× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Τα έργα που βαφτίζονται προμήθειες, είναι επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια»

Η τακτική της μετατροπής τεχνικών έργων σε προμήθειες, σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου Στρατής Μανωλακέλλης, εφαρμόζεται από τους δήμους των νησιών λόγω έλλειψης προσωπικού

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 3/6/2021

«Τα έργα που βαφτίζονται προμήθειες, είναι επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια»

Στη σοβαρή δημόσια καταγγελία που έκανε γραπτώς την προηγούμενη εβδομάδα το Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος μαζί με το Σύνδεσμο Εργοληπτών και αφορά στη μετατροπή έργων σε προμήθειες από τους δήμους του Βορείου Αιγαίου με τη βοήθεια εξωτερικών συνεργατών, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου  Στρατής Μανωλακέλλης μιλώντας στο «Ν» και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μανωλακέλλης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η τακτική αυτή ακολουθείται όλο και πιο συχνά από τους δήμους των νησιών μας, συμπεριλαμβανομένου σε αυτούς και των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού.

«Οι δήμοι επειδή έχουν πολύ λίγους μηχανικούς, δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να τρέξουν τις μελέτες  και να μπορέσουν να ενταχθούν στα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα. Υπάρχουν λοιπόν ορισμένοι καλοθελητές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίοι συντάσσουν μία μελέτη με τη μορφή προμήθειας και μετά έχουν την ευκολία να έρθουν και να χτυπήσουν αυτή τη δημοπρασία.

Η διαφορά της προμήθειας από το τεχνικό έργο είναι ότι στην περίπτωση της προμήθειας δεν υπάρχουν τεχνικές προδιαγραφές και  δεν υπάρχει και επίβλεψη μηχανικού, με ότι αυτό μποορεί να σημαίνει για την ασφάλεια των υποδομών αυτών.  Η επιστολή που έγινε προς τους δημάρχους και τις Οικονομικές Υπηρεσίες των Δήμων είχε το χαρακτήρα προειδοποίησης, διότι στη συνέχεια θα υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες και στην πληρωμή των έργων αυτών»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαδικασία αυτή, σημειώνει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου είναι παράνομη και σε καμία περίπτωση οι συνάδελφοι μηχανικοί που εργάζονται στους δήμους δεν πρέπει να την αποδέχονται, ούτε και έχει κανείς το δικαίωμα να τους πιέσει για να υπογράψουν ή να εγκρίνουν μία τέτοια μελέτη.

«Δεν υπάρχει λογική στην επισκευή του Παλιού Κολυμβητηρίου»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Στρατής Μανωλακέλλης αναφέρθηκε στα επιχειρήματα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, σχετικά με την επισκευή και μετατροπή του Παλιού Κολυμβητηρίου της Μυτιλήνης σε πολυχώρο αθλητισμού, όπως επιθυμεί η Δημοτική Αρχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε εκτός από τα επιστημονικά επιχειρήματα που σχετίζονται με το κόστος της συντήρησης του κτιρίου, υπάρχει και η κοινή λογική που λέει ότι χώροι αθλητισμού και πολιτισμού δεν μπορεί να βρίσκονται εντός της ζώνης του λιμένα όπου συνεχώς μπαίνουν και βγαίνουν, φορτηγά και οχήματα. «Θα αναφέρω ένα ακραίο σενάριο το οποίο όμως πολύ εύκολα μπορεί να γίνει πραγματικότητα σε ένα τέτοιο χώρο.

Ας υποθέσουμε ότι ένα παιδί που συμμετέχει σε εκδήλωση που γίνεται στον πολυχώρο – πρώην κολυμβητήριο, ξεφεύγει από την προσοχή των γονιών του και βγαίνει έξω στο λιμάνι την ώρα που βγαίνουν από το πλοίο φορτηγά και αυτοκίνητα. Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο εύκολο είναι να γίνει κάποιο δυστύχημα υπό αυτές τις συνθήκες.

«Υπάρχουν κατάλληλοι χώροι για αθλητικά κέντρα»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεωρώ ότι η πόλη της Μυτιλήνης διαθέτει πολλές περιοχές οι οποίες προβλέπονται από το ίδιο το Γενικό Χωροταξικό για την εγκατάσταση χώρων άθλησης. Με τα χρήματα που θα εξασφαλίσει η Δημοτική Αρχή, μπορεί να τρέξει τη διαδικασία δημιουργίας νέου σύγχρονου αθλητικού κέντρου μακριά από το κέντρο της πόλης. Από εκεί και πέρα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το παλιό κολυμβητήριο μπορεί να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος χώρος που θα φιλοξενεί αίθουσα επιβατών ή ακόμη και το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης», επισήμανε ο Στρατής Μανωλακέλλης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσιάσθηκε το βιβλίο «Ο κόσμος καίγεται»

Από το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ και τις εκδόσεις Τόπος έγινε η παρουσίαση του βιβλίου των Πέτρου Κόκκαλη και Ξενοφώντα Κοντιάδη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη δρομολόγηση του Asterion II

Μπαίνει στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος η ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες

Και η νεολαία και ο λαός, μπορεί να αξιοποιήσει κάθε κάλπη για να δοθεί συνέχεια στον αγώνα, που αποκρούει την πολιτική που υπερασπίζεται τους λίγους σε βάρος των πολλών» τόνισε η βουλευτής του κόμματος Αφροδίτη Κτενά στην ομιλία της στην εκδήλωση του ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Μπακογιάννης και Κοσιώνη στην Αγιάσο

Δοκίμασαν λουκουμάδες στο κατάστημα της πρώην Προέδρου του χωριού Διαμάντως Ρουγκέλλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Ταγματάρχης Παπαγιάννης... ξανά στο Κιόσκι Μυτιλήνης

Άπαντες παρόντες στην πλατεία Ελευθερίας, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του νεκρού Διοικητή του Τάγματος των Λεσβίων στρατιωτών, στην πολύνεκρη Μάχη του Σκρά
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν πάει άλλο με αυτή την Ευρώπη»

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά μιλά στο «Ν» για τις ευρωεκλογές, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επίσκεψη Μουτζούρη στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών

Ενημερώθηκε για εκπαιδευτικά θέματα του νομού ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καθυστέρησαν πάρκο της Επάνω Σκάλας και πάρκο αναψυχής»

Υπέγραψε ο Μουτζούρης την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστή η Ζωοδόχου Πηγής τη Δευτέρα

Λόγω επισκευής βλάβης από τη ΔΕΥΑΛ