× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ζητούνται ασφαλείς ποδηλατόδρομοι και χώροι μετακίνησης για όλους

Μπροστά στην 12η Πανελλαδική ποδηλατοπορεία - Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ-ΜΥΡΩΝ ΠΑΥΛΗΣ

Δημοσίευση 15/5/2019

Ζητούνται ασφαλείς ποδηλατόδρομοι και χώροι μετακίνησης για όλους

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου (ΠΟ.ΣΥ.ΛΕ.) δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια από ανθρώπους που, βλέποντας την ανάπτυξη των ποδηλατικών δράσεων στο νησί και την επιθυμία του κόσμου να χρησιμοποιήσει περισσότερο το ποδήλατο, πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν αυτόν τον φορέα για την καλύτερη οργάνωση και παρέμβαση με στόχο την χρήση και την προώθηση του ποδηλάτου από περισσότερους πολίτες του νησιού. Ο σύλλογος είναι παρών σε όλα τα θέματα που αφορούν την αστική ποδηλασία όπως οι ποδηλατόδρομοι και η διαδρομή EuroVelo δύο σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για την αστική ποδηλασία και τον τουρισμό. Συμμετείχε με τα μέλη του στην σύσταση της υπό ίδρυση Ελληνικής Ομοσπονδίας Αστικής Ποδηλασίας (Ε.Ο.Α.Π.) με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλάτου (ECF European Cycling Federation).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο «ραντεβού»

Η κορυφαία ποδηλατική διοργάνωση της χρονιάς είναι η 12η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία που δίνει την ευκαιρία στους ποδηλάτες να διαδηλώσουν για την έλλειψη ποδηλατικών υποδομών στο νησί και φέτος γίνεται για το 2019 στις 19 Μαΐου. Τα μηνύματα που θέλει να περάσει φέτος η πορεία είναι: Ελεύθερα πεζοδρόμια, δίκαιη διαχείριση δημόσιου χώρου και καλύτερα μέσα μεταφοράς. Θα στηρίξουν την εκδήλωση για πρώτη φορά πεζοί, ΑΜΕΑ και σύλλογοι που αισθάνονται ότι ζουν σε μια πόλη που δεν είναι φιλική γι' αυτούς και επιδιώκουν καλύτερες και φιλικές στο περιβάλλον μετακινήσεις. Ο σύλλογος συμμετέχει στον ετήσιο φιλικό διαγωνισμό «Με ποδήλατο στη δουλειά» όπου οι συμμετέχοντες καταγράφουν τα χιλιόμετρα που κάνουν για να πάνε στον τόπο εργασίας τους ή στο πανεπιστήμιο οι φοιτητές με στόχο να ενισχύσει την αστική χρήση του ποδηλάτου.

Έχει συσταθεί από τον ΠΟ.ΣΥ.ΛΕ. αθλητική ομάδα ποδηλασίας ώστε τα μέλη του συλλόγου να μπορούν να εκπροσωπηθούν σε επίσημους αγώνες με τα διακριτικά του συλλόγου στην φανέλα τους. Υπάρχουν φυσικά και οι ερασιτεχνικές ομάδες, όπως η Lesvos MTB η παλαιότερη ομάδα στο νησί που αφορά ποδηλάτες βουνού και η ομάδα Lesvos Randonneurs που αφορά ποδηλάτες δρόμου μεγάλων αποστάσεων. Αθλητές και ερασιτέχνες συμμετέχουν σε τοπικούς και πανελλαδικούς αγώνες ποδηλασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 13 Απριλίου το νησί φιλοξένησε το δεύτερο σκέλος του πανελλαδικού αγώνα ορεινής ποδηλασίας Enduro Greek Series στο χωριό και την ευρύτερη περιοχή της Αγιάσου, μια αγωνιστική δραστηριότητα που έφερε 150 αθλητές έξω από τη Λέσβο (Τουρκία, Βουλγαρία, Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Αγγλία). Αθλητές και ερασιτέχνες από την Λέσβο θα δώσουν την παρουσία τους και στον επόμενο αγώνα της σειράς στην Θεσσαλονίκη.

Τα επόμενα «ραντεβού»

Στις 25/5 θα διεξαχθεί ο αγώνας 200 χιλιομέτρων Brevet Ελιά και Πεύκο όπου οι συμμετέχοντες θα απολαύσουν γεωλογικά μνημεία της Λέσβου που έχει ανακηρυχθεί παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO, σε μια διοργάνωση που κάθε χρόνο προσκαλεί φίλους απ’ όλο τον κόσμο. Τέλος, ακόμα ένας διεθνής αγώνας θα γίνει στις 4 ως 9 Ιουνίου στα γραφικά σοκάκια του Μολύβου, ο Molyvos Urban MTB 2019 θα φέρει στο νησί ποδηλάτες που συγκεντρώνουν βαθμούς για τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Πέρισυ ο ΠΟ.ΣΥ.ΛΕ. μαζί με όλους τους συνδιοργανωτές και με την στήριξη τον τοπικών αρχών φιλοξένησε με επιτυχία το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Elite Ανδρών – Γυναικών. Εκτός από τους αγώνες στις 10/5 ο Steffen Streich ο γνωστός ποδηλάτης διηπειρωτικών ποδηλατικών αγώνων και μέλος του ΠΟ.ΣΥ.ΛΕ. διοργανώνει το 2nd Lesvos Gravel Adventure Weekend, μια οργανωμένη εκδρομή με ποδήλατο που διαρκεί τρεις μέρες και θα καλύψει 322 χιλιόμετρα μόνο σε χωματόδρομους και περιλαμβάνει δύο διανυκτερεύσεις στην Σκάλα Καλλονής και στο Μόλυβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα ακόμα σημαντικό επίτευγμα του συλλόγου είναι η υποβολή πρότασης για δημιουργία της πρώτης ορεινής ποδηλατικής διαδρομής στη Λέσβο στα πλαίσια του Τ.Π. CLLD/LEADER Λέσβου. Η πρόταση εγκρίθηκε στις 14/01/2019 με συνολικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό 29.093,23 ευρώ. Τα μέλη του συλλόγου εδώ και χρόνια φροντίζουν και συντηρούν τα μονοπάτια και συμμετείχαν στην εβδομαδιαία δράση «Take care of your trails week» για τον καθαρισμό και τη συντήρηση μονοπατιών της Αμαλής. Οι ποδηλάτες με την παρουσία τους στο βουνό όλο το χρόνο βοηθάνε στην πρόληψη πυρκαγιών. 

Καλούμε τους πολίτες της Λέσβου να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης, να επιδιώξουν με τον σύλλογο περισσότερες ποδηλατικές υποδομές και φυσικά να συμμετέχουν στις διοργανώσεις μας. Τα μέλη του ΠΟ.ΣΥ.ΛΕ. είναι στην διάθεση σας για όποια ενημέρωση και μπορείτε να συμβουλεύεστε την ιστοσελίδα μας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερωθείτε για επόμενες δράσεις μας.

*Ο Σπύρος- Μύρων Παυλής είναι Έφορος αστικής ποδηλασίας του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο Μουσικό Γυμνάσιο Δυτικής Λέσβου

Μέχρι τις 31 Μαΐου έχουν την δυνατότητα υποβολής αιτήσεων οι ενδιαφερόμενοι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ στη Μυτιλήνη για την παράνομη αλιεία

Παρασκευή 31 Μαϊου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου –Αναλυτικά το πρόγραμμα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης παραμένει αστείρευτη πηγή έμπνευσης

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1967-1974 για την συμπλήρωση 61 χρόνων από την δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στάση εργασίας ενάντια στις εξετάσεις PISA

Η ΑΔΕΔΥ κήρυξη 4ώρη στάση εργασίας για δασκάλους και καθηγητές για την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εκλεψαν ξενοδοχείο

Συνελήφθησαν για κλοπή στην Εφταλού
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τραυματίστηκαν δύο οδηγοί

Δύο τροχαία σε Μυτιλήνη και Καλλονή
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γνωριμία με τη μαθητική στέγη Χίου «Το σπίτι της Μαρίας»

Εκδήλωση για γονείς και μαθητές την Παρασκευή 24 Μαΐου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Πραγματικές αυξήσεις ζητούν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η ΑΔΕΔΥ και μεταξύ άλλων έδωσαν το παρών και οι εργαστηριακοί γιατροί στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
ΕΛΛΑΔΑ

Ναυάγιο στην Πύλο: Αθώοι και οι 9 επιζήσαντες

Το δικαστήριο αθώωσε και ελευθέρωσε τους εννέα επιζήσαντες που κατηγορούνταν ως διακινητές και υπεύθυνοι του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο- Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου για την πρόκληση των ΜΑΤ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματικό εργαστήρι Ξερολιθιάς από το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»

Το Σάββατο και την Κυριακή 25 και 26 Μαΐου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σεμινάριο βιβλιοδεσίας και χαρακτικής από την «tortuguita»

Το Σάββατο 25 Μαΐου από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι
ΕΡΓΑΣΙΑ

Θέσεις μαθητείας για επιχειρήσεις Λέσβου και Λήμνου

Αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν έως την 1η Σεπτεμβρίου