× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο εμβολιασμός και οι παγκόσμιες ανισότητες

Τι δείχνει η ανισοκατανομή των εμβολίων;

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/9/2021

Ο εμβολιασμός και οι παγκόσμιες ανισότητες

του ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τελευταίο διάστημα η κουβέντα για τον εμβολιασμό, τα οφέλη και τους κινδύνους του, την πιθανότητα υποχρεωτικότητας του, τα μέτρα για τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους έχει ανοίξει σε ολόκληρη την κοινωνία.

Ειδικοί και μη, από τηλεπαράθυρα μέχρι καφενεία συζητάνε κάθε λεπτομέρεια των εμβολίων πολλές φορές με πάθος και ένταση. Δεν είμαι υγειονομικός και ως εκ τούτου δεν μπορώ να εκφέρω επιστημονική άποψη για τα εμβόλια αυτά καθαυτά. Όμως είναι ανάγκη πλέον να συζητήσουμε σοβαρά το πρόβλημα των παγκόσμιων ανισοτήτων που φαίνεται εμφατικά και στην ανισοκατανομή των εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Και είναι ανάγκη να το κάνουμε γιατί η ανισοκατανομή αυτή έχει σοβαρές προεκτάσεις της στη ζωή όλων μας.

Εικόνες (πηγή: Reuters) αποτυπώνουν εξαιρετικά την κατάσταση στον κόσμο σήμερα. Οι ανισότητες στην πρόσβαση στο εμβόλιο δείχνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο το παγκόσμιο πρόβλημα ανισοκατανομής εισοδήματος, πλούτου, και πρόσβασης στο δημόσιο αγαθό της υγείας. Δείχνουν το ότι οι «ανεπτυγμένες» χώρες και οι πολυεθνικές του φαρμάκου, μη απελευθερώνοντας την πατέντα, καταδικάζουν σε θάνατο εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο που θα νοσήσουν βαριά από COVID, κάτι που θα μπορούσε εύκολα να αποτραπεί. Δείχνουν ότι οι «ανεπτυγμένες» χώρες και οι κυβερνήσεις τους είναι τόσο εγκληματικά μυωπικές που δεν αντιλαμβάνονται ότι όσο δεν έχει πρόσβαση στα εμβόλια το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού τόσο θα έχουμε μεταλλάξεις που θα σκοτώνουν ανθρώπους ΚΑΙ στον δυτικό κόσμο. Δείχνουν δηλαδή ότι και σε αυτόν τον τομέα, η ελεύθερη αγορά είναι ένας παγκόσμιος υγειονομικός κίνδυνος. Ακόμη και για όσους νομίζουν ότι ευνοούνται από αυτήν. Ακριβώς δηλαδή ότι συμβαίνει και με την κλιματική κρίση της οποίας τα αποτελέσματα πλέον βλέπουμε όλες και όλοι στην καθημερινότητα μας. Δείχνουν ότι οι «ανεπτυγμένες» χώρες και οι κυβερνήσεις τους αδιαφορούν για όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους του πλανήτη σε τέτοιο βαθμό που προτιμάνε να τους βλέπουν να πεθαίνουν από ασθένειες, να πνίγονται στα σύνορα, να πεθαίνουν σε πολέμους, παρά να κάνουν οτιδήποτε για να τους βοηθήσουν. Λες και ο κόσμος δεν είναι συνδεδεμένος, λες και δεν είμαστε όλοι άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λες και δεν έχουμε μάθει τίποτα από την ιστορία. Δείχνουν ότι δεν μάθαμε τίποτα από την ευλογιά την οποία ως ανθρωπότητα καταφέραμε να εξαλείψουμε με καθολικό και παγκόσμιο εμβολιασμό. (Το τελευταίο κρούσμα της ήταν το 1977, αλλά υπήρχε από το 10.000 π.Χ και μόνο κατά τον 20ο Αιώνα υπολογίζεται ότι προκάλεσε 300-500 εκατομμύρια θανάτους.) Δείχνουν ότι όσοι πιστεύουν (ακόμη και καλοπροαίρετα) ότι το εμβόλιο είναι κάτι επικίνδυνο και το καλύτερο είναι να μην το κάνουν, πρέπει να σκεφθούνε πολύ σοβαρά γιατί σε κάτι «επικίνδυνο» έχουμε πρόσβαση μόνο οι τυχεροί τούτου του κόσμου που ζούμε στην Δύση. Δείχνουν τέλος οτι ακόμη και στις χώρες που υπάρχει πρόσβαση στα εμβόλια το να πειστεί ο κόσμος να τα κάνει είναι πολύ σπουδαία υπόθεση. Και ότι οι κυβερνήσεις που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τον εμβολιασμό για μικροκομματικά οφέλη (όπως η ελληνική) απέτυχαν παταγωδώς στο να εμφυσήσουν εμπιστοσύνη στον κόσμο σε σχέση με τα εμβόλια.

Με αλλά λόγια οι παρακάτω εικόνες δείχνουν ταυτόχρονα δύο πράγματα. Από την μία ότι αν δεν αρθούν άμεσα οι πατέντες του εμβολίου, και δεν εμβολιαστεί ισότιμα και γρήγορα το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού ο covid θα μείνει μαζί μας για πολλά πολλά χρόνια. Από την άλλη ότι αν μια κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα την εικόνα της και την εικόνα του πρωθυπουργού έναντι του εμβολιασμού και της δημόσιας υγείας είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση.

 

* Ο Αντώνης Παπαζαχαρίου είναι οικονομολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ανάστα ο Θεός…

Η πρώτη Ανάσταση στον Αιβαλιώτη Ταξιάρχη σαν σήμερα πριν από έναν αιώνα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Στη γειτονιά της Ιστορίας

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο μοναχικός και αστόλιστος επιτάφιος του Αιβαλιώτη Ταξιάρχη...

Μέρα που ‘ναι, ένα όνειρο, μια ιδέα, μια πρόταση, μια ευχή για το κουβούκλιο του Επιταφίου της Εκκλησίας που εκτίθεται στη σωσμένη εκκλησιά που έχει μετατραπεί σε μουσείο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Στα σοκάκια της Πέργαμος, «μι του Χριστέλ(ι)που πουνεί»

Ιστορίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε εκκλησιές που πια δεν υπάρχουν, με ανθρώπους που έλειψαν, ελπίζοντας σε μιαν Ανάσταση
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα μάτια μαθητών και μαθητριών

Οι ανιχνευτές Μυτιλήνης Ι. Καρναβός, Μ. Αθηνιώτη, Δ. Νείρος, Κ. Γούναρης σε ρόλο δημοσιογράφων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ώ γλυκύ μου Έαρ γλυκύτατη μου Σάμος...»

Γράφει ο Μανώλης Κάρλας*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είναι γνωστός ο αίτιος, είναι γνωστή κι η αιτία

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαν είσαι βουλευτής, δυστυχώς σε συμπονώ λιγότερο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Συγγραφέας,Ταξίαρχος σε αποστρατεία
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου

«Ό ἀγωνιζόμενος πιστός καί ἀνακαισμένος ἐν Χριστῶ ἄνθρωπος δέν ἀπελπίζεται , γιατί στηρίζεται στό ἀγκωνάρι τῆς πίστεως καί τῆς Ἐκκλησίας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου