× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η κυβέρνηση επισφραγίζει την καταδίκη των νησιών και του Έβρου»

Κοινή δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτικής Συμμαχία, μεταξύ αυτών και του Γιάννη Μπουρνού για εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής

Δημοσίευση 24/11/2021

«Η κυβέρνηση επισφραγίζει την καταδίκη των νησιών και του Έβρου»

Στο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών που αποκαλύπτει εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής προς την Υπηρεσίας Ασύλου αναφέρονται με δήλωσή τους νησιώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επί της ουσίας το δημοσίευμα της «Εφημερίδας Συντακτών»  αποκαλύπτει τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου της ενδοχώρας δεν θα δέχονται νέα αιτήματα ασύλου αλλά θα κατευθύνουν στα ΚΥΤ των νησιών ή της Ορεστιάδας όσους προσέρχονται για την καταγραφή του αιτήματός τους.

Στην κοινή δήλωσή τους οι Κώστας  Αρβανίτης, Αναστασία Γκαρά, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Γιάννης Μπουρνούς, Νεκτάριος Σαντορινιός και Γιώργος Ψυχογιός, αναφέρουν:

«Η σημερινή δημοσιοποίηση από την «Εφημερίδα των Συντακτών» της εξοργιστικής εγκυκλίου του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής προς την Υπηρεσία Ασύλου, επιβεβαιώνει απόλυτα τον αρχικό και επίμονο ισχυρισμό μας για την προ καιρού ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να μετατρέψει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τον Έβρο σε μόνιμες αποθήκες ψύχων και να είναι αυτά που θα επωμιστούν εσαεί το βάρος του προσφυγικού ζητήματος για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο χυδαίος και απροκάλυπτος εμπαιγμός των τοπικών κοινωνιών των νησιών και του Έβρου μέσω ψευδών διαβεβαιώσεων του κ. Μηταράκη και των κατά τόπους κυβερνητικών Βουλευτών για «αποσυμφόρηση», καθώς και οι απάνθρωπες δοκιμασίες που υποβάλλονται οι αιτούντες άσυλο από τον Υπουργό - εκτελεστικό βραχίονα στη μεταναστευτική πολιτική - του κ. Μητσοτάκη, αποτυπώνονται για άλλη μια φορά στην οδηγία που έλαβαν τη Δευτέρα 22/11 τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου της ενδοχώρας:  Όλες ανεξαιρέτως οι αιτήσεις ασύλου θα γίνονται αναγκαστικά και αποκλειστικά στα ΚΥΤ της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Λέρου, της Κω και της Ορεστιάδας, ανεξαρτήτως του σημείου εισόδου των προσφύγων στη χώρα! Κοινώς, όλοι οι πρόσφυγες από κάθε σημείο της χώρας θα μεταφέρονται και θα παραμένουν υποχρεωτικά στα νησιά μας και στον Έβρο!

Κι όλα αυτά για να ικανοποιηθούν οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες και οι ψηφοφόροι της ΝΔ στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της ενδοχώρας και να εκπληρωθεί ο ρόλος της «ασπίδας» της Ευρώπης, που επιφυλάσσει το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου στην Ελλάδα, ρόλο που έχει ήδη αποδεχθεί πλήρως η ΝΔ, συντασσόμενη με την γραμμή των συντηρητικών της Ευρώπης ζητώντας νομιμοποίηση των εκτός διεθνούς δικαίου επαναπροωθήσεων, και απαξιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς το ρόλο των Med5.

Η απόφαση αυτή εξηγεί πλήρως την εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του αρμόδιου υπουργού, κ. Μηταράκη, για την κατασκευή νέων υπερδομών χωρητικότητας πολλών χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά μας και τον Έβρο. Αποτελεί, όμως, και την τελευταία πράξη της παρωδίας του θιάσου της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τη διαχείριση του προσφυγικού και τη δήθεν «αποσυμφόρηση» των νησιών και του Έβρου, που τελικά θα καταλήξει σε γιγάντωση και μονιμοποίηση της συμφόρησης. Είναι επικίνδυνοι. Θα μας βρούνε μπροστά τους.

Καλούμε για μια ακόμη φορά τους αρμόδιους Υπουργούς και τον Πρωθυπουργό να απομακρυνθούν από την ακροδεξιά συμμαχία των χωρών του Βίσενγκραντ και της Αυστρίας και να εφαρμόσουν μια πολιτική διαχείρισης βασισμένη απαρέγκλιτα στο διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το συμφέρον της χώρας, με παράλληλη πίεση προς την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης