× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σε δίκη η αμμοληψία του Χρούσου

15 φορτηγά με άμμο είχαν μεταφερθεί το 2018, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Προστασίας και εξωραϊσμού της περιοχής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/12/2021

Σε δίκη η αμμοληψία του Χρούσου

Εκδικάζεται αύριο, Πέμπτη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης έπειτα από δύο αναβολές η υπόθεση της αμμοληψίας στη παραλία του Χρούσου Μεσοτόπου Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις Ιουλίου 2018, έγινε μεταφορά 15 συνολικά φορτηγών άμμου από την παραλία του Χρούσου στην γειτονική παραλία Ταβαρίου. Η αμμοληψία έγινε με σκαπτικό μηχάνημα του Δήμου Λέσβου. Το περιστατικό ανέφεραν τα μέλη του  Συλλόγου Προστασίας & Εξωραϊσμού Περιβάλλοντος των Απανταχού Χρουσιανών «Ο Χρούσος» στον Συνήγορο του Πολίτη και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Έπειτα από έκθεση ελέγχου του Κλιμάκιου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ στον Δήμο Λέσβου από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη και 3.000 ευρώ διοικητικό πρόστιμο με απόφαση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης.

«Σήμερα τρεισήμισι χρόνια μετά την παραβατική συμπεριφορά σε μια προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura2000 (κωδ. GR 4110010) σε ένα νησί που είναι ανακηρυγμένο ολόκληρο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO δεν έχουν απαντηθεί πολλά από τα ερωτήματα μας. Δεν λάβαμε τίποτα σαν απάντηση ή σχόλιο ούτε από τον Δήμο Λέσβου ούτε από το Τοπικό Συμβούλιο Μεσοτόπου, ούτε από άλλους θεσμικούς παράγοντες που γνωρίζουν την περιοχή και τα γεγονότα. 

Τα τελευταία χρόνια  ζούμε τη δίνη της κλιματικής αλλαγής. Η πανδημία έβαλε με έμφαση  στη ζωή μας  τον όρο ατομική ευθύνη. Πώς αποτυπώνεται άραγε αυτός ο όρος σε ότι αφορά την σχέση μας με το περιβάλλον; Ποιά είναι  η στάση που κρατάει καθένας από εμάς, είτε είναι απλός πολίτης , είτε ασχολείται με τα κοινά είτε τυγχάνει αναγνωρισιμότητας; Το ενδιαφέρον και οι παραινέσεις για το περιβάλλον εξαντλούνται στις καμπάνιες των μεγάλων οργανισμών; Η ευθύνη περιορίζεται στις περιβαλλοντικές δράσεις που χαρίζουν δημοσιότητα και προβολή στα ΜΜΕ; Και το σπίτι μας; Θυσία στα συμφέροντα και τις  "ισορροπίες"; Αυτό το σπίτι ανήκει σε όλους μας , είναι η κληρονομιά που παραλάβαμε και οφείλουμε να παραδώσουμε στους επόμενους  δικαιούχους .  Ενημέρωση , ξεκάθαρη θέση και ευαισθητοποίηση είναι ο μόνος δρόμος. Στο περιβάλλον δεν χωρούν συμβιβασμοί.» λέει ο Σύλλογος.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Στη ΦΕΜ, με θέμα τα ζώα, τα φυτά και τους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Θλίψη Βέρρου για το Πνευματικό Κέντρο της Καλλονής

«Στερεί από τις γενιές του σήμερα και του αύριο ένα κομμάτι ιστορίας που έγινε στάχτη»
ΧΩΡΙΑ

Γιορτάζει ο Ταξιάρχης, γιορτάζει η Λέσβος

Αναλυτικά το πρόγραμμα των θρησκευτικών τελετουργιών προς τιμή του Αρχαγγέλου που ξεκινούν το Σάββατο 18 Μαΐου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Δια πυρός 2024» για καλύτερη αντιπυρική οργάνωση στη Λέσβο

Το σενάριο της άσκησης στην οποία συμμετείχαν η Πυροσβεστική, οι Δήμοι, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Δασική Υπηρεσία, περιλάμβανε φωτιά μεγάλης κλίμακας στους Λάμπου Μύλους
ΥΓΕΙΑ

«Δεν αντέχουμε άλλο να πεθαίνουμε με την υποβάθμιση της Υγείας»

Ανανοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 16 Μαΐου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ψευδής αναγγελία για πυρκαγιά κοντά στο αεροδρόμιο

Περί τα πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή και επέστρεψαν
ΧΩΡΙΑ

Κάηκε το ιστορικό κτήριο της Λέσχης Αρίσβης

«Μόνο τα ντουβάρια μείνανε» λένε στο «Ν» κάτοικοι στην Καλλονή
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Υποψήφιος ξανά στο Σύλλογο του νοσοκομείου ο Στρατής Κλεάνθης

Στη συνέντευξή του αναφέρεται στα διαχρονικά αιτήματα των εργαζομένων, στις προτάσεις της παράταξής του, αλλά και στα επεισόδια που έγιναν στα εγκαίνια του ΕΚΑΒ με τον Άδωνι
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατά 5.000 αυξήθηκαν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Οριακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης τον Απρίλη παρά την σημαντική αύξηση των πτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ