× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γιατί στηρίζω και ψηφίζω την αντικαπιταλιστική αριστερά

(την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις ευρωεκλογές και την «Ανταρσία στο Αιγαίο» στις περιφερειακές)

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/5/2019

Γιατί στηρίζω και ψηφίζω την αντικαπιταλιστική αριστερά

Η βαθιά οικονομική κρίση και οι νόμοι που επιβλήθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια με τα τρία μνημόνια, εκτόξευσαν την ανεργία, βάθυναν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, φτωχοποίησαν τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, διέλυσαν την κοινωνική συνοχή και έστρωσαν το δρόμο στο φασισμό και το ρατσισμό. Οι κυβερνήσεις που πέρασαν, η Ευρωπαϊκή ´Ενωση (Ε.Ε.), το ΔΝΤ και οι κεντρικοί τραπεζίτες φόρτωσαν τα βάρη της κρίσης στον εργαζόμενο λαό. Ενίσχυσαν τις τράπεζες, τους επιχειρηματίες και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Έχουν προαποφασίσει για το μέλλον μας, επιβάλλοντας ασφυκτική επιτροπεία και αιματοβαμμένα πλεονάσματα ως το 2060. Θυσιάζουν τη σημερινή νεολαία και τις γενιές που έρχονται, στο βωμό της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, ενός χρέους που δεν είναι του λαού, αλλά των αρπακτικών του κεφαλαίου, που χρεοκόπησαν τη χώρα. Τσακίζουν τα δικαιώματά μας στη δουλειά, την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό. Σε μια εποχή που οι τεχνολογικές και οι επιστημονικές ανακαλύψεις απογειώνουν τις δυνατότητες για μια ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα, επιβάλλουν στους νέους να ζήσουν με μισή δουλειά - μισή ανεργία, στη μιζέρια, την ανασφάλεια, την αναγκαστική μετανάστευση, τον κοινωνικό αποκλεισμό, οπωσδήποτε χειρότερα από τους γονείς τους. Ξεπουλούν το δημόσιο πλούτο, καταστρέφουν το περιβάλλον. Συμμαχούν με τους ιμπεριαλιστές και καλλιεργούν την πολεμική ένταση, για τον έλεγχο των ενεργειακών κοιτασμάτων και των δικτύων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αυτή την «προκρούστεια κλίνη», δεν έχουμε ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπότε εμείς πώς θα πάμε στην κάλπη; Θα πάμε με σκυμμένο το κεφάλι, με χαμηλές απαιτήσεις, ευχαριστημένοι με τα ψίχουλα που μας υπόσχονται προεκλογικά ή διεκδικώντας όλο το καρβέλι, όλο τον πλούτο που παράγουμε; Με την ψήφο μας θα στηρίξουμε τις καθεστωτικές δυνάμεις που μας έφεραν ως εδώ και συνεχίζουν τα ίδια ή εκείνους που παλεύουν με συνέπεια  για την ανατροπή τους; Οι πλούσιοι, οι βολεμένοι, το κεφάλαιο, στηρίζουν τα καθεστωτικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων) και τους εκπροσώπους τους σε περιφέρειες και δήμους. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες έχουμε κάθε λόγο να τους μαυρίσουμε, όπως μας μαύρισαν τη ζωή μας όλα αυτά τα χρόνια. Να μαυρίσουμε τη Χρυσή Αυγή, τη ναζιστική δολοφονική συμμορία, το μαντρόσκυλο του συστήματος που κηρύσσει τον εμφύλιο μεταξύ των φτωχών.

Να στηρίξουμε την πιο συνεπή, μαχητική, επαναστατική πολιτική δύναμη και τα ψηφοδέλτια της αντικαπιταλιστικής αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ και «Ανταρσία στο Αιγαίο»). Να ενισχύσουμε τους αγωνιστές που έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις στην αντίσταση του λαού στις κρίσιμες στιγμές, στους αγώνες και στο κίνημα. Τη δύναμη που πρωτοστάτησε στους απεργιακούς αγώνες και τις πλατείες την περίοδο 2010-2012, έδρασε ενωτικά και προωθητικά, δεν όρθωσε κομματικά τείχη απέναντι στη λαϊκή οργή. Δεν παρέπεμψε τις λαϊκές ανάγκες στις κάλπες υποστέλλοντας τη σημαία του αγώνα την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά. Δεν πούλησε ψεύτικες ελπίδες στο λαό, για να τον ξεπουλήσει αμέσως μετά, ταυτίζοντας την αριστερά με τον τυχοδιωκτισμό και την κωλοτούμπα. Τη δύναμη που στο δημοψήφισμα το 2015 στήριξε το ΟΧΙ του λαού μέχρι τέλους, δίνοντάς του βαθύ περιεχόμενο: όχι στα μνημόνια, όχι στην Ε.Ε., όχι στο κεφάλαιο. Τη μοναδική φορά που ρωτήθηκε ο λαός - έστω με λειψό και υστερόβουλο τρόπο - να αποφασίσει για το μέλλον του, δεν πρότεινε άτακτη φυγή, αποχή, λευκή, άκυρη ψήφο, όπως δυστυχώς έπραξε το ΚΚΕ. Οργάνωσε από την αρχή την αντίσταση του λαού στις μνημονιακές κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, συντονίζοντας τις διάσπαρτες αντιστάσεις και τους αγώνες, ώστε να δυναμώσουν, να γίνουν πολιτικά επικίνδυνοι, για να νικήσουν. Πρωτοστάτησε στην οργάνωση μαχητικών αγώνων με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, γενικές συνελεύσεις και συντονισμό, κόντρα στον αστικοποιημένο, εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό της YES-E.E. (ΓΣΕΕ) και στήριξε την ταξική ενότητα των εργαζομένων, σε αντίθεση με την κομματική περιχαράκωση του ΠΑΜΕ. Αντιστάθηκε στην επανάληψη του αποτυχημένου πειράματος ΣΥΡΙΖΑ και στα θολά αντιμνημονιακά, αριστερο-δεξιά μέτωπα της ΛΑΕ. Στάθηκε δίπλα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και απέναντι στη ξενοφοβία και το ρατσισμό.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι δύναμη ανατροπής και όχι κόμμα άσφαιρης διαμαρτυρίας. Παλεύει για το δυνάμωμα των αγώνων και την ενότητα και της ριζοσπαστικής, αντιδιαχειριστικής, επαναστατικής, αντικαπιταλιστικής αριστεράς του 21ου αιώνα. Προτάσσει στο σήμερα την έξοδο από την Ε.Ε. ως κομβικό λαϊκό αίτημα, για να πάρει ο εργαζόμενος λαός την εξουσία και το μέλλον του στα χέρια του. Συνδέει  την καθημερινή πάλη για το ψωμί, τη δουλειά, τη δημοκρατία και την ειρήνη με την δυνατότητα και την αναγκαιότητα της επαναστατικής ανατροπής του καπιταλισμού. Στέκεται με κριτικό και αυτοκριτικό πνεύμα απέναντι στην ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος και στα εκμεταλλευτικά καθεστώτα του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού». Στηρίζεται στις επαναστατικές δυνατότητες της σύγχρονης εργατικής τάξης, της επιστήμης και της τεχνολογίας. Είναι βαθιά ανθρωπιστική, οικολογική, φεμινιστική και δημοκρατική. Παλεύει για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, την κοινωνική απελευθέρωση, τον κομμουνισμό της εποχής μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» δε θα μπει στα μετεκλογικά παιχνίδια  εξουσίας και διαχείρισης της αντιλαϊκής πολιτικής. Θα είναι η μαχητική αντιπολίτευση, το μάτι, το αυτί και κυρίως η φωνή των κινημάτων, του εργαζόμενου λαού, των μεταναστών και της νεολαίας στο περιφερειακό συμβούλιο. Το δυνάμωμά της θα ενισχύσει τους αγώνες της επόμενης  μέρας ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία, το φασισμό και τον πόλεμο.

Για αυτούς τους λόγους χρειάζεται τα ψηφοδέλτια της αντικαπιταλιστικής αριστεράς να ενισχυθούν. Κανείς να μην απέχει, να μη ρίξει άσφαιρη, λευκή ή άκυρη ψήφο. Να μαυρίσουμε τα καθεστωτικά κόμματα και τους φασίστες, να τους χαλάσουμε το στημένο σκηνικό, να ρίξουμε την πιο αντάρτικη κόκκινη ψήφο ανατροπής στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ  και στην «Ανταρσία στο Αιγαίο».

Παυλής Στρατής
Υποψήφιος με την «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γράφει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαπφώ: Ο πιο φιλόξενος πλανήτης

Άρτεμις Λεοντή: Εύα Σικελιανού-Πάλμερ Υφαίνοντας το μύθο μιας ζωής
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Η Αιβαλιώτισσα Ζωοδόχος Πηγή

Η Παναγιά των ορφανών στο Αϊβαλί των μύθων
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ