× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Πιο κοντά στη φύση με το λοκντάουν!

Αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια λουλουδιών και λαχανικών, εξηγεί ο γεωπόνος Δημήτρης Γιασσάς

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 1/4/2021

Πιο κοντά στη φύση με το λοκντάουν!

Χρήσιμες συμβουλές και ιδέες  για την περιποίηση των κήπων και των φυτών και των λουλουδιών σε κήπους και μπαλκόνια, εν’ όψει της άνοιξης που ξεκίνησε, έδωσε σε συνέντευξή στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο Γεωπόνος και ιδιοκτήτης του φυτωρίου «Φυτόπολις»  Δημήτρης Γιασσάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε ο Δ. Γιασσάς η καραντίνα και το lock down που ξεκίνησε από πέρυσι το Μάρτιο αποδείχθηκε μια καλή αφορμή και ευκαιρία για δεκάδες συμπολίτες μας, να αφιερώσουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο στον κήπο και στα φυτά τους, ακόμη και σε αρχάριους καλλιεργητές να ασχοληθούν με την κηπουρική για πρώτη φορά.

«Αυτό που μας έκανε εντύπωση από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η καραντίνα πέρυσι το Μάρτιο, είναι ότι πολλοί άνθρωποι ακόμη και ανίδεοι σε ζητήματα καλλιέργειας φυτών αποφάσισαν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους και τον εγκλεισμό τους και να ασχοληθούν με την κηπουρική.

Είδαμε πολλά ζευγάρια και νέους ανθρώπους να έρχονται στο φυτώριό μας και να μας ζητούν συμβουλές για το πώς να φυτέψουν και να φροντίσουν λουλούδια και διάφορα λαχανικά. Είδαμε ανθρώπους που δεν είχαν δει ποτέ ντοματιά ή κολοκυθιά στη ζωή τους, να έρχονται με χαρά και καλή διάθεση, να αγοράζουν φυτά και να προσπαθούν να φτιάξουν το δικό τους λαχανόκηπο».  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Δημήτρης Γιασσάς εξήγησε πως η εποχή που διανύουμε τώρα, είναι η καλύτερη περίοδος για να περιποιηθεί κανείς τον κήπο και το μπαλκόνι του, να κλαδέψει τα φυτά τους και να φυτέψει καινούργια.

«Το κλάδεμα σημειώνει, είναι η βάση για να έχει κανείς ζωντανά και υγιή φυτά. Δεν πρέπει να το φοβόμαστε. Κόβουμε όλα τα ξερά, τα αδύναμα κλαδιά και φύλλα από τα φυτά μας και τα λουλούδια μας και τα ενισχύουμε με λίπασμα και χώμα εφόσον απαιτείται. Ποτίζουμε τα φυτά, όσο και όταν απαιτείται.

Αν είναι κανείς παρατηρητικός αντιλαμβάνεται εύκολα πότε το φυτό θέλει πότισμα. Αν το χώμα του είναι ξερό και κιτρινωπό χρειάζεται νερό, αν πάλι είναι υγρό και λασπωμένο, τότε δεν χρειάζεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από εκεί και πέρα τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας, θα φανούν καλύτερα μέσα στον Απρίλιο όταν θα ανέβει η θερμοκρασία, ο καιρός θα βελτιωθεί και τα λουλούδια θα ανθίσουν».

Αναφερόμενος ο Δημ. Γιασσάς στις ποικιλίες λουλουδιών και φυτών που μπορούν να προμηθευτούν αυτή την περίοδο οι καλλιεργητές, σημείωσε ότι υπάρχουν άπειρες επιλογές, ανάλογα με τις επιθυμίες και το χρόνο που ο καθένας μπορεί να  διαθέσει.

«Από εκεί και πέρα, σημείωσε πάντα ρωτάμε τους ενδιαφερόμενους αν διαθέτουν εμπειρία ή είναι η πρώτη φορά που ασχολούνται με την κηπουρική. Συνήθως στους αρχάριους προτείνουμε εύκολα στη φροντίδα και στο φύτεμα λουλούδια, όπως είναι οι μαργαρίτες  ενώ στους πιο έμπειρους με τις κατάλληλες συμβουλές δίνουμε και πιο δύσκολα και εύθραυστα φυτά  όπως είναι οι γαρδένιες».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Πάσχα με θέατρο στο Παλαιοχώρι

Ακολούθησε ούζο και καλή διάθεση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Ανοίγει το Parasol στη Σκάλα Ερεσού

Μιλήσαμε με τον παρά λίγο 34χρονο, νέο ιδιοκτήτη του ιστορικού μπαρ, καφέ, σημείου αναφοράς, Θανάση Καραολάνη που το ξανάφτιαξε με τα χέρια του
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Πανηγυρίζει η Μονή Αγίου Ραφαήλ στο Λόφο των Καρυών

Ξεχωριστή μέρα για τη Λέσβο η Λαμπροτρίτη 7 Mαίου
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση σε Ίππειος και Μιστεγνά

Δείτε εδώ τα έθιμα που συνδέονται μαζί της
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική