ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Γεύσεις και αρώμα ελαιολάδου από 24 χώρες ... στη Λέσβο
Τον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου Athena φιλοξενεί το νησί μας στις αρχές Ιουνίου. Η Λέσβος είναι ένας τόπος με ιστορία και παράδοση στο ελαιόλαδο δηλώνει ο πρόεδρος του Διαγωνισμού Ντίνος Στεργίδης
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 19/5/2021
Στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας της Αγίας Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 3, 4 και 5 Ιουνίου ο 6ος Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου Athena.
Ο Διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου Athena είναι μια ιδιαίτερα δυναμική διοργάνωση η οποία τα τελευταία χρόνια, έχει κερδίσει το σεβασμό και την εμπιστοσύνη εκατοντάδων τυποποιητών από όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου.
Μιλώντας, για τη φετινή διοργάνωση, στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο πρόεδρος του «Διεθνής Διαγωνισμού Ελαιολάδου Athena» Ντίνος Στεργίδης επισήμανε ότι ο διαγωνισμός είχε προγραμματισθεί από πέρυσι να πραγματοποιηθεί στη Λέσβο, οι ιδιαίτερες συνθήκες όμως της πανδημίας και του lock down δεν το επέτρεψαν.
«Σήμερα βρίσκομαι με τους συνεργάτες μου στη Λέσβο, σημείωσε, προκειμένου να δούμε όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες και το πρόγραμμα της διοργάνωσης. Είμαστε ενθουσιασμένοι από τη στήριξη των τοπικών φορέων και της Αυτοδιοίκησης και πιστεύουμε ότι η φετινή διοργάνωση στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας της Αγίας Παρασκευής θα έχει ξεχωριστή αίγλη και λάμψη».
Αναφερόμενος ο Ντίνος Στεργίδης στους λόγους για τους οποίους οι διοργανωτές επέλεξαν τη Λέσβο σημείωσε ότι το νησί είναι μια από τις πλέον γνωστές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας με σημαντικές αναφορές στην παραγωγή του ελαιολάδου από την αρχαιότητα έως σήμερα.
«Μετά από την Κρήτη και την Πελοπόννησο η Λέσβος είναι η πιο σημαντική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας, καλύπτοντας το 20% της συνολικής παραγωγής της χώρας. Έχει σπουδαία ιστορία στην ελαιοκαλλιέργεια.
Το ελαιόλαδό της, από τις σχετικά άγνωστες στην υπόλοιπη Ελλάδα ντόπιες ποικιλίες Κολοβή και Αδραμυτινή, διαθέτει ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Είναι ένας τόπος αυθεντικός και ανόθευτος, ιδανικός για να φιλοξενήσει τη διεθνή κριτική επιτροπή του διαγωνισμού Athena.
«Παρά το γεγονός σημείωσε ο πρόεδρος του Διαγωνισμού Athenα, ότι το ελαιόλαδο της Λέσβου έχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά και ξεχωριστή θέση στο καλάθι των ελαιολάδων της χώρας μας, δεν έχει τη θέση και την αναγνωρισιμότητα που θα έπρεπε ανάλογα με την αξία του.
Οι ίδιοι οι παραγωγοί του νησιού μας ζήτησαν να πραγματοποιήσουμε μία διοργάνωση στη Λέσβο κι εμείς φυσικά αποδεχθήκαμε αυτή την πρόσκληση με μεγάλη χαρά γιατί πραγματικά θέλουμε να στηρίξουμε τον τόπο.
Φέτος όπως ανέφερε ο Ντίνος Στεργίδης η συμμετοχή τυποποιητών ελαιολάδου από όλο τον κόσμο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο αφού έχουμε συνολικά 570 δείγματα από 24 χώρες του κόσμου. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η συμμετοχή στο διαγωνισμό και των Λέσβιων τυποποιητών η οποία άγγιξε τα 42 δείγματα συνολικά.
Όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις, την κριτική επιτροπή του ATHIOOC 2021 απαρτίζουν δοκιμαστές ελαιολάδου διεθνούς εμβέλειας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με βαθιά γνώση και ολοκληρωμένη άποψη για το ελαιόλαδο, καθώς και με μεγάλη πείρα σε διεθνείς διαγωνισμούς. Οι κριτές, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Διαγωνισμού θα φτάσουν στη Λέσβο το βράδυ της 1ης Ιουνίου και θα έχουν στη διάθεσή τους αρκετό χρόνο, για να γνωρίσουν σημαντικές πτυχές της ελαιοπαραγωγικής ιστορίας και ταυτότητας του νησιού μας, με εκδηλώσεις τόσο στο μουσείο Βρανά της Γέρας όσο και στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας της Αγίας Παρασκευής.
Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη του Ντίνου Στεργίδη στο ΝΗΣΙ 99 fm