× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία για γονείς και παιδία

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/7/2021

Βιβλία για γονείς και παιδία

Σήμερα θα σας μιλήσω για κάποια βιβλία που πολύ θα ήθελα να τα είχα διαβάσει όταν τα δικά μου παιδιά ήταν πολύ μικρά. Βιβλία που σου λύνουν τα χέρια. Που απαντούν στις ρωτήσεις των νέων γονέων, όποια ώρα του εικοσιτετραώρου χρειάζονται οι απαντήσεις. Συμβουλές, ιδέες και λύσεις σε μικρά και μεγαλύτερα προβλήματα, δίνονται από ειδικούς, με απλό και κατανοητό τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν εδώ και αρκετές δεκαετίες βιβλία-εγχειρίδια, για τις σχέσεις γονέων και παιδιών. Τουλάχιστον από την δεκαετία του 1970, δεν ξέρω αν κυκλοφορούσαν ευρέως στην Ελλάδα. Στις μέρες μας ευτυχώς κυκλοφορούν και θα σας γνωρίσω δύο από αυτά που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον.
ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ Υπευθυνότητα-Κατανόηση-Αγάπη

Με την υπογραφή της Καθηγήτριας Παιδοψυχιατρικής Α’ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρίας Ελένης Λαζαράτου, κυκλοφόρησε σχετικά πρόσφατα το 2020, το βιβλίο αυτό. Ένα βιβλίο για τους γονείς που αναρωτιούνται αν κάνουν το σωστό με τα παιδιά τους. Θα πρότεινα για αρχή να κρατήσετε τα εξής: «Οι σύγχρονες έρευνες επιβεβαίωσαν ότι κάθε παιδί γεννιέται με τον δικό του χαρακτήρα.

Οι γονείς κάνουν λάθη, «είτε από έλλειψη προσοχής είτε από υπερβολική φροντίδα». Προσέξτε, « η ισορροπημένη στάση των γονέων» μας λέει μεταξύ άλλων η συγγραφέας, «είναι εκείνη που θα οδηγήσει το παιδί στο να αναπτύξει όλες τις δυνατότητές του και να περάσει ευτυχισμένα και δημιουργικά παιδικά χρόνια. Ένα ικανοποιημένο και συναισθηματικά ασφαλές παιδί θα γίνει με τη σειρά του πηγή χαράς, ικανοποίησης και περηφάνιας για τους γονείς του». Η συνέχεια στις σελίδες του, που αξίζει να διαβαστούν και να ληφθούν σοβαρά υπόψιν.


Βιβλία όπως το ΕΞΥΠΝΟ ΜΩΡΟ 100 ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ. Με την υπογραφή της Simone Cave και της Dr Caroline Fertleman, σε μετάφραση της Σταματίας Γιουβανέλλη, Φιλόλογος-Παιδαγωγός. Από της εκδόσεις Παρισιάνου.

Επειδή σχεδόν κανένας γονέας δεν πιστεύει ότι, περνά αρκετό χρόνο παίζοντας με το μωρό του, μαθαίνουμε διαβάζοντας, πως στην πραγματικότητα, «μερικά λεπτά παιχνιδιού, εδώ και εκεί, κάθε μέρα είναι καλύτερα από έναν μαραθώνιο παιχνιδιών μία φορά την εβδομάδα». Βασικό είναι να απολαμβάνετε τον χρόνο που περνάτε μαζί. Στο βιβλίο αυτό συμπεριλαμβάνονται πολλές δραστηριότητες που διαρκούν μόνο λίγα λεπτά και όμως έχουν σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη των μωρών. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη ανά ηλικία. Από την γέννηση μέχρι τους έξι μήνες, από τους έξι μέχρι τους δώδεκα, και από τους δώδεκα μέχρι τους είκοσι τέσσερις μήνες.

Καλή σας ψυχαγωγία!

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Μουσικοθεατρική παράσταση στο ΦΟΜ

Το Σάββατο 25 Μαΐου, στις 9 το βράδυ με την Λυδία Φωτοπούλου, τον Χρήστο Στεργιόγλου και τον Ηρακλή Πασχαλίδη
ΒΙΒΛΙΟ

«Ο Αρχάγγελος των βράχων» γεννήθηκε στη Λέσβο

Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Μένιος Σακελλαρόπουλος μίλησε για το τελευταίο του βιβλίο που είναι εμπνευσμένο από τις ιστορίες και τα γεγονότα του προσφυγικού.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Η Ελιά, το Λάδι, και η Συμβολή τους στον Πολιτισμό»

Ανακοίνωση και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου για τα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο Βρανά, παρουσία του Νίκου Σηφουνάκη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερμού, σχολεία και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μεγάλη δράση εν όψει των ευρωεκλογών στα καταστήματα της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Στη ΦΕΜ, με θέμα τα ζώα, τα φυτά και τους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
ΒΙΒΛΙΟ

Εύα Πάλμερ Σικελιανού, Υφαίνοντας τον μύθο μιας ζωής

Παρουσίαση του βιβλίου της Αρτέμιδος Λεοντή την Τετάρτη 15 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Λέσβιον από τις εκδόσεις Πατάκη και το Βιβλιοπωλείο Χατζηδανιήλ
ΘΕΑΤΡΟ

«Στο μέλλον» της Ντέπης Χατζηκαμπάνη ανεβαίνει στο Artοποιώ

Σε σκηνοθεσία του Ιωάννη Παπλωματά
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ο κόσμος αγκάλιασε την εκδήλωση της Συνύπαρξης

Μεγάλη προσέλευση για το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Δεύτερη παράσταση με τους αδελφούς Τσαχουρίδη στη Μυτιλήνη

Μετά το ενδιαφέρον του κόσμου για την παράσταση «Αρωθυμία! Όσο ζω, θυμάμαι…», προγραμματίσθηκε νέα εκδήλωση στις 7.30 το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Η Ελιά, το Λάδι, και η Συμβολή τους στον Πολιτισμό»

Το Μουσείο Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος με την παρουσία του Νίκου Σηφουνάκη εγκαινιάζει το Σάββατο 18 Μαΐου μια αξιόλογη αρχαιολογική έκθεση στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας μουσείων
ΘΕΑΤΡΟ

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Μαλούχος

Σε ηλικία 91 ετών