× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αναχωρεί για Αιθιοπία, η επικεφαλής της ΥΑ στη Λέσβο

Η Astrid Castelein ανέλαβε το 2015 με τις εντατικές ροές προσφύγων και αναχωρεί σε νέα αποστολή, με την εμπειρία της στο νησί να θεωρείται πολύτιμη διεθνώς

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 21/11/2021

Αναχωρεί για Αιθιοπία, η επικεφαλής της ΥΑ στη Λέσβο

Η Astrid Castelein επικεφαλής στη Λέσβο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΥΑ) ανέλαβε το 2015 με τις εντατικές ροές προσφύγων και αναχωρεί σε νέα αποστολή στην Αιθιοπία, με την εμπειρία της στο νησί να θεωρείται πολύτιμη διεθνώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ ξεκίνησε η αποστολή της στη Λέσβο με χρονικό ορίζοντα τα τρία χρόνια, αυτή επεκτάθηκε στα πεντέμισι, υπερβαίνοντας το ανώτατο χρονικό όριο διαμονής σε αποσολή για τα στάνταρ της ΥΑ.

Με καταγωγή από το Βέλγιο, η Astrid Castelein πριν από το νησί μας έκανε αποστολές σε Αφρική Σουδάν, Ρουάντα, Λίβανο, Σερβία κ.ά. Καλεσμένη στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99», μας είπε ότι μόνο στη Λέσβο συνάντησε τέτοια φιλοξενία και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στην κοινωνία της Λέσβου που αντιμετώπισε με ανθρωπιά το προσφυγικό. Η κ. Castelein επανέλαβε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που μας παραχώρησε ότι πρέπει να γινει δίκαιη κατανομή ευθυνών στις χώρες της ΕΕ.

Βρίσκονταν πάντα στο πεδίο και λιγότερο στο γραφείο, εντός ή εκτός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, στις μεταφορές των ευάλωτων ομάδων με το πλοίο, στις συγκρούσεις και στις πυρκαγιές. Μάλιστα βρέθηκε τον Μάρτιο του 2020 ανάμεσα στα πυρά όταν ακραίοι εμπόδιζαν επι ώρες βάρκα με πρόσφυγες να προσεγγίσει στο λιμανάκι της Θερμής. Για το συμβάν μας είπε «Με έχουν φτύσει κυριολεκτικά και μεταφορικά. Όμως εγώ ήμουν εδώ για να υπηρετήσω τις αξίες της ΥΑ και κατανοώ ότι η τοπική κοινότητα έχει υποφέρει από την κατάσταση. Τα συγχωρώ όλα»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Astrid Castelein αφήνει τη Λέσβο βελτιωμένη όπως μας είπε σε σχέση με το προσφυγικό: «Εχουν βελτιωθεί οι υποδομές, η αίσθηση ασφάλειας εντός του καταυλισμού, οι αστυνομικοί έχουν μεγαλύτερη εμπειρία» τόνισε μεταξύ άλλων για το ΚΥΤ του Καρά Τεπέ.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες προς την ελληνική κυβέρνηση για τα επαναπροωθήσεις pushbacks, σχολίασε μόνο ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία Ασύλου, η ΕΕ πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες και ότι η Τουρκία θα πρέπει να δέχεται επιστροφές στη βάση της κοινής δήλωσης μεταξύ ΕΕ- Τουρκίας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Το «Ν» συμμετέχει στην απεργία των ΜΜΕ

Από τις 5 το πρωί της Τετάρτης ως τις 5 το πρωί της Πέμπτης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν οι γιατροί του ΕΣΥ στη Λέσβο την Πρωτομαγιά

Η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου καλεί σε συμμετοχή στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

212 συμμετοχές στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής

Δείτε εδώ τα ονόματα των διακριθέντων μαθητών
ΥΓΕΙΑ

Καταγγέλλουν τον Γεωργιάδη οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Αντί συνάντηση με τον υπουργό βρήκαμε μπροστά μας την Αστυνομία αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εγκατάλειψη θύματος σε τροχαίο

Η Αστυνομία της Μυτιλήνης αναζητά το δράστη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για κροτίδες στην Γέρα

Κατασχέθηκαν 144 φωτοβολίδες που προορίζονταν για πώληση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναβιώνει το έθιμο της Κούνιας στην Αγρα

Την Δευτέρα 6 Μαΐου στην πλατεία της Άγρας στις 12:00 το μεσημέρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στη Μυτιλήνη

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 με αφετηρία από την Πλατεία Σαπφούς, στις 5:00 το απόγευμα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γλυκό πορτοκάλι και λικέρ από τους μαθητές της Λουτρόπολης Θερμής

Και φέτος τα παιδιά με τη βοήθεια των γονιών τους έφτιαξαν γλυκό κουταλιού και λικέρ από τα πορτοκάλια της αυλής του δημοτικού σχολείου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Γεωργιάδη για ζητήματα υγείας στο Β. Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους αντιπεριφερειάρχες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου