× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Ο ελαιώνας της Λέσβου κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή»

Ο γνωστός γεωπόνος Βασίλης Γάλλος μιλά για την άμεση ανάγκη δημιουργίας ταμιευτήρων νερού και τη συστηματική καλλιεργητική φροντίδα των δέντρων

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 21/10/2021

«Ο ελαιώνας της Λέσβου κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή»

Ο ελαιώνας της Λέσβου είναι μισοεγκαταλελειμμένος και τραυματισμένος  και αναμένει τις καλλιεργητικές φροντίδες των ελαιοπαραγωγών για να μπει σε παραγωγική κατάσταση. Οι αιτίες είναι πολλές αλλά η κυριότερη από αυτές είναι οι χαμηλές τιμές του ελαιολάδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτά τόνισε ο γεωπόνος Βασίλης Γάλλος στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ν» 99 FM. Αφορμή για την συνέντευξη ήταν η επικείμενη έναρξη της διαδικασίας συγκομιδής του ελαιοκάρπου από τους παραγωγούς του νησιού. Ο κ. Γάλλος αναφέρθηκε στις ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις που είχαν στον ελαιώνα της Λέσβου τα έντονα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων μηνών (παγετός, καύσωνας, ξηρασία κλπ). Τα προβλήματα αυτά μαζί με το μακροχρόνια πρόβλημα της ημιεγκατάλειψης του ελαιώνα οδηγούν για ακόμη μια χρονιά σε μειωμένη παραγωγή καρπού, μειωμένη παραγωγή ελαιόλαδου και κατά συνέπεια μεγάλη απώλεια εισοδήματος για τους ελαιοπαραγωγούς.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Γάλλος στα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή στον ελαιώνα της Λέσβου, όπως είναι η διάβρωση του εδάφους. Σήμερα περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε είναι αναγκαίο να οργανωθεί με επιστημονικό τρόπο η καλλιέργεια της ελιάς, ώστε να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Κι αυτό σημαίνει ότι κάθε παραγωγός θα πρέπει να συνεργάζεται με έναν γεωπόνο προκειμένου να καλλιεργεί σωστά και αποτελεσματικά τα ελαιοκτήματα του. Ο δε γεωπόνος για να μπορέσει να βοηθήσει τους ελαιοπαραγωγούς θα πρέπει να έχει στα χέρια του εδαφολογικές αναλύσεις και άλλα αναγκαία δεδομένα ώστε να κατευθύνει τους παραγωγούς στις σωστές καλλιεργητικές ενέργειες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απολύτως αναγκαία παρέμβαση στον ελαιώνα είναι η κατασκευή έργων που όπως είναι φράγματα, λιμνοδεξαμενές, ταμιευτήρες νερού, δίκτυα άρδευσης ώστε να εξασφαλιστεί το πότισμα του. Χωρίς το πότισμα του ελαιώνα, με τρόπο που δεν θα επιτείνει τα προβλήματα διάβρωσης του εδάφους, οι ελαιοπαραγωγοί δύσκολα θα δουν βελτίωση του εισοδήματος τους.

Η κλιματική αλλαγή – όπως τόνισε ο κ. Γάλλος – θα φέρει αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, έντονες βροχοπτώσεις που παρασύρουν το χώμα από τους ελαιώνες, χαλαζοπτώσεις που πιθανά να καταστρέφουν το καρπό, αλλά και απότομες πτώσεις της θερμοκρασίας που θα σοκάρουν τα ελαιόδεντρα. Συνέπεια όλων των προαναφερόμενων εξελίξεων θα είναι επιδείνωση της παραγωγικής κατάστασης των ελαιοδέντρων. Κατά την άποψη του έμπειρου γεωπόνου ο καλλιεργητής θα πρέπει να αντιδράσει και μάλιστα άμεσα, ώστε να προστατεύσει τα δέντρα του και παράλληλα πρέπει να κρατάει σε παραγωγική κατάσταση.

Παρακολουθείστε όλη την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση Αντωνέλλη με τους εργολάβους της Δακοκτονίας

Εν όψει της έναρξης του Προγράμματος καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς για το 2024
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελία εργασίας σε γραφείο ενοικιάσεων αυτοκινήτων

Ζητείται υπάλληλος στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατά 5.000 αυξήθηκαν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Οριακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης τον Απρίλη παρά την σημαντική αύξηση των πτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αρχισε η διαβούλευση για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ

Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει το 2025 δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.115 ήταν οι αφίξεις με τσάρτερ τον Απρίλη

Χωρίς εκπλήξεις το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου του 2024 για τη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Αντέχουν οι Ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου

Μέτρια αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας την ελαιοκομική περίοδο 2024 - 2025
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξησε τις εξαγωγές τυριών η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023

Μικρή αύξηση της παραγωγής αναμένεται για το 2024, σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την αγροτική οικονομία της Ε.Ε.
ΑΓΡΟΤΕΣ

20.000 ευρώ για υποστήριξη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας

Τεχνική σύμβουλο με απευθείας ανάθεση προσέλαβε η Περιφέρεια
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παραγωγή ελαιολάδου με βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Καινοτόμο πρόγραμμα παραγωγής ελαιολάδου από εκπυρηνωμένη ελιά πριν την έκθλιψη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην έκθεση ακινήτων οι μεσίτες της Λέσβου

Με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών- Νωρίτερα ο Σύλλογος Μεσιτών κάνει εκδήλωση και υπογράφει για τη δημιουργία νέας πανελλήνιας ομοσπονδίας του κλάδου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βάνδαλοι έβαλαν στόχο τα νέα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Μελανό σημείο της μεγάλης απήχησης των νέων εγκαταστάσεων από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας τους είναι οι ζημιές που προκάλεσαν άγνωστα άτομα πέντε φορές στον εξοπλισμό των λουτρών