× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η υπόθεση της Συνεταιριστικής Τράπεζας δις στο σκαμνί

Το Τριμέλες Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου καλείται να βρει που πήγαν τα 10 εκατομμύρια των κεφαλαίων της τράπεζας

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 1/11/2021

Η υπόθεση της Συνεταιριστικής Τράπεζας δις στο σκαμνί

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων βορείου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει αύριο Τρίτη 2 Νοεμβρίου η συζήτηση δύο υποθέσεων που αφορούν το σκάνδαλο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη υπόθεση είναι αποτέλεσμα της έρευνας που έγινε μετά το κλείσιμο της Τράπεζας το Μάρτιο του 2012. Κι αφορά το σύνολο των ενεργειών και των παραλήψεων που οδήγησαν στο κλείσιμο της με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος. Κατηγορούμενοι είναι 47 άτομα, μέλη των Δ.Σ., υπηρεσιακά στελέχη της Συνεταιριστικής και ορισμένοι από τους μεγάλους δανειολήπτες.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι: α) απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος, η οποία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ σε βάρος νομικού προσώπου του άρθρου 263Α του Π.Κ., β) ηθική αυτουργία στην 1η πράξη κατ’ εξακολούθηση, από κοινού και κατά μόνας, γ) άμεση συνέργεια σε απιστία της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση. Η δικογραφία της υπόθεσης αυτής ξεπερνάει τις 1.000 σελίδες.

Στην δεύτερη υπόθεση κατηγορούμενοι είναι 14 άτομα μεταξύ των οποίων μέλη του Δ.Σ., στελέχη της Συνεταιριστικής και δανειολήπτες οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι: α) κακουργηματική απιστία τελεσθείσα δια παραλείψεως, β) ηθικη αυτουργία από κοινού σε κακουργηματική απιστία, γ) άμεση συνέργεια σε κακουργηματική απιστία τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εδώ και πολλές μέρες υπάρχει η πληροφορία πως είναι πολύ πιθανή η αναβολή της εκδίκασης των δύο υποθέσεων στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού. Μιας και είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των κατηγορουμένων, των δικηγόρων, των μαρτύρων και των δικαστών που πρέπει να παραβρίσκονται στην δικαστική αίθουσα που θα εκδικαστούν οι δύο υποθέσεις. Ωστόσο είναι δύσκολο να αναβληθεί η εκδίκαση τους καθώς και στις δύο υποθέσεις υπάρχουν αδικήματα που έχουν τελεσθεί το 2004 και κατά συνέπεια είναι πολύ κοντά ο χρόνος της παραγραφής τους.

Το μείζον σκάνδαλο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου αφορά την ανάλωση των κεφαλαίων της Τράπεζας που ξεπερνούσαν τα 10 εκατ. ευρώ. Με συνέπεια το 2012 όταν η Τράπεζα της Ελλάδος έλαβε την απόφαση για αναστολή της λειτουργίας της το πραγματικό κεφάλαιο της Συνεταιριστικής να έχει μηδενιστεί. Από το 2004 ως το 2012 η τράπεζα ήταν αναγκασμένη να κάνει αποσβέσεις επισφαλών απαιτήσεων, χωρίς ποτέ να καταφέρει να τις μηδενίσει.

Είναι εντυπωσιακό πως σε καμία από τις δύο υποθέσεις δεν υπάρχει η κατηγορία χρηματισμού και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος για κάποιους από τους κατηγορουμένους. Στην ακροαματική διαδικασία θα φανεί αν υπήρξε διακίνηση μαύρου χρήματος ή όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως το πρώτο σενάριο για κλείσιμο της Συνεταιριστικής Λέσβου - Λήμνου είχε μελετηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος το 2004.

Όμως εκείνη την περίοδο επικράτησε η άποψη πως αυτή η απόφαση θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για τον αναπτυσσόμενο - εκείνη την εποχή - θεσμό των συνεταιριστικών τραπεζών. Έτσι προκρίθηκε η επιλογή να γίνει προσπάθεια διάσωσης της Τράπεζας. 

Με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην χώρα, το 2010, άλλαξαν οι πολιτικές επιλογές για το τραπεζικό σύστημα. Αποφασίστηκε το κλείσιμο πολλών συνεταιριστικών τραπεζών και η συγχώνευση των εμπορικών τραπεζών σε λίγα μεγάλα σχήματα. Οι εμπορικές τράπεζες δεν ήταν σε καλύτερη κατάσταση από τις συνεταιριστικές ωστόσο ήταν πολύ μεγάλες για να οδηγηθούν σε κλείσιμο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι σε δράση στην αναζήτηση του Πασχαλινού αυγού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο άλσος Τσαμάκια, η εκδήλωση του Δήμου Μυτιλήνης με το κυνήγι του κρυμμένου αυγού.
ΧΩΡΙΑ

Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Μετά το τέλος της τελετής η Ηγουμένη Ταβιθά απηύθυνε ευχές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ξενάγηση στο Μουσείο‑ Ελαιοτριβείο (τ. Βρανά) της εταιρείας «Αρχιπέλαγος»

Γνωρίστε τις τέσσερις ξεχωριστές μόνιμες εκθέσεις
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου

Επίδειξη αλόγων βράβευση αναβατών και μεγάλο γλέντι στη Θερμή Λέσβου τη Λαμπροδευτέρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παντρεύτηκε ο Νίκος Γιαννάκας

Το απόγευμα της Λαμπροδευτέρας ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Χρύσα Κεραμίδου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Κυνήγι του Κρυμμένου Αυγού στα Τσαμάκια

Την Λαμπροτρίτη, στις 11 π.μ. με διοργανωτή την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δύο εβδομάδες εκτός δρομολογίων το Νήσος Σάμος

Από 15 ως 31 Μαϊου, για τις ανάγκες συντήρησης του πλοίου
ΧΩΡΙΑ

Έκαναν κούνια και στα Μιστεγνά

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή
ΧΩΡΙΑ

Γεωτρήσεις στη Γέρα για την επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης, γίνεται προσπάθεια επίσπευσης των ενεργειών που απαιτούνται για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων επάρκειας νερού που αντιμετωπίζει η περιοχή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λαμπροβδομάδα με ζέστη και Σάββατο με καταιγίδες και κρύο

Έντονη αστάθεια θα παρουσιάσει ο καιρός στη Λέσβο προς τα τέλη της εβδομάδα, με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
ΘΕΑΤΡΟ

Πάσχα με θέατρο στο Παλαιοχώρι

Ακολούθησε ούζο και καλή διάθεση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Aνοιξε το Parasol στη Σκάλα Ερεσού

Μιλήσαμε με τον παρά λίγο 34χρονο, νέο ιδιοκτήτη του ιστορικού μπαρ, καφέ, σημείου αναφοράς, Θανάση Καραολάνη που το ξανάφτιαξε με τα χέρια του
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ