× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προς γενικό γραμματέα υπουργείου Παιδείας

Του Αριστείδη Καλάργαλη

Δημοσίευση 5/10/2021

Προς γενικό γραμματέα υπουργείου Παιδείας

Η θητεία μας σε κάποια ανώτερη διευθυντική, διοικητική θέση, μετά την επιλογή μας, μπορεί να κυλήσει χωρίς κάτι αξιόλογο. Να είναι μόνο διεκπεραιωτική, καθημερινής ρουτίνας, χωρίς δημιουργία. Όμως, κάπου παρουσιάζεται ένα ξεχωριστό θέμα όπου τότε πρέπει να αποδείξουμε τις ηγετικές μας ικανότητες. Να πούμε το μεγάλο ναι ή όχι, κατά τον Αλεξανδρινό ποιητή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι συνέβη τούτες τις μέρες στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης. Πληροφορηθήκαμε, είδαμε κουκουλοφόρους να εξέρχονται από τα 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, με πέτρες, λοστούς, μαχαίρια και να επιτίθενται κατά φοιτητών, νέων που διαδήλωναν. Δεν ήταν επεισόδια και συμπλοκές μεταξύ δυο ομάδων όπως αρχικά παρουσιάστηκε. Έχουμε οργανωμένη δράση ακροδεξιών – φασιστικών ομάδων, που στεγάστηκαν σε σχολεία. Για να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα κάποιοι τους υπέθαλψαν, τους ανέχτηκαν. Κι απ’ την άλλη νεολαίοι να διαδηλώνουν, με όπλο μόνο τις ιδέες τους.

Αγαπητέ συνάδελφε, ως Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας δεν αντιλήφθηκα να έπραξες κάτι. Και εννοώ απ’ το να ονοματίσεις τους στεγασμένους στα σχολεία ως ακροδεξιούς, να παραβρεθείς στο χώρο των σχολείων και να υποστηρίξεις την εκπαιδευτική κοινότητα ώστε να αποβάλλει αυτούς που δεν έχουνε σχέση με το σχολείο και περισσότερο με τη δημοκρατία.

Να θυμίσω ότι το 2016 ο τότε γραμματέας του υπουργείου, αείμνηστος Γιάννης Παντής, βρέθηκε στις εισόδους πολλών σχολικών μονάδων για να υποστηρίξει την παροχή εκπαίδευσης και την ένταξη στη σχολική κοινότητα παιδιών προσφύγων. Όταν και τότε κάποιοι άλλοι, αντιδραστικών, ρατσιστικών απόψεων φώναζαν «έξω οι πρόσφυγες απ’ τα σχολεία». Να θυμίσω ότι Παντής πέθανε μέσα στο υπουργείο προσπαθώντας να υλοποιήσει τις ανθρωπιστικές του ιδέες, αλλά και της τότε πολιτικής ηγεσίες. Σήμερα το «έξω οι πρόσφυγες απ’ τα σχολεία» έχει πραγματοποιηθεί, με την πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να μου επιτρέψεις μια προσωπική αναφορά. Όταν ασκούσε κι εγώ καθήκοντα διευθυντή εκπαίδευσης, στην περιοχή μου, υπήρξαν φωνές για την αποβολή των μαθητών – προσφύγων από τα σχολεία. Να πάνε αλλού, μέσα στα ΚΥΤ, μακριά από το δικό μας σχολείο. Τότε πηγαίνοντας επιτόπου, στα σχολεία στη Χίο και στη Σάμο, απευθύνθηκα στις εισαγγελικές αρχές και πετύχαμε οι πρόσφυγες μαθητές να φοιτήσουν στο ελληνικό σχολείο. Είναι απ’ τα ευχάριστα της θητείας μου.

Αγαπητέ συνάδελφε, κάποτε, μετά τη λήξη της θητείας μας, ως εκπαιδευτικοί επιστρέφουμε στον βασικό μας χώρο· το σχολείο και τους μαθητές μας. Είναι όμορφο να θυμόμαστε ότι, όταν χρειάστηκε, πράξαμε το σωστό για αυτούς. Είπαμε τα πράγματα με το όνομά τους, υποστηρίξαμε τον αδύνατο, τον ευάλωτο, τον ξένο. Τα άλλα, δηλαδή τα προγράμματα, τα κενά κι οι διορισμοί των εκπαιδευτικών, τα βιβλία κι η καθημερινή λειτουργία είτε έτσι είτε αλλιώς μπορούν να γίνουν και χωρίς εμάς.           

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γενοκτονίες

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο «προαγωγός» υγείας και οι «εκδιδόμενοι» εργαστηριακοί ιατροί

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος σε αποστρατεία-Συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γυρεύεις εσύ, μια Μανιάτισσα, στο Βόρειο Αιγαίο;

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ, εκπαιδευτικός μέλος Ν. Ε ΣΥΡΙΖΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γράφει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ