× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών στην Αλυκή Καλλονής

Κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο έως 11 Σεπτεμβρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/8/2021

Εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών στην Αλυκή Καλλονής

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, θέλοντας να προάγουν τη γνωριμία του κοινού με τον φυσικό πλούτο του Γεωπάρκου Λέσβου, προσφέρουν τη δυνατότητα καθοδηγούμενων εξορμήσεων σε προστατευόμενες περιοχές με σκοπό την παρατήρηση της φύσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παρατήρηση πουλιών είναι η πιο διαδεδομένη μορφή παρατήρησης φύσης με φανατικούς λάτρεις σε όλο τον κόσμο.

Η Λέσβος αποτελεί ιδιαίτερα γνωστό προορισμό για την παρατήρηση πουλιών στην Ευρώπη επειδή εμφανίζονται κάποια πολύ ιδιαίτερα είδη και επιπλέον, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ενδείκνυται για την παρακολούθηση του φαινομένου της μετανάστευσης των πουλιών της Ευρώπης, καθώς αυτά διέρχονται από την ανατολική μεσογειακή περιοχή προς και από την Αφρική, κάθε φθινόπωρο και άνοιξη, αντίστοιχα.

Η φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών έχει ξεκινήσει ήδη από τα μέσα Ιουλίου με τα πρώτα παρυδάτια πουλιά να καταγράφονται στους υγροτόπους του νησιού. Το κύμα της μετακίνησης των πουλιών που ήρθαν την άνοιξη στην Ευρώπη για να αναπαραχθούν και σιγά σιγά θα εγκαταλείψουν την ήπειρό μας προς την Αφρική γίνεται όλο και πιο αισθητό καθώς πλησιάζει το τέλος του Αυγούστου. Έτσι, μαζί με τη σταδιακή υποχώρηση της ζέστης, οι συνθήκες γίνονται όλο και πιο ιδανικές για εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Είδη πουλιών που αναμένεται να βρεθούν κατά τη διάρκεια των εξορμήσεων: Φλαμίνγκο, Μαυροπελαργός, Αβοκέτα, Καλαμοκανάς, Κοκκινοσκέλης, Αργυροπελεκάνος, Αργυροτσικνιάς, Λευκοτσικνιάς, Τουρλίδα κ.ά.

Οι εξορμήσεις πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο μέχρι 11 Σεπτεμβρίου κατά τις ώρες 8:30-10:00, στην Αλυκή Καλλονής. Οι εξορμήσεις παρατήρησης πραγματοποιούνται σε ομάδες έως 10 ατόμων, μετά από δήλωση συμμετοχής και προμήθεια εισιτηρίου (κόστος κατ’ άτομο 10€). Η δραστηριότητα προσφέρεται στα ελληνικά και αγγλικά και οι ηλικίες στις οποίες απευθύνεται είναι τα 8 έτη και άνω.

Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση πουλιών. Η εξόρμηση ξεκινάει με μια μικρή εισαγωγή για το τι περιλαμβάνει η παρατήρηση πουλιών και τη χρήση του εξοπλισμού (ατομική χρήση κιαλιών). Ακολουθεί αναγνώριση των ειδών και των συμπεριφορών τους με τη βοήθεια έντυπης λίστας πουλιών και χρήση τηλεσκοπίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης τηρούνται αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή διασποράς του Covid-19.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 22510-47033 και 22530-54434.

Περισσότερα νέα για τα πουλιά που καταγράφονται στη Λέσβο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΠΕΝ Καλλονής: https://www.lesvosbirds.gr.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Summer Art Camp στο πολυχώρο τέχνης Λευκό Χαρτί

Εξερεύνηση, παιχνίδι, κατασκευές, κίνηση, χορό, θεατρικό παιχνίδι, πειράματα, μουσική, διασκέδαση, έμπνευση και δημιουργία!
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ευεξία, χαλάρωση και θεραπεία στα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι λουόμενοι των νέων ιαματικών εγκαταστάσεων Ιπποκράτης που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πάσχα. Οι Γερμανοί τουρίστες μιλώντας στην κάμερα του «Ν» περιγράφουν με θερμά λόγια την εμπειρία τους
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Συμμετοχές από την Λέσβο στο 6th Meteora M.T.B Race

Οι Κώστας Λαϊνάς, Μπάμπης Μπουντάκης, Νίκος Πέππας και Αντώνης Σακελλαρίου του Ποδηλατικού Συλλόγου θα εκπροσωπήσουν την Λέσβο στον αγώνα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο βιβλιοπωλείο Book and art

Θεατρικά και μουσικοκινητικά παιχνίδια, βασισμένα στα βιβλία της
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Opening fiesta για το Bracciera στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 17 Μαΐου με τον dj Bobito
ΑΤΖΕΝΤΑ

Νέο Lego Printing για παιδιά από 5 ετών και πάνω

Από το εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και χαρακτικής "tortuguita" της Δέσποινας Αναστασοπούλου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ανήλικα παιδιά, έρμαια της δικομανίας

Μία περίπλοκη υπόθεση γονέων που δεν συνεργάζονται απασχόλησε το Τριμελές Εφετείο στη Μυτιλήνη που καταδίκασε τη μητέρα με δύο μήνες ποινή φυλάκισης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ξενάγηση στα Λαδάδικα της Μυτιλήνης με την «Παρέα»

Περπατάμε στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης, τον 19ο αιώνα -Γράφει η ΠΑΡΕΑ*
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ορνιθοπαρατήρηση στις Αλυκές Καλλονής

Διανύουμε την καλύτερη περίοδο για την παρακολούθηση της ανοιξιάτικης μετανάστευσης των πουλιών από τη Λέσβο