× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το ιστορικό της προτομής του Μιχάλη Μυρογιάννη

Από τους Φίλους Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/11/2023

Το ιστορικό της προτομής του Μιχάλη Μυρογιάννη

Η προτομή στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης του Μιχάλη Μυρογιάννη, δολοφονημένου εν ψυχρώ στις 18-11-1973 από τον αξιωματικό της Χούντας Ντερτιλή κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Ν.Γ.Παρασκευά και τοποθετήθηκε από τον Δήμο Μυτιλήνης το 1982, με οικονομική συμβολή του Συλλόγου Μυτιληναίων Μόντρεαλ Καναδά ο «Αλκαίος». Ήταν η τελευταία χρονιά της 5ης θητείας του Δημάρχου Απόστολου Αποστόλου, που στα 81 του χρόνια είχε καημό να το ολοκληρώσει για να τιμήσει τους αγώνες της νέας γενιάς, σαν συνέχεια της Εθνικής Αντίστασης και των Δημοκρατικών αγώνων πριν την ξενοκίνητη δικτατορία του 1967.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα Δημοτικά Συμβούλια Μυτιλήνης μετά τη πτώση της Χούντας, έδωσαν το όνομα του Μιχάλη Μυρογιάννη σε δρόμο από το Μακρύ Γυαλό προς τη Χρυσομαλλούσα, στη συνέχεια δε του ίδιου δρόμου (που διανοίχτηκε μεταγενέστερα), δόθηκε το όνομα του Αγωνιστή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, επίσης δολοφονημένου το 1963 στη Θεσσαλονίκη από το ακροδεξιό παρακράτος.

Στα αποκαλυπτήρια της προτομής στις 17 Νοέμβρη 1982, παραβρέθηκαν οι γονείς και οι αδελφές του Μιχάλη Μυρογιάννη, ανάμεσα σε πλήθος λαϊκών ανθρώπων όλων των ηλικιών που τον τίμησαν σαν δικό τους νεκρό. Ήταν σαν να γινόταν η επίσημη τελετή ταφής του, που δεν άφησε η Χούντα να γίνει το 1973. Εκ μέρους του Δήμου ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Στρατής Πάλλης αναφέρθηκε στο ιστορικό της δολοφονίας του.

Ο Δήμαρχος Απόστολος Αποστόλου δακρυσμένος αποκάλυψε τη προτομή, μέσα σε ξέσπασμα χειροκροτημάτων, μεγάλης συγκίνησης και συνθημάτων για τη δικαίωση της θυσίας του Μιχάλη Μυρογιάννη. Μεταξύ των «επισήμων» και εκπροσώπων φορέων που κατέθεσαν στεφάνια, δεν έλειψαν και μερικοί από αυτούς, που όταν οι στρατοκράτες έπνιγαν στο αίμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου, έστελναν τηλεγραφήματα στην «εθνικήν κυβέρνησιν» για την… «κατατρόπωσιν των αναρχικών».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Στον Αγιο Νικόλα των προσφύγων της Μυτιλήνης

Το «βίγλα τζαμί» της Μυτιληνιάς Επάνω Σκάλας και η μετατροπή του σε χριστιανική εκκλησιά για τις ανάγκες της Μικρασιατικής προσφυγιάς
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν ο Χρήστος Βαλασέλλης «έκατσε στο σκαμνί» για τις πρωτοπόρες του ιδέες

Είχε συλληφθεί και οδηγηθεί στο αυτόφωρο, αφού πέρασε και μια νύχτα στο κρατητήριο, επειδή δοκίμαζε νέο λογισμικό ψηφιακής τεχνολογίας
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Τα άλλα «Ελγίνεια μάρμαρα»

Οι λεηλατημένοι θησαυροί της Περγάμου στο Βερολίνο, φυλακισμένοι σε ένα μουσείο που καταρρέει και θα επισκευάζεται ως το 2037!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Καπνίζοντας αρειμανίως με το Βασίλη Βασιλικό

Όταν πριν 25 χρόνια, Έλληνες και Τούρκοι δημοσιογράφοι έσπασαν την απαγόρευση καπνίσματος στο κτήριο της UNESCO στο Παρίσι
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Οι δικοί μας πρωταγωνιστές στην εξέγερση του Πολυτεχνείου

30 μέτρα από την πύλη, φοιτητές τότε, Απόστολος Κομνηνάκας και Γιάννης Παυλής μιλούν στο «Ν» για κείνες τις ημέρες
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μιχάλης Μυρογιάννης, ετών 20!

«Διαμπερές τραύμα στο κεφάλι, βληθείς δια πυροβόλου όπλου, έξοδος εγκεφαλικής ουσίας»
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ για την Απελευθέρωση της Μυτιλήνης

Ο Ιστορικός Στρατής Αναγνώστου εξιστορεί τα γεγονότα της 8ης Νοεμβρίου 1912
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Μυτιλήνη το Νοέμβριο του 1912 και ο άγνωστος ήρωας της

Τα γεγονότα της απελευθέρωσης μέσα από μια επιστολή του απελευθερωτή, πρώτου πολιτικού και στρατιωτικού Διοικητή Λέσβου Κωνσταντίνου Μελά στην πεθερά του
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ένας... άγνωστος Ταξιάρχης στο Κάτω Τρίτος

Στο βυζαντινό εκκλησάκι της Λέσβου με τις άγνωστες τοιχογραφίες
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΦΑΛΑΓΓΑ από το βιβλίο της Κωνσταντίνας Βάκκα‑Κυριαζή

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας, υπενθυμίζουν την Ιστορία της Λεσβιακής Φάλαγγας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Στην εκκλησία του Ταξιάρχη στο Μοσχονήσι

Ένα «θαύμα» από τότε που γινόταν θαύματα…
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

H ιστορία του Καστανιώνα της Αγιάσου

Αύριο Κυριακή 5 Νοεμβρίου η καθιερωμένη Γιορτή του Κάστανου
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ