× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κοινοβουλευτική κόντρα για την πληρωμή των επιδοτήσεων

Ο Στύλιος διαβεβαιώνει για έγκαιρη καταβολή της βασικής ενίσχυσης, ο Αραχωβίτης βλέπει διάλυση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/10/2021

Κοινοβουλευτική κόντρα για την πληρωμή των επιδοτήσεων

Την διαβεβαίωση ότι θα πληρωθεί έγκαιρα η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης στους αγρότες της χώρας έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος στην Βουλή, απαντώντας στην ερώτηση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη. Η ερώτηση του κ. Αραχωβίτη είχε τίτλο: «Κινδυνεύει ακόμη και η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης;», ο οποίος είναι ενδεικτικός της αγωνίας εκατοντάδων χιλιάδων παραγωγών της χώρας για το αν θα πληρωθούν την επιδότηση ή όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ομιλία του ο πρώην υπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αντί, να έχουμε αισιόδοξα μηνύματα ότι την επόμενη βδομάδα θα γίνει η πληρωμή ομαλά για τους αγρότες, έχουμε μία ραγδαία διάλυση του συστήματος ευρωπαϊκών πληρωμών και, μάλιστα, με την περίφημη εξαγγελθείσα εξυγίανση του Οργανισμού βλέπουμε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Δηλαδή, βλέπουμε με τη διαρκή αποστελέχωση να γίνεται μία σειρά αστοχιών, αδιαφανών, περίεργων και πιθανά παράτυπων χειρισμών, που τελικό θύμα θα έχουν τον αγρότη την επόμενη εβδομάδα.

Μετά, δηλαδή από τρεις αλλαγές διοίκησης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, βλέπουμε να έχουμε αναβολές, ακυρώσεις, απευθείας αναθέσεις και να έχουμε από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών ματαιώσεις διαγωνισμών, δηλαδή το Υπουργείο να χάνει τη μία μετά την άλλη τις υποθέσεις. Και, μάλιστα, η Αρχή να μιλάει για αδιαφάνεια, για αοριστία, για φωτογραφικές διατάξεις, ενώ η δικαιοσύνη έχει ήδη επιληφθεί για το ζήτημα το περίφημο με τα βοσκοτόπια της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, δημοσιεύματα κάνουν λόγο ότι η υπόθεση έχει φτάσει και στον Ευρωπαϊκό Εισαγγελέα». Τέλος ο κ. Αραχωβίτης τόνισε απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό κ. Στύλιο που είχε αναλάβει να απαντήσει στην ερώτηση είπε: «Ποια μέτρα έχετε λάβει και σε ποιες προβλέψεις έχετε προχωρήσει έτσι ώστε η πληρωμή της επόμενης εβδομάδας να είναι πλήρης και να είναι ομαλή;»

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος μεταξύ άλλων σημείωσε,: «Τρέχουμε τις τεχνικές διαδικασίες. Εκ μέρους, λοιπόν, της Κυβέρνησης σας λέω υπεύθυνα ότι είμαστε σε δοκιμαστική λειτουργία στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και μπορεί να ανταπεξέλθει το σύστημα να γίνει η πληρωμή. Συνεπώς, ο παραγωγός γνωρίζει τι περιμένει να λάβει, όπως έλαβε και τα προηγούμενα χρόνια. Άρα, έτσι θα προχωρήσουμε για την πληρωμή το επόμενο διάστημα. Ως προς τον χρόνο καταβολής της βασικής ενίσχυσης, σας υπενθυμίζω ότι όπως προβλέπει το άρθρο 75, παράγραφος 1 του Κανονισμού 1306/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πληρωμές στο πλαίσιο των καθεστώτων στήριξης πραγματοποιούνται από την 1η Δεκεμβρίου ως τις 30 Ιουνίου του επόμενου ημερολογιακού έτους, ενώ τα κράτη μέλη μπορούν υπό προϋποθέσεις να καταβάλουν προκαταβολές έως 70% όσον αφορά τις άμεσες ενισχύσεις πριν την 1η Δεκεμβρίου, αλλά όχι πριν τη 16η Οκτωβρίου. Βρισκόμαστε σήμερα στις 18 Οκτωβρίου 2021».

Στην συνέχεια ο κ. Στύλιος ανέφερε τις ημέρες πληρωμής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν πάντα προς το τέλος του Οκτωβρίου και τόνισε: «Άρα, είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος να ανησυχούμε τους παραγωγούς και να λέμε ότι θα υπάρξουν μειώσεις και θα υπάρξουν προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων και των επιδοτήσεων. Αυτό διότι δεν το επιτρέπουμε εμείς, η Κυβέρνηση, στον εαυτό μας να συμβεί, να γίνουν λάθη διαχείρισης και να μην πάρει ο Έλληνας γεωργός και κτηνοτρόφος τα χρήματα τα οποία δικαιούται και του αναλογούν».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Πανυπαλληλική απεργία την Τρίτη 21 Μαΐου

24ώρη απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, απεργιακή συγκέντρωση στη γενική γραμματεία Αιγαίου στη Μυτιλήνη διοργανώνει το Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσωρινά αποτελέσματα του προγράμματος κατάρτισης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Μέχρι την Τετάρτη 22 Μαΐου η υποβολή των ενστάσεων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έλληνες και Τούρκοι, με προορισμό τον Μανταμάδο στη χάρη του Αρχαγγέλου

Χιλιάδες επισκέπτες καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας ακτοπλοϊκά στη Λέσβο για το πανυγήρι του Ταξιάρχη. Μεγάλο ενδιαφέρον και από τους Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι μεταβαίνουν στο προσκύνημα για να δουν τα δρώμενα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, σάκκος του μποξ για ΟΠΕΚΕΠΕ και Υπουργείο

Ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου για τις πληρωμές των επιδοτήσεων και τα προβλήματα που προέκυψαν
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΡΓΑΣΙΑ

12 θέσεις στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 23 Μαΐου η υποβολή των αιτήσεων
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδήλωση στην Καλλονή για τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα

Υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση Αντωνέλλη με τους εργολάβους της Δακοκτονίας

Εν όψει της έναρξης του Προγράμματος καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς για το 2024
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελία εργασίας σε γραφείο ενοικιάσεων αυτοκινήτων

Ζητείται υπάλληλος στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατά 5.000 αυξήθηκαν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Οριακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης τον Απρίλη παρά την σημαντική αύξηση των πτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αρχισε η διαβούλευση για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ

Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει το 2025 δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης