× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ από τη Λέσβο με την καραντίνα του καταρροϊκού πυρετού»

Στα ζητήματα που αφορούν το ζωικό κεφάλαιο του νησιού μας, τον Κόλπο Καλλονής και τον ευρύτερο ρόλο της κτηνιατρικής υπηρεσίας αναφέρεται ο προϊστάμενος της Στρ.Τσομπανέλλης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 17/11/2021

«Χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ από τη Λέσβο με την καραντίνα του καταρροϊκού πυρετού»

Στη σημαντική εξέλιξη που αφορά την άρση της καραντίνας του καταρροϊκού πυρετού μετά από 13 χρόνια  στη Λέσβο και τη δυνατότητα πλέον να γίνει εξαγωγή ζώντων ζώων για εκτροφή στην Ηπειρωτική Ελλάδα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου Στρατής Τσομπανέλλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Τσομπανέλλης μίλησε αναλυτικά για τη συνολική προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια από την υπηρεσία με την καθοδήγηση και στήριξη της περιφερειακής αρχής και την παράλληλη τήρηση του προγράμματος παρακολούθησης της υγείας του ζωικού κεφαλαίου μέσω τακτικών δειγματοληπτικών ελέγχων.

«Στο φάκελο που καταθέσαμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εξηγήσαμε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για την οικονομία της Λέσβου η άρση της καραντίνας  με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή έχουμε 3.000 κτηνοτρόφους στο νησί».

Πλέον μετά την τελευταία απόφαση που έλαβε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το πράσινο φως που έδωσε η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά η μετακίνηση των ζώων υπό όρους και προϋποθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ένας από τους βασικότερους όρους για την εξαγωγή ζώντων ζώων για εκτροφή, είναι τα ζώα να προέρχονται από εξυγιασμένες εκτροφές, να έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι και το εμβόλιο του μελιταίου πυρετού. Τα προηγούμενα χρόνια, όταν ακόμη στην υπηρεσία μας είχαμε περισσότερους κτηνιάτρους υπήρχε η δυνατότητα να κάνουμε εμείς τους εμβολιασμούς. Πλέον το Υπουργείο δίνει τη δυνατότητα αυτή και στους κτηνιάτρους εκτροφής. Είναι σημαντικό για τους κτηνοτρόφους μας  να προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια εφόσον επιθυμούν να βγάλουν τα ζώα τους εκτός Λέσβου».

Αναφερόμενος ο Στρατής Τσομπανέλλης στην οικονομική ζημιά που υπέστη το νησί από την 13ετή καραντίνα σημείωσε ότι οι επιπτώσεις ήταν πολύ σοβαρές κυρίως στην τιμή του ζώου. «Φτάσαμε στο σημείο ο κτηνοτρόφος να πουλάει το ζώο του προς 18 ευρώ τη στιγμή που ζωντανό θα μπορούσε να το πουλήσει πάνω από 80 – 90 ευρώ. Χάθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ δυστυχώς όλα τα προηγούμενα χρόνια κι αυτό ο κοινός νους μπορεί να το αντιληφθεί κάνοντας μία σύγκριση με τα μέτρα της πανδημίας του κορονοϊού και τις απώλειες τζίρου που έχουν τα εμπορικά καταστήματα εξαιτίας της κατάστασης αυτής».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Στρατής Τσομπανέλλης αναφέρθηκε στον κόλπο Καλλονής και στη μελέτη για την μελέτη των υγειονομικών χαρακτηριστικών του,  που απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρεωτικά για να συνεχιστεί κανονικά η οστρακαλιεία και   η εξαγωγή οστράκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως τόνισε στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο θα προχωρήσει η έγκριση εκπόνησης της μελέτης με εισήγηση της υπηρεσίας προκειμένου να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν.

«Ετησίως εξάγονται 1.500 τόνοι οστρακοειδή από τον  Κόλπο Καλλονής και από αυτή τη δραστηριότητα ζούνε εκατοντάδες οικογένειες από την ευρύτερη περιοχή».

Τις επόμενες ημέρες εξάλλου σημείωσε ο Στρατής Τσομπανέλλης, αναμένεται να ανοίξει ο Κόλπος Καλλονής και να ξεκινήσει επίσημα η οστρακαλίεια. «Είναι θέμα λίγων ημερών. Δυστυχώς στο εργαστήρι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που γίνονται οι έλεγχοι της ποιότητας των οστράκων, έχει χαλάσει ένα μηχάνημα και έως ότου αποκατασταθεί η ζημιά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην έναρξη της περιόδου. Πιστεύουμε όμως ότι το πρόβλημα θα λυθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στην υποστελέχωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου, ο Στρατής Τσομπανέλλης, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η υπηρεσία λειτουργεί με 4 μόνιμους κτηνιάτρους και προσπαθεί μέσα από συμβάσεις και έκτακτο προσωπικό να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της. «Από μέρα σε μέρα περιμένουμε την προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τους 7 μόνιμους κτηνιάτρους στο βόρειο Αιγαίο. Από αυτούς, 3-4 άτομα, εκτιμούμε ότι θα στελεχώσουν την υπηρεσία της Λέσβου. Οι οργανικές θέσεις φυσικά δεν καλύπτονται πλήρως, όμως η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά