× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Από την κρίση του 2001 σε αυτή του 2021 ‑ Η Τουρκία ξανά σε σταυροδρόμι

Γράφει η ΠΙΝΑΡ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ*

Δημοσίευση 27/11/2021

Από την κρίση του 2001 σε αυτή του 2021 ‑ Η Τουρκία ξανά σε σταυροδρόμι

Το ερώτημα που πλανάται στον αέρα είναι αν η Τουρκία θα μπορέσει να ξεπεράσει άλλη μια κρίση με αλλαγή πολιτικής πορείας και προς ποια κατεύθυνση μπορεί να είναι αυτή η αλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την ανάλυση της τουρκικής οικονομίας, το αρχικό ερώτημα θα πρέπει, στην πραγματικότητα, να είναι πώς άντεξε η οικονομία τόσο πολύ; Είναι ευρέως γνωστό ότι οι συνθήκες της οικονομίας ήταν αρκετά εύθραυστες.

Ειδικά από το 2018 σημειώθηκε αργή αλλά συνεχής υποτίμηση της λίρας, ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και αρκετές συναλλαγματικές κρίσεις. Μετά το πρώτο συναλλαγματικό σοκ τον Αύγουστο του 2018, η απάντηση της κυβέρνησης ήταν μια συνταγή του ΔΝΤ χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δηλαδή τα υψηλά επιτόκια και τα προγράμματα σταθεροποίησης.

Ήταν αυτή μια μακροπρόθεσμη λύση στα κυρίως διαρθρωτικά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας; Όχι. Ήταν σε θέση να κρατήσει την οικονομία υπό έλεγχο για λίγο; Ναι. Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν πορεία από τις αρχές του 2021 και βγήκαν εντελώς εκτός ελέγχου, αφού ο επικεφαλής της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας άλλαξε με απόφαση του προέδρου Ερντογάν ένα βράδυ του Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκτοτε οι πολιτικές της Κεντρικής Τράπεζας διαμορφώθηκαν σύμφωνα με την επιθυμία του Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος είναι επί μακρόν αντίπαλος των υψηλών επιτοκίων. Η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του Ερντογάν στοχεύει στην εφαρμογή επιθετικών μειώσεων επιτοκίων, οι οποίες, όπως ισχυρίζεται, θα ενισχύσουν τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας και τις εξαγωγές. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι αυτή η πολιτική απόφαση θα επιβραδύνει επίσης τον πληθωρισμό και την υποτίμηση της λίρας.

Το πρόβλημα είναι ότι η επίτευξη όλων αυτών των στόχων ταυτόχρονα είναι ενάντια στη συμβατική οικονομική σοφία. Επιπλέον, ακόμη και το πρώτο μισό αυτού του ισχυρισμού, που είναι σχετικά πιο ρεαλιστικό σύμφωνα με την οικονομική επιστήμη, είναι πολύ αμφίβολο, λαμβάνοντας υπόψη τα βαθιά δομικά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας. Το τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισροή ξένου χρήματος.

Η τουρκική οικονομία εξαρτάται διαχρονικά από τις εισαγωγές όχι μόνο για τις παραγωγικές βιομηχανίες, αλλά ακόμη και σε τρόφιμα λόγω των λανθασμένων γεωργικών πολιτικών της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που καθιστούν το «πείραμα» του χαμηλού επιτοκίου, του υψηλού πληθωρισμού και της υποτιμημένης τουρκικής λίρας πολύ καταστροφικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την αρχή του έτους, η τουρκική λίρα είχε ήδη χάσει το 45% της αξίας της. Ως αποτέλεσμα της περίφημης ομιλίας του Ερντογάν την περασμένη Δευτέρα, η λίρα υπέστη απώλεια αξίας άνω του 15% την Τρίτη, η ταχύτερη υποτίμηση της λίρας από την κρίση του 2001.

Η Τουρκία ήδη παλεύει με τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να φτάσει τόσο ψηλά ως 30% μέχρι το τέλος του έτους κάνοντας τα πραγματικά κέρδη από τόκους με το τρέχον επιτόκιο -15%. Στην ομιλία του, ο Ερντογάν επαίνεσε τις πολιτικές μείωσης των επιτοκίων και υποσχέθηκε να κερδίσει τον «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας» της Τουρκίας, σηματοδοτώντας ότι η ανορθόδοξη οικονομική επιβολή του θα συνεχιστεί και η ανεξαρτησία στη χάραξη οικονομικής πολιτικής και οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς δεν αμφισβητήθηκαν.


Υπό τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες της Τουρκίας, η επιμονή σε μια πολιτική χαμηλών επιτοκίων είναι σχεδόν σίγουρη συνταγή για περαιτέρω πληθωρισμό, περαιτέρω υποτίμηση και πιθανή κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Όλα αυτά, κατά ειρωνικό τρόπο, μοιάζουν με την κρίση του 2001, που είχε ως αποτέλεσμα τη γοργή αναρρίχηση AKP στην εξουσία. Το κόστος του πειράματος του Ερντογάν είναι ήδη βαρύ για την κοινωνία, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Αυτό σίγουρα θα έχει πολιτικά αποτελέσματα για την Τουρκία σύντομα. Το ερώτημα που πλανάται στον αέρα είναι αν η Τουρκία θα μπορέσει να ξεπεράσει άλλη μια κρίση με αλλαγή πολιτικής πορείας και προς ποια κατεύθυνση μπορεί να είναι αυτή η αλλαγή.

*Η Πινάρ Τσακίρογλου είναι Δρ. Οικονομικών Πανεπιστήμιο Λονδίνου

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γενοκτονίες

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο «προαγωγός» υγείας και οι «εκδιδόμενοι» εργαστηριακοί ιατροί

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος σε αποστρατεία-Συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γυρεύεις εσύ, μια Μανιάτισσα, στο Βόρειο Αιγαίο;

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ, εκπαιδευτικός μέλος Ν. Ε ΣΥΡΙΖΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γράφει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ