× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η υπόθεση Μπεμπεδέλλη δικάζεται σε δεύτερο βαθμό

Την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου στη Μυτιλήνη

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 3/10/2021

Η υπόθεση Μπεμπεδέλλη δικάζεται σε δεύτερο βαθμό

Αύριο Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021 έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό των κατηγορουμένων για "υπόθεση Μπεμπεδέλλη" της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου. Κατηγορούμενοι είναι πέντε άτομα που το μακρινό 2004 ήταν μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας, ο τότε διευθυντής της Τράπεζας και ο φερόμενος ως ηθικός αυτουργός του σκανδάλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η "υπόθεση Μπεμπεδέλλη" έλαβε χώρα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κι ήταν η κορυφαία μιας σειρά υποθέσεων που ως τελική κατάληξη είχαν το 2012 η Συνεταιριστική να κλείσει με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας καθώς είχε μείνει χωρίς ίδια κεφάλαια.

Η Συνεταιριστική είχε αποδειχθεί εξαιρετικά ανοιχτοχέρα με τον κ. Μπεμπεδέλλη καθώς είχε φθάσει στο σημείο να του πληρώνει επιταγές ευκολίας από τα διαθέσιμα κεφάλαια της Τράπεζας καθώς ο λογαριασμός όπως που είχε στο όνομα του είχε μηδενικό ή ανεπαρκές υπόλοιπο.

Επιταγές ευκολίας ονομάζονταν εκείνες που ο επιχειρηματίας έκοβε στο όνομα του προκειμένου ο ίδιος να εισπράξει τα χρήματα από την Τράπεζα. Η πληρωμή επιταγών γίνεται από τα χρήματα που υπάρχουν στους λογαριασμούς όψεως επιχειρήσεων και επιχειρηματιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν στους λογαριασμούς όψεως δεν υπάρχει κατατεθημένο επαρκές ποσό χρημάτων ή δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα οι επιταγές πρέπει να σφραγίζονται και να κινούνται οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης τους.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου Λήμνου εκείνη την εποχή είχε επιλέξει να πληρώνει τις ακάλυπτες επιταγές από τα δικά της κεφάλαια με αποτέλεσμα να χάσει πολλά εκατομμύρια ευρώ, που ποτέ δεν κατάφερε να ανακτήσει.
Η υπόθεση Μπεμπεδέλλη έχει περάσει από 40 κύματα. Χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες και αλλεπάλληλες συνεδριάσεις στο Δ.Σ. της Τράπεζας για να κατατεθεί η μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Μυτιλήνη. Ακόμη και το μακρινό 2007 υπήρχαν μέλη του Δ.Σ. της Συνεταιριστική που προσπαθούσαν να αποτρέψουν την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς.

Μαρτυρικές καταθέσεις που υποδείκνυαν με συγκεκριμένο και ξεκάθαρο τρόπο ποιος ήταν ο ρόλος ανώτερων και ανώτατων στελεχών της Τράπεζας σε αυτή την υπόθεση υπάρχουν από το 2008.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2011 η υπόθεση κινδύνευσε να οδηγηθεί στο αρχείο. Επί μήνες το Δ.Σ. της Τράπεζας συζητούσε αν θα στείλει στις εισαγγελικές αρχές μια έκθεση - πόρισμα που να δείχνει ποιοι θεωρεί ότι έπαιξαν ρόλο στην δημιουργία του σκανδάλου.

Τελικά η έκθεση στάλθηκε στις εισαγγελικές αρχές το 2012 από τον τότε ειδικό εκκαθαριστή της Τράπεζας Μιχάλη Ανδριώτη αφού πρώτα είχε γίνει η νομική επεξεργασία της από τον τότε δικηγόρο – νομικό σύμβουλο της Τράπεζας Βαγγέλη Γκιγκιλίνη.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναβιώνει το έθιμο της Κούνιας στην Αγρα

Την Δευτέρα 6 Μαΐου στην πλατεία της Άγρας στις 12:00 το μεσημέρι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στη Μυτιλήνη

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 με αφετηρία από την Πλατεία Σαπφούς, στις 5:00 το απόγευμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κριτική σε Γεωργιάδη από το ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Ήρθε για να κόψει κορδέλα σε νοικιασμένο κτήριο σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ούτε φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ

Στο μακρινό μέλλον, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα, μεταφέρεται η λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων της Νεάπολης. Απαιτούνται να γίνουν και άλλα έργα ενώ αναζητείται χρηματοδότηση δηλώνει ο δήμαρχος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο πρώτος απολογισμός της Δημοτικής Αρχής Χριστόφα

Τις ενέργειές της το πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων της περιγράφει σε ανακοίνωση η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης με Δήμαρχο τον Παναγιώτη Χριστόφα.
ΥΓΕΙΑ

«Έτοιμο ως τα Χριστούγεννα το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου»

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης κατά την επίσκεψή του στην περιοχή. Τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος
ΒΙΒΛΙΟ

Νέα έκδοση για το Αγιασώτικο Καρναβάλι

Στην έκδοση γίνεται συνοπτική αναφορά στην ιστορική διαδρομή του εθίμου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό
ΧΩΡΙΑ

Αυτοψία Χριστόφα στα έργα του Ευεργέτουλα

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας επιθεώρησε την αγροτική οδοποιία και τα έργα που γίνονται στην περιοχή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέα κόντρα για το ακίνητο της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Αποχώρησε η παράταξη Κουφέλου από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Καταγγελία: Χωρίς νερό για 12 ώρες η Θερμή

Καμία ενημέρωση στους κατοίκους του χωριού για το πότε θα αποκατασταθεί η υδροδότηση του χωριού
ΧΩΡΙΑ

Όχι στις αυξήσεις της ΔΕΥΑΛ από τον Πολιχνίτο

Ψήφισμα εξέδωσε το Τοπικό Συμβούλιο Πολιχνίτου και εκφράζει την αντίθεση του στις αυξήσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΥΑΛ στα τιμολόγια της ύδρευσης