«Φυτεύουν ελαιόδεντρα ακόμη και στη Βραζιλία»
Έκρηξη στη ζήτηση του ελαιόλαδου τα επόμενα χρόνια αναμένεται στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με τις προβλέψεις καταξιωμένων γευσιγνωστών
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 11/6/2021
Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση στην οποία οι διεθνείς κριτές του ελαιολάδου, που συμμετείχαν στον 6ο Διαγωνισμό ATHENA, που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Λέσβο, κατέθεσαν τις απόψεις και την εμπειρία τους για τις προοπτικές διακίνησης του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά.
Οι τέσσερις διάσημοι γευσιγνώστες, από Ιταλία, Βραζιλία, Ισπανία και Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρθηκαν κυρίως στο γεγονός ότι το ελαιόλαδο αποτελεί ένα προϊόν που γίνεται ολοένα και πιο γνωστό σε πολλές χώρες του κόσμου ενώ προωθείται η καλλιέργια ελαιοδέντρων ακόμη και σε χώρες Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας, που είναι πολύ μακριά από τη λεκάνη της Μεσογείου.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το παράδειγμα της Βραζιλίας, η οποία ξεκίνησε ως χώρα να φυτεύει τα πρώτα της ελαιόδεντρα πριν 13 χρόνια. Σήμερα παράγει μερικές μόνο εκατοντάδες τόνους ελαιόλαδο το χρόνο, ωστόσο η ζήτηση του στην αγορά είναι πολύ μεγάλη.
Όπως ανέφεραν οι κριτές που κατάγονται από Ιταλία και Ισπανία, το γεγονός ότι νέες χώρες μπαίνουν στη διαδικασία να παράξουν ελαιόλαδο σημαίνει ότι η φήμη του προϊόντος έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη Μεσόγειο και την Ευρώπη και πλέον είναι περιζήτητο σε όλη την υφήλιο, ακόμη και σε χώρες που μέχρι πρότινος αποτελούσε άγνωστο προϊόν.
Σημείωσαν δε, ότι αυτό θα ανοίξει νέες αγορές και θα αυξήσει τη ζήτηση. Προέβλεψαν μάλιστα ότι τα επόμενα χρόνια η παγκόσμια παραγωγή δεν θα επαρκεί για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση της Αμερικανίδας γευσιγνώστριας η οποία σημείωσε ότι το ελαιόλαδο είναι αξιόλογο πολύτιμο διατροφικό αγαθό το οποίο όμως θα πρέπει να μάθουμε στους καταναλωτές ότι δεν το χρησιμοποιούμε με φειδώ, σταγόνα σταγόνα, αλλά το βάζουμε άφθονο σε όλα τα φαγητά και τις παρασκευές μας, χωρίς να φοβόμαστε. «Αν θέλουμε να κατακτήσουμε την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσε, θα πρέπει να εξηγήσουμε τους Αμερικανούς, ότι το ελαιόλαδο χρησιμοποείται άφοβα σε μεγάλες ποσότητες και όχι με το σταγονόμετρο ως φάρμακο.
Παρακολουθήστε τη συζήτηση και τις απόψεις των διεθνώς καταξιωμένων κριτών ελαιλάδου στο βίντεο που ακολουθεί