× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Γεύσεις, αρώματα και συνταγές με άρωμα θάλασσας και Καλλονής»

Μια τεράστια συλλογή από παραδοσιακές συνταγές βρίσκει κανείς στο βιβλίο «Αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις του Κόλπου Καλλονής Λέσβου» του σεφ Αντώνη Βιόλατζη που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σκάλα Καλλονής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/6/2021

«Γεύσεις, αρώματα και συνταγές με άρωμα θάλασσας και Καλλονής»

Στα γευστικά μονοπάτια του κόλπου Καλλονής, μας ταξιδεύει μέσα από το βιβλίου του «Αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις του κόλπου Καλλονής» ο σεφ Αντώνης Βιόλατζης, με συνταγές εμπνευσμένες από τα όστρακα, τα θαλασσινά και τα ψάρια και όλο το θαλάσσιο πλούτο της περιοχής του κόλπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος μιλώντας, στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» για την προσπάθειά του να αποτυπώσει μέσα σε ένα βιβλίο παραδοσιακές συνταγές με αγνά υλικά του νησιού και του Κόλπου Καλλονής, σημειώνει ότι το κίνητρό του ήταν η διάσωση τεχνικών και μαγειρικών τάσεων και γεύσεων οι οποίες σχετίζονται με το σπάνιο οικοσύστημα της περιοχής, το οποίο παράγει μια σειρά από σπάνια και ιδιαίτερα προϊόντα, η φήμη των οποίων έχει ξεπεράσει τα σύνορα της πατρίδας μας.

«Τα όστρακα και τα θαλασσινά του κόλπου λόγω του πλούτου που υπάρχει στα νερά της περιοχής είναι ιδιαίτερης νοστιμιάς. Σαρδέλες, μύδια, αχιβάδες και χτένια, υπάρχουν σε πολλές θάλασσες του κόσμου, ωστόσο τα προϊόντα που παράγονται στον κόλπο Καλλονής, είναι ξεχωριστά και διαφορετικά.

Μέσα στο βιβλίο «Αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις του κόλπου», θα βρει κανείς πρωτότυπες συνταγές για απλά και νόστιμα πιάτα, τα οποία αναδεικνύουν τη γεύση και την ποιότητα των αλιευμάτων και όλων των υλικών που περιλαμβάνουν οι συνταγές. Θα βρει κανείς τεχνικές για να μαγειρέψει σουπιές, χάβαρα, σωλήνες και αχιβάδες. Υπάρχουν επίσης συνταγές για το καλύτερο «λεσβιακό σούσι», την παστή σαρδέλα την οποία μέσα σε τρεις ώρες μπορεί να παστώσει και να απολαύσει κανείς με λάδι και αρωματικά βότανα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος ο σεφ Αντώνης Βιόλατζης στις νέες τάσεις της μοντέρνας κουζίνας και τα λεγόμενα πιάτα γκουρμέ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στη διαδικασία προετοιμασίας των πιάτων αυτών με τις σύνθετες τεχνικές και τα πολλά υλικά, χάνεται το άρωμα και η γεύση του αυθεντικού υλικού. Καταλήγει δε, στο τέλος, σημείωσε να τρως ένα φαγητό που δεν μπορείς να καταλάβεις τι περιέχει και πως μαγευρεύτηκε. «Η νοστιμιά και η αξία του καλού φαγητού, βρίσκεται στις γευστικές μνήμες και τα αρώματα που έχει κανείς από τον τόπο και το σπίτι του. Το φαγητό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πολιτιστική ταυτότητα και κουλτούρα μας. Όσο πιο αγνά και απλά είναι μαγειρεμένα τα υλικά τόσο πιο όμορφο και καθαρό είναι το αποτέλεσμα».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συνεχίζονται οι γευσιγνωσίες κρασιού στο «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»

Θα βιώσετε μια διαδραστική γευστική δοκιμή 5 τυπικών κρασιών από την αγαπημένη συλλογή του οινοποιείου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

4ο πακέτο στήριξης στις νέες οικογένειες

Χαμόγελα ευγνωμοσύνης από τους δικαιούχους της Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Να επιλέξεις ΕΠΑΛ;

Ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ελιά

Γνωρίστε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης