× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Περιφέρεια πολιτών και όχι πελατών

Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/4/2019

Περιφέρεια  πολιτών και όχι πελατών

Το Βόρειο Αιγαίο, η περιφέρειά μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat περιλαμβάνεται στις 20 φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης , συγκεκριμένα στην 14η θέση, και κατέχει ένα από τα χαμηλότερα κατεφαλήν εισοδήματα (ΑΕΠ) στην Ελλάδα, με πληγωμένη τουριστική ανάπτυξη. Παράδοξο αν σκεφτεί κανείς το μεγάλο αριθμό « συγκριτικών πλεονεκτημάτων» της, οικονομικό όρο που μας αρέσει να χρησιμοποιούμε προεκλογικά συνήθως, όταν μιλάμε για ποιοτική παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, επιτυχημένα μοντέλα συνεταιριστικής δράσης, πολιτισμό κ.α. Γι’αυτό ακριβώς ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών θα περίμενε κανείς να υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον σχετικά με τις θέσεις και τις προτάσεις των υποψηφίων για το κυρίαρχο ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου μας και των ανθρώπων του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυστυχώς, παρακολουθώντας τις προεκλογικές επικοινωνιακές στρατηγικές των συνδυασμών που διεκδικούν την περιφέρειά μας, παρατηρώ ότι αυτό που έχει αναδειχθεί έως τώρα είναι μια πασαρέλα υποψήφιων Περιφερειαρχών και συμβούλων που προσπαθούν να σταθούν μόνο με όρους επικοινωνίας και εικόνας, ειδικά μέσω της αξιοποίησης των κοινωνικών δικτύων. Έχουμε μια νυν Περιφερειάρχη η οποία διεκδικεί ξανά την διαχείριση, προφανώς λόγω της μέχρι τώρα αναγνωρισμένης διεθνώς «επιτυχημένης» πορείας της, καθώς τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους, με χαμόγελο, αγκαλιές με τον φέρελπι Πρωθυπουργό της χώρας για να συγκινήσει τον πολιτικό της χώρο και ένα πολύ δυνατό πολιτικό μηχανισμό.

Από το ΚΙΝΑΛ έχουμε τον «νέο», αυτόν που είναι «ένας από εμάς» και προσπαθεί να επικοινωνήσει με κυρίαρχο αφήγημα την εικόνα από φρέσκα πρόσωπα, με νέες ιδέες, που θα φέρει αυτό που δεν έχουμε, χωρίς όμως πολιτικό περιεχόμενο καθώς το νέο δεν αρκεί και -πλέον το έχουμε μάθει καλά- το πιο επικίνδυνο πολιτικά της ιστορίας είναι οι επαγγελματίες της Αυτοδιοίκησης του τόπου που κρύβονται πίσω από αυτά τα νέα πρόσωπα και είναι έτοιμοι να τα κατασπαράξουν ώστε να ξαναβγούν στον αφρό.

Έχουμε κι άλλο διεκδικητή, άρτι αφιχθέντα από την Αθήνα, που εμφανίζεται ως «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ» καθηγητής με καθαρά χέρια αλλά με υποψήφιους συμβούλους νυν περιφερειακούς συμβούλους που ανακάλυψαν τι σημαίνει ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο. Σίγουρα ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ θα χαμογελά όταν ακούει τον υποψήφιο του να προβάλει τον εαυτό του με κυρίαρχο το επιχείρημα του ανεξάρτητου. Όλοι οι παραπάνω διεκδικούν την περιφέρεια με όπλο τις δήθεν δημοσκοπήσεις από τοπικά αλλά και κεντρικά μέσα ενημέρωσης, αξιοποιώντας ακόμα και στοιχηματικά γραφεία που ανήκουν βεβαίως σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα!!! 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την περιφέρειά όμως διεκδικεί και ο συνδυασμός της Συμπαράταξης Πολιτών με μια δυνατή και αξιόλογη ομάδα ανθρώπων που συγκροτήθηκε μέσα από τρεις διαφορετικές παρατάξεις , ενάντια σε μηχανισμούς ρουσφετιών, ιδιοτέλεια και πελατειακά δίκτυα, με επικεφαλής τον Γιάννη Σπιλάνη, έναν από του υπεύθυνους σχεδιασμού του «Μεταφορικού Ισοδύναμου», οικονομολόγο με ειδίκευση στη νησιωτική περιφερειακή ανάπτυξη, με τεκμηριωμένες επιστημονικά θέσεις και γνώση των εργαλείων υλοποίησης τους.

Το ζητούμενο είναι οι πολίτες των νησιών μας, όχι οι πελάτες, να έχουν την ευκαιρία να ενημερώνονται για τις θέσεις των συνδυασμών αλλά και να συμμετέχουν σε ένα διάλογο θέσεων, επί συγκεκριμένων θεμάτων. Η Συμπαράταξη Πολιτών μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών της προωθεί αυτό το διάλογο, τη συμμετοχή και τη συνεργασία. Ταυτόχρονα όμως και τα τοπικά ΜΜΕ οφείλουν στους πολίτες του νησιού μας, να προκαλέσουν και να προωθήσουν το διάλογο μεταξύ των υποψηφίων για τη Περιφέρεια μας, ώστε να υπάρχει μια ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση αλλά και συγκλίσεις και όσμωση θέσεων και απόψεων στο πνεύμα του νέο εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής που επιβάλει την συνεργασία και την δημοκρατική συζήτηση.

*O Σταύρος Καραβασίλης είναι εκπαιδευτικός, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τη Συμπαράταξη Πολιτών για το Βόρειο Αιγαίο

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γενοκτονίες

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο «προαγωγός» υγείας και οι «εκδιδόμενοι» εργαστηριακοί ιατροί

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος σε αποστρατεία-Συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γυρεύεις εσύ, μια Μανιάτισσα, στο Βόρειο Αιγαίο;

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ, εκπαιδευτικός μέλος Ν. Ε ΣΥΡΙΖΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γράφει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ