× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένα τραγούδι και μια πορεία για τον Δημήτρη της Συκαμνιάς

«Η κυρά της συγνώμης»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/6/2021

Ένα τραγούδι και μια πορεία για τον Δημήτρη της Συκαμνιάς

Η μουσικός Φένια Χρήστου δημιούργησε ένα τραγούδι σαν παραμύθι εμπνευσμένο από την ιστορία της «Δήμητρας της Λέσβου», ενώ το Σάββατο Μέλη της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας και αλληλέγγυοι πραγματοποίησαν την «Πολύχρωμη πορεία Ελεύθερης Έκφρασης», αφιερωμένη «στην αδικοχαμένη Δήμητρα της Λέσβου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Φένια Χρήστου σημειώνει σχετικά για το τραγούδι

«Η ιστορία και η προσωπικότητα αυτού του ανθρώπου με είχε συγκινήσει κάποια χρόνια ακόμη πριν όταν έμαθα για την περίπτωση του από κάποια δημοσιεύματα. Αυτό διότι ο Δημήτρης Καλογιάννης ή αλλιώς « η Δήμητρα της Λέσβου » αποτελεί μία από τις πιο τρανταχτές αποδείξεις πως τούτος ο κόσμος δεν βαδίζει καλά αλλά ούτε και « με τα καλά του »...Kάτι τέτοιο το επιβεβαιώνει άλλωστε η κατάληξη αυτής της ιστορίας, ο «μοιραίος» τρόπος με τον οποίο έφυγε από την ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μάχη του διαφορετικού με το σύνηθες στην ελληνική κοινωνία – μιλώ συγκεκριμένα για αυτήν καθώς εδώ γεννήθηκα και μεγάλωσα – για εμένα έχει ξεπεράσει τα όρια της ανοησίας ή της άγνοιας (στην καλύτερη των περιπτώσεων) · αγγίζει πλέον την χυδαιότητα. Ναι! Είναι χυδαίο να « κρυφοχαχανίζεις » πίσω από την πλάτη ενός « ακροβάτη», είναι χυδαίο εκείνος να προσπαθεί να σταθεί πάνω στο τεντωμένο σχοινί κι εσύ να ποντάρεις στο πότε και αν θα πέσει. Η ιστορία της Δήμητρας λοιπόν, αποτέλεσε για μένα την αφορμή να αποτυπώσω τις σκέψεις που με απασχολούν από παιδί ακόμη, κι έχουν να κάνουν με την παρατήρηση συμπεριφορών, ανθρώπων και καταστάσεων γύρω μου.

Μέσω αυτού του τραγουδιού προσπάθησα να καταγράψω με τρόπο τρυφερό, την αγνότητα που εξέπεμπε η Δήμητρα. Την απλότητα και την αθωότητα της απεύθυνσης της όταν απέναντι της είχε μίαν « αχόρταγη κάμερα » αποδεικνύοντας πως τόσα πανεπιστήμια, τόσα βιβλία, τόση « μόρφωσις! », τόσοι « καλοί... τρόποι » κι όμως, δεν είναι αρκετά · η κοινωνία μας ακόμη παλεύει να διαχωρίσει την ειλικρίνεια από την αδιακρισία και το χιούμορ από τον εκφοβισμό.

Η « κυρά της συγγνώμης » λοιπόν, είναι μια τραγουδιστική ιστορία εμπνευσμένη από την «Δήμητρα της Λέσβου» και αφιερωμένη στη « Δήμητρα » και την κάθε « Δήμητρα » αυτού του κόσμου η οποία είτε βρίσκει το σθένος να σταθεί περήφανη και όρθια είτε λυγίζει μπροστά στις ατέλειες της σύγχρονης κοινωνίας, πάντα διδάσκει με την αυτοθυσία της.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κάτω τα χέρια από τα σώματά μας» ήταν το κεντρικό σύνθημα της πορείας Ελεύθερης Έκφρασης του 5oυ Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride, όπου διαδηλωτές κρατώντας πλακάτ, φώναξαν συνθήματα κατά της ομοφοβίας, υπέρ του σεβασμού στη διαφορετικότητα αλλά και εναντίον της βίας στις γυναίκες, μετά και τα πρόσφατα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η πορεία

«Επαναδιεκδίκηση της υπερηφάνειας» το σύνθημα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης στο πλαίσιο του 5ου Αυτοοργανωμένου Thessaloniki PRIDE με εκατοντάδες μέλη της κοινότητας να δίνουν από νωρίς το παρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι «Η πανδημία, όπως και κάθε κρίση του καπιταλισμού, όξυνε τις διάφορες πτυχές εκμετάλλευσης και καταπίεσης: από τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις και τα αντι-εκπαιδευτικά νομοσχέδια μέχρι το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια.

»Η βία ενάντια σε γυναίκες και θηλυκότητες εντάθηκε σε όλα τα επίπεδα: στην εργασία, στο οικογενειακό περιβάλλον και σε κοινωνικό επίπεδο» σημείωσαν μεταξύ άλλων.

Στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές έκαναν ειδική μνεία στις επιπτώσεις της καραντίνας, όπου όπως ανέφεραν ειδικά κατά το πρώτο κύμα της «τα στατιστικά έδειξαν ότι γυναίκες και λοατκια+ άτομα δεν μπορούν να είναι ασφαλή ούτε μέσα στα σπίτια τους.

»Ενδοοικογενειακή βία, διωγμοί λόγω σεξουαλικότητας, υπερβολικά βάρη στους ώμους των γυναικών για τη φροντίδα της οικογένειας, ήταν κεντρικά στοιχεία για τις ζωές των καταπιεσμένων από πατριαρχικές σχέσεις εξουσίας, ειδικά όσων ανήκουν στα κατώτερα στρώματα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά