότηση ανεργίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/12/2021

Χωρίς επίδομα ανεργίας 200.000 εποχικά εργαζόμενοι

Οι καλοκαιρινοί ήρωες των εσόδων - ρεκόρ στον τουρισμό την τελευταία διετία μένουν άνεργοι και καλούνται να ζήσουν χωρίς την παραμικρή εισοδηματική στήριξη, όχι μόνο τις γιορτές, αλλά και τον πλέον δύσκολο χειμώνα των τελευταίων ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση ουσιαστικά αρνείται να δει πράξεις και παραλείψεις της που οδηγούν 200.000 εποχικά εργαζόμενους στην εξαθλίωση, όπως αποδείχθηκε και με την τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας. Και αυτό καθώς με την τροπολογία επεκτάθηκε (και σωστά) η κατ' εξαίρεση για το 2021 μείωση του αριθμού των απαιτούμενων ενσήμων στα 50 για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος του ΟΑΕΔ, ενώ επεκτάθηκε και σε άλλους κλάδους εργαζομένων.

Ωστόσο, δύο μεγάλες κατηγορίες των εποχικά εργαζομένων σε τουρισμό - επισιτισμό παραμένουν εντελώς ακάλυπτοι:

1. Η πρώτη κατηγορία αφορά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα οι οποίοι για πρώτη φορά αιτούνται να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας. Σε αυτούς τους εργαζόμενους η κυβέρνηση τηρεί διαφορετικά κριτήρια όσον αφορά τον αριθμό απαιτούμενων ενσήμων σε σχέση με τους υπόλοιπους εποχικά εργαζόμενους στον κλάδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, για το 2019 και το 2020 απαιτούνται 80 ένσημα (50 για τους υπόλοιπους) και για το 2021 ο αριθμός ενσήμων παραμένει διπλάσιος, δηλαδή απαιτούνται 100 ένσημα. Με λίγα λόγια, εργαζόμενοι στον ίδιο κλάδο έχουν διαφορετική αντιμετώπιση!

2. Η δεύτερη κατηγορία αφορά εποχικά εργαζόμενους που, με ευθύνη της κυβέρνησης και του ΕΦΚΑ, δεν διαθέτουν τα ένσημα των μονομερών αναστολών των ετών 2020 και 2021, με αποτέλεσμα αυτά να μην υπολογίζονται για τη χορήγηση της τακτικής επιδότησης ανεργίας.

Με άλλα λόγια, χιλιάδες εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή εργασίας με απόφαση της κυβέρνησης δεν τους αποδίδονται τα ένσημα προκειμένου να λάβουν το επίδομα ανεργίας!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χόντζογλου: Τροπολογία κοροϊδία

"Η τροπολογία της κυβέρνησης είναι 'μια τρύπα στο νερό', αποτελεί κοροϊδία για τη συντριπτική πλειονότητα των εποχικά εργαζομένων τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων σε Επισιτισμό - Τουρισμό Νίκος Χόντζογλου. "Η τροπολογία δεν καλύπτει τους εργαζόμενους που δεν κατάφεραν να βρουν δουλειά μετά το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου, ενώ με ευθύνη της κυβέρνησης δεν μπορούν να προσμετρηθούν και τα ένσημα της περιόδου που βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας".

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τέσσερα νέα ασθενοφόρα στο Βόρειο Αιγαίο

Θα καλύψουν τις ανάγκες σε Πολιχνίτο, Μυτιλήνη, Καλλονή και Πυργί Χίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις θάνατοι από covid‑19, πέντε οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παραμένει χαμηλή αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λήμνου για την ανάδειξη αντιπροσώπου στο συνέδριο της ΟΛΜΕ

Ο Ανδρέας Ξυπτεράς αναδείχθηκε αντιπρόσωπος από την πλειοψηφούσα παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται νέα προκήρυξη του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή»

Θα αφορά την αντικατάσταση κλιματιστικών πλυντηρίων και φούρνων
ΕΛΛΑΔΑ

Προηγήθηκε εκτροχιασμός της εμπορικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη

Η έκθεση των τεχνικών εμπειρογνωμόνων δείχνει πως τουλάχιστον 16 επιβάτες έχασαν την ζωή τους από την φωτιά που προκλήθηκε μετά την σύγκρουση
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος το πενθήμερο από 1ης Ιουλίου

Έρχεται η 6ήμερη εργασία
ΚΟΣΜΟΣ

«Νάκμπα» σημαίνει καταστροφή

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΕΛΛΑΔΑ

Αυξήσεις ως και 20% στην τιμή του καφέ

Ακόμη πιο ψηλά η τιμή της σοκολάτας
ΚΟΣΜΟΣ

Σε κρίσιμη κατάσταση έπειτα από απόπειρα δολοφονίας ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

Χτυπήθηκε με τέσσερις σφαίρες στο στομάχι - Πάνδημη καταδίκη της απόπειρας δολοφονίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

15η Μαΐου ‑ Παγκόσμια ημέρα οικογένειας

Δήλωση του αντιπεριφεριεάρχη Πολιτισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας Μιχάλη Δήσσου
ΕΛΛΑΔΑ

Συνέδριο δημοσιογραφίας από την ΕΣΗΕΠΗΝ στη Ρόδο

«Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»